Zo mooi is Duitsland

14 oktober 2016
459

Het is soms verleidelijk om te denken dat er altijd een verband is tussen schoonheid en reisafstand: ieder jaar trekken vele mensen er op uit om te reizen naar afgelegen oorden en verre bestemmingen. Toegegeven, er zijn ook veel plekken op aarde die een lange reis absoluut rechtvaardigen. Maar dichtbij huis is minstens net zoveel schoonheid te ontdekken.

Denk bijvoorbeeld aan Duitsland waar net over de grens de meest prachtige natuur te vinden is. Van turquoise rivieren tot rondwandelingen door oude bossen en vergezichten over paarse heidevlaktes: op nog geen 2,5 uur rijden is er meer natuurschoon dan je in één vakantie tot je kunt nemen. Én zijn het plekken waarvan je op het eerste gezicht niet altijd zou zeggen dat het Duitsland is... Ga je binnenkort op reis naar Duitsland? Vergeeet dan zeker geen milieusticker, meer informatie vind je op https://milieusticker-Duitsland.nl

We zetten ter inspiratie een paar van de mooiste - en nog relatief onontdekte - bestemmingen en routes op een rij:

1. De paarse gloed van de Westruper Heide

wenstruper-heide-3

Boven Essen en Dortmund ligt de Westruper Heide. Hoewel heide van oorsprong geen natuurlijke omgeving is – door intensief gebruik kon er lang niks groeien – is het nu een prachtig natuurgebied. Bijzonder aan deze Duitse heidevelden is ook het oostelijke deel waar de jeneverbes weelderig tiert en het landschap er bijna sprookjesachtig uitziet.

Tip: wandel of fiets langs de Biergarten Jupp am See(zie onder), een idyllische plek onder de hoge beukenbomen vlak bij het kleine stadje Haltern am See.

juppamsee4-800x500

2. Uitgestrekte water van de Pröbstingsee

De Pröbstingsee is onderdeel van een groot park in Hoxfeld. Op het levendige meer van 100.000 m2 is het prettig vertoeven: het biedt eindeloze mogelijkheden tot zwemmen, varen en ontspannen. Echt zo’n plek om heerlijk ouderwets te ‘recreëren’: lummelen langs de waterkant, een beetje varen in een roeiboot en de dag langzaam aan je voorbij te laten trekken.

Lees ook:  Schotland: om deze redenen misschien wel het mooiste land op aarde

borken_probstingsee

borken_probstingsee2

3. De Vechtdalroute: 223 km ongerepte bossen, meanderende beekjes en idyllische steden

vechtetalroute

Deze route volgt de hele loop van de Duitse Vechte: van de oorsprong bij het oud-Westfaalse dorpje Darfeld tot Zwolle (NL) waar de Vechte uitmondt in de IJssel. Het is een schitterende route om te fietsen: oevers zijn net kleine tuinen aan het water, je komt vele burchten, boerderijen en pittoreske oude stadjes tegen. Het grillige verloop van de rivier geeft de route een ruige uitstraling: het is niet moeilijk om in gedachten ver terug in de tijd te gaan en te bedenken hoe het leven zich langs deze rivier heeft afgespeeld.

Tip: Blijf onderweg slapen bij het middeleeuwse Kloster Frenswegen.

frenswegen

Naast het bieden van een mooie overnachtingsplek heeft dit klooster een bijzondere missie: het combineren van zes kerken onder één dak. Sinds 1974 komen hier verschillende christelijke geloven bijeen om een plek van bezinning en ontmoeting te scheppen.

4. De Ahornweg: schitterende natuur, vergezichten en historie in het Teutoburger woud

landschaft-in-hagen

De Ahornweg is rondwandeling van 100 km. Het is heen kabbelende wandeling - in het noordwestelijke middengebergte is het een vrij veeleisende tocht – maar de afwisseling en het landschapsmozaïek doen je snel vergeten dat het flink aanpoten is. Als je de wandeling helemaal volbrengt kom je onderweg vijf toppen met uitkijktorens tegen die zicht bieden op donkere bossen, grasgroene weiden, gouden zeeën van graan en velden met felgeel koolzaad. Je zou er spontaan van gaan dichten! Meer informatie, handige GPS trackers en kaarten vind je hier.

5. Azuurblauwe Grand Canyon Blick

02-canyon-dsc05000-1-e1474450618836

In het Tecklenburgerland lopen diverse wandelroutes (zgn. Teutoschleifen) langs rotsformaties, idyllische paden en adembenemende vergezichten. Eén van de routes loopt langs dit azuurblauwe water van de Canyon Blick, een oude steengroeve die nu onderdak biedt aan talloze beschermde dieren en planten. Met een lengte van 11 km en een hoogteverschil van 365 meter is dit op sommige plekken een pittige tocht, maar het uitzicht en het ruisende blauwe water onder je zijn meer dan de moeite waard.

Lees ook:  Verrassende ontdekkingen midden in de natuur van Tenerife

6. Holderdorper

holperdorper-fotograf-rudi-schubert-1-e1474450769603

Alleen voor de naam al zou je deze route een keer gelopen willen hebben. In hetzelfde gebied als de Canyon Blick, het Tecklenburgerland, voert de Teutoschleife 'Holderdorper' vanuit het pittoreske Lienen met haar vakwerkhuizen door kleurrijke weilanden, langs beekjes en oude boerderijen naar de 'Alpengasthof' Malepartus. Kleine wandelpaden maken dit tot een idyllische wandeling van ongeveer 13 km.

7. De oude turfgronden van Moor Veenland

moor-veenland

Duizenden jaren lang was het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Nordhorn en Groningen woest en ondoordringbaar. Het veen maakte het ontoegankelijk, totdat men dit ging ontginnen in de 18e eeuw. Op een aantal plekken waar vroeger turf werd gestoken wordt de natuur nu weer met rust gelaten waardoor delen langzaam in hun oorspronkelijke staat terugkeren.

Voor wie gegrepen wordt door zowel de natuur als de geschiedenis van dit gebied is het Emsland Moormuseum een aanrader. Antieke locomotieven en oude ploegen schijnen licht op de cultivering van het landschap door middel van de turfwinning, de graslanden, meertjes, riet en moerassen op het museumterrein laten – ondersteund door een tweede gebouw met exposities – zien hoe het unieke, natuurecosysteem van veenmoeras kon ontstaan.

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down