Zo laat je de buitenkant van je huis weer stralen

9 januari 2022
260
muur impregneren

Sommige huizen zijn brandschoon en lijken te glimmen in de zon, terwijl andere woningen onder de smurrie zitten en een beetje verdrietig ogen. Ben je benieuwd hoe je jouw huis van de buitenkant een oppepper kunt geven? Wij vertellen je precies wat je allemaal zelf kunt doen om je paleisje weer te laten stralen.

Waar komt al dat vuil vandaan?

Voor we beginnen met poetsen, is het wel zo handig om te snappen wat je huis allemaal vies maakt. En dat is nogal wat! Denk maar aan schimmels, algen en mos. Soms zie je ook witte, grijze of zwarte aanslag. Het ziet er allemaal niet lekker uit en als je er niets aan doet, kan het zelfs zorgen voor schade.

Dat valt heus wel wat mee, denk je misschien, maar het is echt zo. Een muur vol aanslag houdt namelijk vocht vast en dat kan leiden tot vochtplekken, aantasting, rot en vorstschade. Daar wil je straks liever niet de rekening voor betalen.

Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en zelf de boel op te frissen. Dat zorgt voor een schone uitstraling en het verlengt de levensduur van je huis. Een frisse aanblik kan zelfs de waarde van je woning verhogen!

Check je dakgoten en regenpijpen

Met schoonmaken is het altijd verstandig om van boven naar beneden te werken. Daarom beginnen we met een controle van de dakgoten en de regenpijpen. Pak een stevige ladder en haal je de dakgoten helemaal leeg. Weg met die blubber, bladeren, takjes en mos!

Als de dakgoten weer schoon zijn, gaan we de regenpijpen bijlangs. Als je ziet dat het water vanuit je dakgoten niet goed door een regenpijp stroomt, zit er waarschijnlijk iets verstopt. Om schade aan de pijp en vochtplekken aan de muur te voorkomen, is het nodig om de boel te ontstoppen.

Hoe? Nou, regel eerst een hogedrukspuit en zet er een reinigingsslang op. Duw de slang vervolgens omhoog in de regenpijp en zet de hogedrukreiniger aan. Maak ronddraaiende bewegingen om al het vuil los te krijgen en blijf spoelen tot er helder water uit de pijp stroomt.

Lees ook:  Wat te doen bij een storm?
muur impregneren

Hogedrukspuit aan en gaan!

Nu de afvoer van het hemelwater weer soepel gaat, is het tijdens om ons te richten op de muren. Waarschijnlijk heb je een gevel van bakstenen of hout en die kun je prima reinigen met een hogedrukspuit. Een paar tips: gebruik heet water, houd de spuit niet te dicht bij de muur en gebruik niet meer druk dan noodzakelijk. Zo zorgen we voor een schone gevel zonder schade.

Zitten er nog vieze plekken op de muur? Dan kan het helpen om een sopje te maken met dikke bleek of schoonmaakazijn. Schrob een tijdje over de vieze plek, laat het even inwerken en ga er daarna nog een keer met de hogedrukreiniger overheen.

Is het gelukt? Poets dan ook meteen even de kozijnen en maak het af door de ramen te lappen. Die zitten inmiddels waarschijnlijk onder de vlekken en kunnen wel wat liefde gebruiken. Gebruik warm water, een schone spons en een goede trekker voor een streeploos resultaat.

Bespaar werk: maak alles vuilafstotend

Is alles nu lekker schoon en voel je je voldaan? Gefeliciteerd! Maar… weet dat het vuil vroeg of laat weer terug zal keren als je nu stopt. Nu alles schoon is, heb je het perfecte moment te pakken om je muren water- en vuilafstotend te maken en te voorkomen dat algen, schimmels en mos zich in de toekomst weer aan je muren gaan hechten.

Met andere woorden: het is tijd om de boel te impregneren. Je muur impregneren, het klinkt misschien moeilijk, maar dat valt reuze mee. Je kan hout, steen, cement, beton en staal met milieuvriendelijke vloeistoffen behandelen om ze water- en vuilafstotend te maken. Het vormt als het ware een onzichtbaar schild.

Er zijn verschillende impregneermiddelen op de markt. De meeste vloeistoffen zijn eenvoudig aan te brengen met een lagedrukspuit of een handsprayer. Voor kleine stukjes kun je ook een kwast of een roller gebruiken. Je brengt de vloeistof aan op een droge muur en daarna ben je alweer klaar. Het heeft alleen nog een paar uur nodig om het onzichtbare schild te vormen.

Lees ook:  Wortelrot: hoe je het in jouw tuin kunt voorkomen en behandelen
muur impregneren

Tijd om te genieten van je schone huis

Yes, het werk zit er nu echt op. Je hebt de dakgoten, regenpijnen, muren, kozijnen en ramen onder handen genomen en alles is weer tiptop in orde. Als je ook de muren water- en vuilafstotend hebt gemaakt, blijft dat ook zo en kost het in de toekomst nauwelijks nog moeite om de buitenkant van je huis schoon te houden.

Wat ons betreft zijn milieuvriendelijke impregneermiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten een echte ‘life-hack’. Deze geweldige vondst kent geen nadelen en maakt jou, je huis en de natuur blij! Wil je ook je ramen schoonmaken? Bekijk dan de tips voor schone ramen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings