Video | Zo maken spinnen een web van 25 meter breed

18 juli 2017
753

Spinnen zijn bij weinig mensen favoriet, maar ze zijn bijzonder vernuftig. Met slechts wat zijde en een strategische locatie weten deze dieren als geen ander hoe zij hun voedsel moeten vangen. Heb je wel eens gezien hoe een spin haar web maakt? Wij hebben een paar filmpjes gevonden van dit fascinerende fenomeen.

Het zit ‘m in de basis

Dit tuinspinnetje gaat heel geordend te werk. Ze begint bij het middenstuk en werkt zo langzaamaan naar buiten toe. De basis van haar web legt ze met behulp van een draad dat niet plakkerig is. Zodra het frame klaar is rust ze even uit om zijden draad te produceren. Deze zijde plakt wel en hoort bij haar strategie om haar prooien te vangen. De spin gaat elk hoekje na tot ze het perfecte web gevormd heeft.

Zijden draden van wel 25 meter

De Darwin bark spin (vernoemd naar Charles Darwin) is een klein spinnetje dat zijden draden produceert  van wel 25 meter lang. Zoals je Sir Attenborough in dit filmpje hoort vertellen is het zelfs voor wetenschappers een raadsel hoe zo’n klein beestje, niet groter dat je duimnagel – zoveel zijde kan produceren.

Leuk feitje: deze zijde is het sterkste natuurlijke materiaal wat je maar kunt vinden. Het is nog sterker dan staal. Vandaar ook dat het voor dit spinnetje niet moeilijk is om over slechts een enkele draad te lopen zonder dat het breekt.

Nog meer lezen over de bijzondere kwaliteiten waarover sommige dieren beschikken? Deze 15 dieren kunnen zich heel goed vermommen.

froot.nl

Lees ook:  Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

Afscheid nemen van een trouwe viervoeter: gedichten over het overlijden van een kat

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down