Alsof je wandelt in een ansichtkaart: zó mooi is Zuid-Engeland

10 juli 2019
961

Zacht glooiende groene heuvels, beboste valleien en gouden korenvelden. De Atlantische kust, met steile kliffe, exotische palmbomen en schilderachtige vissershaventjes. En daartussen idyllische dorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. 

Welkom in het land van schrijvers als Jane Austen, Lewis Carroll, William Shakespeare, Agatha Christie en Emily Brontë. Waar het lijkt alsof je personages als Miss Marple, Elizabeth Bennet of Heathcliff zomaar in een bloemenweitje zou kunnen tegenkomen. En waar je kunt verdwalen in Alice’s Wonderland.

In Engeland gaan een overweldigende natuur en een eeuwenoude cultuur hand in hand. De hippe grote steden inspireren. In de vriendelijke universiteitsstadjes herleeft de historie. Gemoedelijke pubs en lieflijke cottages met rietgedekte daken wisselen zich af met imposante kastelen. Het is niet moeilijk om jezelf in vroegere tijden te wanen tijdens een romantische rondreis door het zuiden van Engeland. Kies bijvoorbeeld voor een trip in de zomer of in het najaar, als de natuur volop bloeit en schittert. Geniet alvast van een voorproefje van de mooiste plekken in Zuid-Engeland.

In Blenheim Palace stond Churchill’s wieg

Een van de mooiste landhuizen is bijvoorbeeld Blenheim Palace. Het werd in 1705 gebouwd door John Churchill. Een van zijn nakomelingen, staatsman Winston Churchill, kwam hier ter wereld.

Maar ook de omringende tuinen, aangelegd door de beroemde tuinarchitect Capality Brown, vormen een waar lusthof. Heerlijk om een ochtend of middag in en om dit prachtige landhuis te dwalen….

Deze mooie route brengt je behalve naar Blendheim Palace ook langs andere hoogtepunten van Zuid-Engeland, zoals de Engelse Rivièra.

Leeds Castle: een koninklijk kasteel

Leeds Castle wordt het aantrekkelijkste kasteel ter wereld genoemd. De waterburcht in het graafschap Kent verkeert nog steeds in goede staat. Majestueus rijst hij op uit de slotgracht.  Leeds Castle werd gebouwd in 807 en was ooit een fort van de Noormannen. Later woonden er zes middeleeuwse koningen, waaronder Henry VIII.

Lees ook:  Brievenbussen maken in Japan de straat een beetje mooier

Het kasteel ligt in een prachtig park, dat onder meer een doolhof bevat. Het is wel opletten geblazen tjidens een wandeling, want de ganzen, eenden en zwanen kuieren er vrij rond. Alsof de boeken van Beatrix Potter tot leven zijn gekomen.

Echt een plekje waar je wel een dag wilt blijven. Doen! Tijdens deze rondreis bijvoorbeeld, die je onder meer naar Leeds Castle voert, kun je kiezen uit diverse gezellige Inns en B&B's.

De Cotswolds: good old England

Hoppend van kasteel naar kasteel rijd of wandel je tevens langs de meest lieflijke dorpjes in de Cotswolds. De Cotswold Way (een unieke wandelroute van 160 km) voert je langs de meest pittoreske plaatsjes. Over de landweggetjes van Good Old England, dwars door de glooiende korenvelden, langs stenen muurtjes en weides vol schapen. Je vindt er talloze plekjes die perfect zijn voor een typisch Britse picknick met sandwiches, kip, scones en gemberbier.

Bath markeert zowel het begin als het einde van de Cotswold Way. De binnenstad, met Georgiaanse architectuur en Romeinse baden, is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Maar het is ook een stad die een prominente rol speelt in de boeken van Jane Austen. Zelf heeft ze er jarenlang gewoond.

Wandelen door eeuwenoud Broadway

Broadway is zo’n historisch plaatsje dat beslist een bezoek waard is. De meeste cottages zijn meer dan vier eeuwen oud. De honingkleurige leistenen gevels verschuilen zich achter stokrozen en manden met bloemen. In de pub schenkt de waard donker bier. In vroeger tijden, ruim 400 jaar geleden, was Broadway een favoriete pleisterplaats op de paardenkoetsroute van Londen naar Worcester.

Clovelly, een authentiek vissersplaatsje

Een ander onvergetelijk dorpje is Clovelly, langs de kust van Devon. De vissersplaats biedt uitzicht over het Kanaal van Bristol. Stevige schoenen zijn een must, want de hoofdstraat loopt steil omhoog en is geplaveid met gladgelopen kinderkopjes. Omdat de straten te smal zijn voor auto’s worden goederen hier nog vervoerd met ezels en een soort sledes.

Lees ook:  De mooiste foto's van een tocht met het Hurtigruten schip

Romantisch overnachten in een Victoriaans hotel

Zoveel nostalgie vráágt om een overnachting in stijl. Bijvoorbeeld in het Victoriaanse Housel Bay Hotel op de zuidelijkste punt van Cornwall. Binnnen geniet je van de gastvrije, huiselijke sfeer. In de keuken wordt alles bereid met verse, lokale producten. Hier belandt de vis echt rechtstreeks vanuit zee op je bord. En die zee is tegelijkertijd de grote meerwaarde van het Housel Bay Hotel. Want niet alleen dineer je er met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan: vanuit het hotel loop je ook zo de klifpaden op. Hoe romantisch wil je het hebben?

Isle of Wight: Engeland in het klein

Inderdaad, ook romantiek kent haar toppers. Zoals het eiland Wight ofwel: Engeland in het klein. Er zijn dorpen met sprookjesachtige cottages en ongeëvenaarde tearooms. Er zijn zandstranden en kastelen met oogverblindende tuinen. Vanaf de imponerende kliffenkust geniet je van sublieme uitzichten.

Minack Theatre: toneel op de rotsen

Over uitzichten gesproken: er zijn meer bijzondere plekken te noemen waar je eindeloos om je heen kunt blijven kijken. Neem bijvoorbeeld het Minack Theatre in het zuidelijkste puntje van Cornwall. Dit openluchttheater is na de Eerste Wereldoorlog uitgehakt op een granieten rots, die uitsteekt in zee. Er worden regelmatig toneelvoorstellingen, musicals en opera’s uitgevoerd, met op de achtergrond het geluid van de ruisende Atlantische Oceaan. Maar het is niet zo vreemd als je tijdens een voorstelling je aandacht onmogelijk voortdurend bij het toneel kunt houden. Want dit is echt een adembenemende plek om over de kliffen en oceaan uit te kijken.

Lees ook:  De meest bijzondere vliegvelden ter wereld

Spectaculair sightseeën vanaf de Seven Sisters

Een andere topper zijn de Seven Sisters, zeven krijtrotsen naast elkaar op de kustlijn van East Sussex. De klif maakt deel uit van het Nationaal Park South Downs tussen Eastbourne en Seaford. De Seven Sisters zijn zelfs hoger en witter dan de beroemde krijtrotsen van Dover.

Stratford-upon-Avon: de stad van Shakespeare

Een sfeervol einde van een reis door de Cotswolds is Stratford-upon-Avon, in het Noorden. Hier vind je nog veel mooie vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. Maar Stratford-upon-Avon dankt zijn faam vooral aan zijn wereldberoemde inwoner: William Shakespeare. Op talloze plekken in de stad wordt zijn naam in ere gehouden. Zo kun je een kijkje nemen in het huis waarin hij is geboren en opgegroeid. Ook het theater waar hij werkte en de huizen van zijn moeder en dochter zijn er nog, evenals het romantische huis waar hij zijn vrouw, Anne Hathaway, het hof maakte. Shakespeare werd in 1616 begraven in de Holy Trinity Church.

 

Zin om de mooiste plekken in Zuid-Engeland zelf te bekijken? Buro Scanbrit heeft aantrekkelijke aanbiedingen voor de zomer en het najaar. Twijfel je over Engeland als vakantiebestemming vanwege de Brexit? Dat is nergens voor nodig! Voor jou als vakantieganger verandert er namelijk helemaal niets. En een leuk extraatje is dat het pond nu heel gunstig staat.

Buro Scanbrit organiseert al jaren reizen naar Groot-Brittannië. Reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot de beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Trek zelf door het klassieke zuiden van Engeland en ontdek de mooiste plekjes tijdens een rondreis waarbij natuur, cultuur en historie een onvergetelijke combinatie vormen. Hier vind je meer informatie

Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down