Zo ziet ouder worden er echt uit. En het is mooi.

1 februari 2017
570

"Wanneer hebben we bedacht dat met ouder worden we ons moeten schamen voor ons lichaam? Wanneer zijn we geobsedeerd geraakt met het idee dat je als je ouder wordt moet streven om er jonger uit te blijven zien? Om alles te zijn, behalve oud?"

- Jade Beall

Je hele leven in je lijf

Jade Beall heeft een duidelijke missie. Als fotografe wil ze de echte schoonheid van oudere vrouwen laten zien. En dan niet met modellen die - hoewel prachtig om naar te kijken - een bovengemiddeld jong en rimpelvrij lichaam hebben, maar vrouwen die hun hele leven meedragen in hun lijf. En dat is mooi.

Jade maakte eerder een fotoserie van zwangere en borstvoedende vrouwen. Ook hier geen perfecte plaatjes, maar beelden die laten zien hoe het echt is. De vrouwen vertelden haar dat ze zich vaak onzichtbaar voelen doordat hun lijf zo veranderd is. Dat herkende Jade uit gesprekken met oudere vrouwen, en zo werd haar volgende project geboren.

Ouderdom eren

'Ik groeide op in Mexico en heb een liefde voor Afrika', vertelt ze op Senior Planet. 'In deze culturen is het heel normaal om ouderen te eren en hun wijsheid centraal te stellen. Ik vind het eigenlijk schandalig dat in onze cultuur oudere lichamen niet worden gewaardeerd. Daarom wil ik er juist een ode aan brengen. Omdat nog te weinig anderen dat wel doen. De diversiteit in lichamen maakt het zo interessant. Een perfect modellenlijf is saai.'

Als het aan Jade ligt moeten we ons beeld van wat mooi is volledig herzien: 'Hoe kun je hier naar kijken en het niet mooi vinden?'. Volgens haar is het fotograferen van oudere mannen met rimpels en al al veel meer geoorloofd, 'maar vrouwen moeten blijkbaar nog gefotoshopped worden zodat ze er niet uitzien alsof ze ouder zijn.'

Lees ook:  'Omkeerbare levenslot huizen' | In deze huizen word je onsterfelijk

70 is geen 20

Het is een privilege om oud te mogen worden. Maar als je 70 bent en de maatschappij vertelt je dat je 20 moet zijn, dan is het moeilijk. Mooi hoe Jade deze tendens wil doorbreken met haar foto's. Ze heeft nu ongeveer 10 mensen gefotografeerd, zodra ze de financiering voor haar project rond heeft wil ze er nog veel meer fotograferen. Hopelijk komt ze ook naar Nederland..!

 

Schermafdruk 2017-02-01 14.37.46

Schermafdruk 2017-02-01 14.38.03

Schermafdruk 2017-02-01 14.38.09

Schermafdruk 2017-02-01 14.48.45

Schermafdruk 2017-02-01 14.49.01

jade beall

Lees ook: 50+ vrouwen voelen zich gemiddeld 13 jaar jonger

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings