De zuiverende werking van de zoutlamp en betekenis hiervan

31 maart 2023
440
Zoutlamp betekenis

De laatste jaren zijn zoutlampen enorm populair geworden en zie je ze in veel huizen terugkomen. Ze zijn natuurlijk ook mooi, creëren een rustgevende sfeer en zijn een leuke lichtbron. Maar wat is een zoutlamp nu eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel gaan we dieper in op de zuiverende werking van de zoutlamp en de betekenis van de zoutlamp. Spoiler alert, ze zijn veel handiger dan je denkt!

Wat is een zoutlamp?

Een zoutlamp is letterlijk een lamp gemaakt van zout. Een brok Himalaya zout om precies te zijn, waarin een gloeilamp of kaars geplaatst wordt. Net als edelstenen komen ze in verschillende vormen, formaten en kleuren. Iedere lamp is uniek en dus zeer geliefd onder mensen die houden van unieke decoratie.

Doordat Himalaya zout vaak een rozige kleur heeft, geeft de lamp tijdens het branden een warm rood, rozige gloed af. Ideaal voor het creëren van Feng Shui en een sfeervolle uitstraling aan je woning. Daarnaast is het de perfecte keuze voor mensen die houden van edelstenen.

Gevaar voor huisdieren

Ben jij geïnteresseerd in dit soort natuurlijke lampen en heb je een huisdier? Kijk dan goed uit. De lamp mag dan wel van zout zijn, maar het is zeker niet eetbaar en kan leiden tot zoutvergiftiging bij je huisdier als die eraan zou likken.

Himalayaans zout

De zuiverende werking van zoutlampen

Een van de belangrijkste talenten van zoutlampen, is hun vermogen om de lucht te zuiveren. Het zout in de lamp trekt vocht aan, wat op zijn beurt allergenen, vuil en andere deeltjes in de lucht absorbeert. Deze deeltjes worden vervolgens gevangen in het zout, waardoor de lucht die we inademen schoner wordt. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van allergieën of astma.

Lees ook:  Welke kleur is jouw aura? Ontdek de betekenis van aura kleuren

Let op! Alleen Himalaya zout kan zorgen voor deze luchtzuivering. Ander soort zout is hiertoe niet in staat, dus als jij de lamp onder andere voor deze reden wilt aanschaffen, zorg dan dat het echt Himalaya zout is.

Negatieve ionen

Naast het zuiveren van de lucht, produceren zoutlampen ook negatieve ionen. Negatieve ionen zijn deeltjes, die van nature voorkomen in de lucht, vooral bij watervallen, stranden en in de bergen. Deze ionen hebben een positief effect op ons welzijn en kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het verhogen van de energie.

LED lampen

De negatieve ionen worden alleen geproduceerd, wanneer de zoutlamp warm is geworden. Warmte komt vrij bij gloeilampen en kaarsen, maar niet bij LED lampen. Toch heeft de zoutlamp ook een positieve werking bij het gebruik van LED verlichting. Ook met LED lampen trekt de zoutlamp water uit de lucht met als gevolg een luchtzuivering. Wil je echter per se een betere balans van ionen in de lucht, dan is een gloeilamp of kaars beter.

Zoutlamp in huis

Hoe een zoutlamp kan helpen bij een betere nachtrust

Nu vraag je misschien af hoe een stuk zout ervoor kan zorgen dat jij beter slaapt. Het antwoord heeft daarentegen wederom te maken met de negatieve ionen!

Een slechte nachtrust wordt namelijk veroorzaakt door een overvloed aan positief geladen ionen, die het bloed- en zuurstoftransport naar de hersenen vermindert. Doordat zoutlampen juist negatieve ionen produceren, zijn de ionen in balans en helpen ze jou genieten van een diepere en betere slaap.

