Zo wordt Japans washi papier gemaakt

1648 VIEWS
Zo wordt Japans washi papier gemaakt

Washi papier is traditioneel Japans papier, gemaakt van de vezels van drie verschillende Japanse planten: de Kozo boom, de Gampi struik en de Mitsumata struik. Met de hand worden de vezels schoongemaakt, geplet en opgerekt. Vervolgens voegt men een vloeibare substantie toe gemengd met gefermenteerde hibiscuswortel, waardoor het een soort dikke pasta wordt. Het bezinksel wordt opgevangen op en evenredig verdeeld over een bamboe zeef. De natte vellen papier die hierbij ontstaan worden geperst en vervolgens opgehangen om ze te laten drogen.

Unieke eigenschappen

Het resultaat zijn robuuste maar stralend witte vellen papier. Bovendien zijn washi vellen veel sterker dan het bij ons bekende papier, en met nog meer zorg een liefde gemaakt. Voldoende redenen voor de toekomstige eigenaar om er een hele mooie tekening op te maken, of een hele belangrijke brief op te schrijven… Veel kunstenaars gebruiken dan ook washi papier voor verschillende druktechnieken, origami, papier-maché of andere technieken.

Een bijzondere film

Filmmaker Takashi Kuroyanagi bracht het ambachtelijke maakproces op bijzondere wijze in beeld. Dat deed hij in Kurotani, waar dit papier al 800 jaar met de hand gemaakt wordt.

Bekijk ook hoe meesterkeramist Lee Hyuang Gu de klei op zijn draaitafel met eindeloos geduld naar zijn hand zet…

Lees ook:  17 dingen die creatieve mensen maken tot wie ze zijn

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie
Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei….
Hoe je aluminiumfolie kan omtoveren tot perfecte glanzende ballen
De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen