Video | Zo maken spinnen een web van 25 meter breed

2164 VIEWS
Video | Zo maken spinnen een web van 25 meter breed

Spinnen zijn bij weinig mensen favoriet, maar ze zijn bijzonder vernuftig. Met slechts wat zijde en een strategische locatie weten deze dieren als geen ander hoe zij hun voedsel moeten vangen. Heb je wel eens gezien hoe een spin haar web maakt? Wij hebben een paar filmpjes gevonden van dit fascinerende fenomeen.

Het zit ‘m in de basis

Dit tuinspinnetje gaat heel geordend te werk. Ze begint bij het middenstuk en werkt zo langzaamaan naar buiten toe. De basis van haar web legt ze met behulp van een draad dat niet plakkerig is. Zodra het frame klaar is rust ze even uit om zijden draad te produceren. Deze zijde plakt wel en hoort bij haar strategie om haar prooien te vangen. De spin gaat elk hoekje na tot ze het perfecte web gevormd heeft.

Zijden draden van wel 25 meter

De Darwin bark spin (vernoemd naar Charles Darwin) is een klein spinnetje dat zijden draden produceert  van wel 25 meter lang. Zoals je Sir Attenborough in dit filmpje hoort vertellen is het zelfs voor wetenschappers een raadsel hoe zo’n klein beestje, niet groter dat je duimnagel – zoveel zijde kan produceren.

Leuk feitje: deze zijde is het sterkste natuurlijke materiaal wat je maar kunt vinden. Het is nog sterker dan staal. Vandaar ook dat het voor dit spinnetje niet moeilijk is om over slechts een enkele draad te lopen zonder dat het breekt.

Lees ook:  Zo verfijnd kan beeldhouwwerk zijn

Nog meer lezen over de bijzondere kwaliteiten waarover sommige dieren beschikken? Deze 15 dieren kunnen zich heel goed vermommen.

froot.nl

MEER INSPIRATIE

De landing van een uil in slow motion
Deze natuurdocumentaires over Nederland tonen je ons land op unieke wijze
4 seizoenen in 40 seconden
Filmmaker reist 32.000 kilometer om 3 minuten schitterend onweer vast te leggen