Lees ook:  Ontdek het karakter en de eigenschappen van jouw sterrenbeeld

De zoutlamp verbetert daarbij ook je stemming en mentale toestand, waardoor je sneller in slaap kan vallen. Stress is immers vaak de reden dat je minder goed kunt slapen. Als laatste draagt de manier van schijnen bij aan een betere nachtrust. De rode, roze kleur lijkt op de zonsondergang en helpt te ontspannen door zijn zachte gloed.

Zoutlamp met kaars

Zoutlamp van betekenis bij hoogsensitiviteit

Vooral voor mensen die hoogsensitief zijn, hebben zoutlampen een positieve betekenis en werking. Zoutlampen kunnen namelijk angsten en depressieve gevoelens verminderen, door het zuiveren van de omgeving. Een zuivere omgeving zorgt namelijk voor de aanmaak van een gelukshormoon, waardoor stressgevoelens afnemen.

Zo voel jij je mentaal beter overdag en ’s nachts, wat weer leidt tot een sterk en uitgerust gevoel op de nieuwe dag. Ben jij nu ook hoogsensitief en ben je aan het overwegen om een zoutlamp aan te schaffen? Dan zeggen wij: Zeker doen! Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Lees dan dit artikel.

Edelstenen met dezelfde werking

Dat een zoutlamp geweldig is, is nu al duidelijk. Maar hoe kan jij de lamp ondersteunen in de taken? Natuurlijk kan je het huis zo schoon mogelijk houden door veel te stoffen, een airco aan te schaffen en lucht reinigende planten te kopen, maar ook edelstenen zijn hier goed van toepassing. Een paar edelstenen die helpen bij het reinigen van de lucht, verbeteren van je gezondheid en nachtrust, zijn:

WerkingEdelstenenHelpt tegen                              
LuchtreinigingTijgeroogVerkoudheid, astma, bronchitis en allergische keelklachten
 AgaatZenuwpijn, problemen aan het hart en bloedvaten
GezondheidJaspisSlecht immuunsysteem, ontstekingen, darm/spijsverteringsklachten
 BarnsteenReuma, menstruatiepijn, bloedziekten
 CarneoolDepressie en suïcidale gevoelens
 OnyxSlecht immuunsysteem, oorsuizen, doofheid, boosheid en depressie
 PyrietFrustratie, zorgen en stress
DromenAmethistEmotionele pijn, slaapproblemen, migraine en hoofdpijn
 RozenkwartsVerdriet, trauma, burn-out, depressie en ouderdomskwalen
 SelenietTrauma, destructieve emoties, slaapproblemen en angst
 LabradorietNegatieve invloeden, angst, slaapproblemen en stress
Zoutlamp reiniging

Reiniging van de zoutlamp

Net als iedere andere lamp, moet de zoutlamp schoongemaakt worden. Het is daarentegen belangrijk dat je hier geen water voor gebruikt. Het kan namelijk zo zijn dat, net als de edelstenen calciet, pyriet en seleniet, de lamp zal smelten als het in aanraking komt met water. Je kunt je zoutlamp dus het beste onderhouden met een droge, schone doek of met een klein borsteltje, zoals een oude tandenborstel.

Lees ook:  Insecten versierd met edelstenen

Voordelen van een zoutlamp

Het hebben van zoutlampen in huis brengt dus grote voordelen met zich mee. Hieronder staan de talenten van dit zoutblok en wat het voor jou kan doen, nog een keer netjes op een rij.

  • Reinigt de lucht
  • Zorgt voor een afname van symptomen van allergieën en astma
  • Helpt zorgen voor een hoger energielevel
  • Neutraliseert elektromagnetische straling van bijvoorbeeld telefoons
  • Helpt bij het verbeteren van jouw stemming
  • Zorgt voor een toenemend concentratievermogen (Door een verbeterd zuurstoftransport)
  • Vermindert de statische elektriciteit
  • Verbeterd de nachtrust
  • Het zorgt voor een energetische reiniging van de ruimte.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down