Alcoholvrije wijnen ook wel NOLO wijnen genoemd, worden steeds populairder. Wijnmakers weten inmiddels goed waar ze mee bezig zijn als het aankomt op alcoholvrije wijn. Daarom is alcoholvrije wijn een goede vervanger voor alcoholische wijn. Daarbij heeft alcoholvrije wijn een gezondheidsvoordeel: het bevat minder calorieën dan alcoholische wijn. Een glas alcoholvrije wijn bevat ongeveer 20 kcal per 100 ml. Daarentegen bevat een glas alcoholische wijn ongeveer 83 kcal per 100 ml.
In deze blog vertellen we je meer over alcoholvrije wijn en lichten we toe hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt. De kunst van het maken van alcoholvrije wijn is namelijk veel meer dan simpelweg de alcohol wegfilteren.
Welke soorten alcoholvrije wijn zijn er?
Voordat we antwoord geven op de vraag hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt, is het goed om te weten welke soorten alcoholvrije wijnen er zijn. In theorie is het mogelijk om van elke wijnsoort een alcoholvrije versie te maken, of het nu rood, wit of mousserend is. Het is echter belangrijk te beseffen dat de smaak van de alcoholvrije variant nooit exact hetzelfde zal zijn als die van de alcoholhoudende tegenhanger. Net zoals bij alcoholhoudende wijnen variëren de smaakeigenschappen van alcoholvrije wijnen ook sterk. Elke wijn heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaakprofiel. Waardoor ook de alcoholvrije wijnen in populariteit verschillen.
Lees ook Je huis voorbereiden op de herfst en winter
Wil je graag verschillende alcoholvrije wijnen ontdekken? Overweeg dan om een wijn abonnement of een proefbox wijn aan te schaffen. Op die manier kun je een gevarieerde selectie van alcoholvrije wijnen proeven en er achter komen welke alcoholvrije wijn je het lekkerst vindt of geschikt is voor je volgende feestje. Ga je zelf een feestje organiseren en wil je je optimaal voorbereiden? Lees dan zeker ook onze top 5 tips voor het organiseren van een feestje.
Goed om te weten
Goed om te weten is dat de term alcoholvrije wijn doet vermoeden dat er helemaal geen alcohol in zit, maar veel alcoholvrije wijnen bevatten toch een kleine hoeveelheid alcohol. Wijn mag als alcoholvrij worden bestempeld als het minder dan 0,5 procent alcohol bevat. Niet elke alcoholvrije wijn is dus geschikt wanneer je alcohol volledig wil vermijden door een zwangerschap of een verslaving in het verleden bijvoorbeeld.
Denk je eraan om minder alcohol te drinken of helemaal te stoppen met alcohol? Lees dan deze blog met vijf redenen waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is.
De uitdaging in het maken van alcoholvrije wijn
Fermentatie (suikers omzetten in alcohol) is niet alleen de alcoholische vergisting, maar ook talloze aroma’s, smaken en texturen komen in de wijn terecht door dit proces. De echte uitdaging van het maken van alcoholvrije wijn gaat dus niet alleen over het verwijderen van alcohol uit gefermenteerd sap. Bij het maken van wijn zonder alcohol is het de bedoeling dat er geen afbreuk gedaan wordt aan het mondgevoel, de balans van de wijn en de typiciteit van de streek of het druivenras.
Verschillende methodes voor het maken van de wijn
Alcoholvrije wijn wordt volgens hetzelfde proces gemaakt als alcoholhoudende wijn. Pas nadat dit proces is afgerond, wordt de alcohol verwijderd. De drie belangrijkste methoden om alcoholvrije wijn te produceren zijn: vacuümdistillatie, omgekeerde osmose en spinning cone column. De temperatuur wordt bij deze methodes laag gehouden, zodat de smaak van de druiven behouden blijft. Traditionele methoden waarbij warmte gebruikt werd om de alcohol te verwijderen, leiden tot verlies van aroma’s. Daarom zijn de genoemde drie methodes beter geschikt voor het maken van alcoholvrije wijn. We zullen de drie methodes stuk voor stuk toelichten.
Vacuümdestillatie
De Duitse wijnmaker Carl Jung ontdekte begin vorige eeuw dat vacuümdestillatie een goede techniek is om alcoholvrije wijnen te creëren die karakter en smaak hebben. Hij heeft er zelfs patent op aangevraagd in 1906. Zijn techniek is door de jaren heen voortdurend verbeterd en wordt beschouwd als de meest geavanceerde manier om alcoholvrije wijn van hoge kwaliteit te produceren.
Door het gebruik van een vacuüm wordt het kookpunt van alcohol verlaagd tot onder 30 graden Celsius. Dit is lager dan het kookpunt van andere bestanddelen. Hierdoor verdampt de alcohol als eerste. Het is essentieel om de temperatuur zo laag mogelijk te houden, aangezien hogere temperaturen meer invloed hebben op de aroma's. Bovendien wordt aromarecovery toegepast om de aroma's op te vangen en later toe te voegen aan de alcoholvrije wijn. Hierdoor wordt de smaak zoveel mogelijk behouden.
Spinning cone column
De spinning cone omvat een verticale roestvrijstalen kolom met een centrale roterende as. Verder zijn er roterende kegelvormige schalen bevestigd op de centrale as en die worden afgewisseld door schalen die aan de buitenwand van de kolom zijn bevestigd. Door gebruik te maken van vacuümtechnologie helpen deze schalen om vluchtige aroma’s uit wijn te verwijderen.
Het proces in de spinning cone verloopt in twee fasen. In de eerste fase worden de aroma's verwijderd. Vervolgens worden de aroma's apart opgeslagen voor de latere toevoeging aan de gedeeltelijk of volledig alcoholvrije wijn. In de tweede fase wordt de alcohol verwijderd. Vervolgens worden tijdens deze fase de apart opgeslagen vloeistof met de aroma’s geheel of gedeeltelijk aan de wijn toegevoegd. Elke fase duurt ongeveer 20 seconden.
Omgekeerde osmose
Omgekeerde osmose wordt ook wel beschreven als een techniek die kan worden gebruikt voor het reduceren van de alcohol in wijn. Bij omgekeerde osmose wordt er gebruik gemaakt van een zeer fijn filter dat bestanddelen zoals kleur, tannines en aroma's niet doorlaat. Het resulterende kleurloze mengsel van water en alcohol wordt vervolgens gedistilleerd om de alcohol van het water te scheiden. Daarna worden het water, de aroma's, kleur en tannines weer vermengd. Deze methode maakt het mogelijk om dit alcoholvrije deel te combineren met de oorspronkelijke wijn, resulterend in een wijn met minder alcohol.
We hopen dat je je na het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over alcoholvrije wijnen en dat je geïnspireerd bent om binnenkort een alcoholvrij wijntje te drinken. Proost!