Zo mooi is Schotland

28 maart 2017
213

Als je ergens in Europa nog ongerepte, wilde natuur kunt vinden dan is het wel in Schotland. Ruige bergen, uitgestrekte vergezichten, diepe mysterieuze wateren, glooiende heidevlaktes, woeste rotspartijen en heldere baaien: het lijkt alsof de natuur nog steeds hetzelfde is als 2300 jaar geleden toen de Griek Pytheas langs de kust zeilde en de eerste schriftelijke vermelding maakte van wat we nu Schotland noemen. 

Schotland kent vele hoogtepunten, degenen die er vaker zijn geweest zullen ongetwijfeld herkennen dat elke reis nieuwsgierig maakt naar meer. Hieronder zetten we een paar van onze favoriete bestemmingen op een rij.

Voor wie niet kan wachten, hier vind je een paar mooie reisaanbiedingen naar Schotland voor het komende seizoen!

1. Feeërieke wateren onder de Sligachan Bridge, Isle of Skye

SLIGACHAN, ISLE OF SKYE, HIGHLAND.

Midden in de natuur van Isle of Skye ligt de Sligachan Bridge. Het is zo’n plek die rechtstreeks uit oude mythes en legendes stamt. Volgens één van die oude verhalen is je eeuwige schoonheid (van binnen en buiten) gegund wanneer je je gezicht in het water wast: Vele jaren geleden leefde op Isle of Skye een van de grootste strijdsters, Scáthach. Op een dag werd zij uitgedaagd door haar Ierse evenknie Cúchulainn. Ze vochten zo hard dat de aarde beefde en de dieren wegvluchtten. Scáthach’s dochter huilde bij de rivier, want hoe kon haar moeder dit ooit winnen?

De feeën hoorden dit en zeiden dat ze haar gezicht in het water moest dippen. Meteen kwam tot de dochter de oplossing: ze rende naar huis en bereidde zo’n goed maal dat beide strijders de geuren op het slagveld roken en zich realiseerden dat ze honger hadden. Ze staakten de strijd en toen Cúchulainn eenmaal onder het dak van Scáthach gegeten had en haar gast was geweest, mocht hij haar niets meer aandoen.

Lees ook:  Lokale charme en eindeloze gastvrijheid op Corfu

Onder elke steen in Schotland schuilt een dergelijk verhaal, en met deze natuur als décor is het niet moeilijk je fantasie de vrije loop te laten…

2. Slaap in oude kastelen in de Cairngorm Mountains

cairngorm

In de Cairngorms vind je 4 van 5 hoogste bergen van het Verenigd Koninkrijk, eeuwenoude bossen, bulderende watervallen en ontelbaar veel fauna. Naast het overweldigende landschap is dit gebied ook erg leuk om in kleine dorpjes te snuffelen in oude boekwinkels of je kennis over whiskey wat te verhogen via de Malt-whiskey route.

Overnachten in de Cairngorm Mountains

Dit zijn kleinschalige houten Loch Kinord lodges midden in de natuur, waar je wakker wordt naast een stromende beek:

loch kinord lodges

Of slaap in het Atholl Palace Hotel, een oud kasteel in traditionele Victoriaanse stijl:

atholl palace

3. Uitgestrekte wateren van Loch Lomond

Dit meer is met zijn 37 kilometer lengte en op plekken tot 8 kilometer breedte het grootste meer van Schotland. Langs de volledige oostkust van Loch Lomond loopt de West Highland Way – het meer biedt een schitterend baken tijdens deze wandeltocht waarbij je uitkijkt op de vele mooie baaien en pittoreske dorpjes.

loch lomond

Moe van het wandelen, zwemmen, varen of dorpjes bezoeken? Het sfeervolle Winnock Hotel ligt op kleine afstand van Loch Lomond en is één van de oudste hotels van Schotland. In de lounge kun je je naast de grote open haard nestelen en je tegoed doen aan de imposante whiskeycollectie. Dan kun je de volgende ochtend ook gewoon van het uitzicht genieten…

Het Winlock Hotel bij Loch Lomond

4. Natuureilanden Arran, Islay & Jura in het zuidwesten van Schotland

Het eiland Jura ligt samen met Arran en Islay voor de Schotse zuidwestkust en is een walhalla voor natuurliefhebbers. Hier zie je zeehonden, honderden vogelsoorten en zelfs edelherten. Wie de hoogte op wil zoeken kan zijn hart ophalen op de Paps of Jura.

Lees ook:  Magisch overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

arran

Op deze eeuwenoude bergtoppen lopen verschillende wandel- en fietsroutes, variërend van een glooiende wandeling tot een stevige klim waar je handen en voeten bij nodig hebt. Ook op Arran vind je schitterende bergen, omgeven voor kleine meertjes, diepe dalen en prehistorische steencirkels.

5. Oude kloosterruïnes op het Eiland Iona

iona

Vanf het eiland Mull gaat een pontje naar het kleine eilandje Iona van nog geen 12 vierkante kilometer. Hier stichtte de Ierse heilige Columba in 563 een klooster waarmee Iona een belangrijk en religieus centrum werd, nog voor er uberhaupt één steen van Edinburgh was gelegd. Hier werden ook de koningen en belangrijke clanleiders begraven.

Toen de Vikingen het kloosterleven onmogelijk maakten trokken de geestelijken die het overleefden voorgoed weg. Een rondwandeling over het eiland brengt je langs kerkruines, Keltische hoogkruisen en schitterende stranden. Meer info vind je hier.

6. De Quiraing: grillige kliffen en satijnen graslanden

Schermafdruk 2017-03-21 13.47.10

Het schitterende natuurgeweld is misschien wel het meest indrukwekkend in het noorden van het eiland Skye. Hier domineert de Quiraing: een landschap met grillige kliffen en hoge pieken, afgewisseld met grasvelden die eruit zien als een fluwelen deken. Omhoog wandelen klinkt makkelijker dan het is, maar het uitzicht als je deze natuur van boven kunt bekijken is onbeschrijflijk mooi. Een plek waar je de rest van de wereld meteen vergeet..

Om in de Schotse sferen te blijven kun je overnachten bij Sconser Lodge, ooit gebouwd in 1871 als ‘hunting lodge’ voor de MacDonalds. Nu is het een sfeervol en kleinschalig (slechts 8 kamers) familiehotel. Vanuit de voordeur loop je zo het wandelpad door de Cuillin Hills op.

Lees ook:  Hoe je helemaal tot rust komt in dit houten badhuis in Zweden

The Sconser Lodge, Isle of Skye

Meer informatie over avontuurlijke reisroutes en knusse B&B’s op het eiland Skye vind je hier.

Meer informatie over reizen naar Schotland?

Buro Scanbrit organiseert al jaren rondreizen naar Schotland per auto of camper. Vanuit IJmuiden steek je zo met de ferry van DFDS Seaways over naar het Engelse Newcastle-upon-Tyne waar je in de ochtend aankomt en je je reis naar Schotland vervolgt. Reeds 16 keer werd Buro Scanbrit uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Op dit moment hebben ze aantrekkelijke aanbiedingen naar Schotland. 

Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie!

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings