Zó kun je leuk kamperen in eigen tuin

12 mei 2024
24
leuk kamperen in eigen tuin doe je zo

Kamperen in eigen tuin is een fantastische manier om te genieten van de buitenlucht zonder je huis echt te verlaten. Of je nu jonge kinderen hebt, het kamperen eens wilt uitproberen of gewoon een gezellige avond wilt hebbe. Het kan allemaal in de veiligheid en het comfort van je eigen tuin. Dit artikel bespreekt wat je nodig hebt om van een nacht in je eigen tuin een onvergetelijke kampeerervaring te maken.

De voorbereiding

Het selecteren van de juiste plek in je tuin is belangrijk voor een geslaagde kampeerervaring. Zoek een vlak stuk dat vrij is van scherpe objecten zoals stenen of takken. Of plaats bijvoorbeeld een groot rond vloerkleed onder de tent om de ondergrond zachter en egaler te maken. Ideaal gezien kies je een plek die tijdens het heetste deel van de dag schaduw krijgt. En die tegelijkertijd 's avonds voldoende open is om de sterren te kunnen zien. Denk ook aan privacy. Een plekje verder weg van de straat of de buren is prettiger. Dan hoef je je niet bekeken te voelen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom voor een tent die groot genoeg is voor alle kampeerders en eenvoudig op te zetten is. Je hebt ook slaapzakken, comfortabele kussens en eventueel een slaapmat of luchtbed nodig voor extra comfort. Andere belangrijke zaken zijn zaklampen, insectenspray en een EHBO-kit. Vergeet niet voldoende snacks en water mee te nemen. En misschien zelfs wat spelletjes of boeken.

En ja, veiligheid is uiteraard ook altijd belangrijk. Vooral als kinderen deel uitmaken van het avontuur. Zorg dat de kampeerplek goed verlicht is. Vooral rondom looppaden en de tent. Controleer de tuin op gevaarlijke obstakels en verwijder deze vooraf. Het is ook een goed idee om een telefoon bij de hand te hebben in geval van nood.

Lees ook:  Een lounge plek creëren in de tuin

Het opzetten van de tent

Er zijn veel verschillende soorten tenten beschikbaar. Zo kun je denken aan eenvoudige pop-up tenten die ideaal zijn voor een snelle opzet. Maar je kunt ook denken aan complexere koepeltenten en tunneltenten die meer ruimte en comfort bieden. Kies een tent die past bij het aantal mensen en de aard van het kamperen. Als je van plan bent dit vaker te doen, dan kan een duurzamere tent een betere investering zijn. Het opzetten van de tent is vaak één van de leukste onderdelen van het kamperen. Begin met het uitspreiden van de tent op de gekozen plek en zet eerst de hoeken vast. Monteer vervolgens de tentstokken en bevestig deze aan de tent volgens de instructies. Zorg dat de tent strak en netjes staat. Dit helpt bij het voorkomen van schade door wind of beweging binnenin. Als de tent staat, richt dan het binnenste in met slaapspullen en persoonlijke items. Voeg bijvoorbeeld je jute buitenkleed toe aan het interieur van de tent. Zorg voor wat sfeer in de tent, letterlijk.

Activiteiten en vermaak

Nu je tent staat is het tijd voor wat plezier! Organiseer spellen zoals zaklampen tikkertje, verstoppertje of een speurtocht voor de kinderen. Voor volwassenen kunnen kaartspellen, bordspellen of zelfs een goed boek voor ontspanning zorgen. Zorg voor voldoende sport- en spelmateriaal zoals een frisbee, voetbal of badmintonrackets om iedereen actief en betrokken te houden.

Eén van de hoogtepunten van kamperen is de mogelijkheid om 's avonds rond een kampvuur te zitten. Als dit veilig is in jouw tuin kan en toegestaan in jouw gebied, dan zou ik het zeker doen. Bereid dan een klein vuur voor in een veilige vuurkorf. Je kunt marshmallows roosteren, verhalen vertellen of gewoon genieten van de warmte van het vuur. Als een vuur niet mogelijk is kan sterrenkijken een prachtig alternatief zijn. Gebruik een telescoop of verrekijker om de nachtelijke hemel te verkennen of lig gewoon op een deken en kijk naar boven.

heel leuk, zo kamperen in eigen tuin

Eten en drinken

Een andere grote leukheid van kamperen in eigen tuin is het eten. Je kunt vooraf eenvoudige en voedzame maaltijden voorbereiden. Die kun je vervolgens met een klein campingkooktoestel of een barbecue klaarmaken. Denk aan gerechten als hotdogs, hamburgers en een eenvoudige stoofpot. Voor het ontbijt zijn pannenkoeken en eieren snel te bereiden en altijd een hit. Vergeet ook niet om altijd genoeg water en gezonde snacks zoals fruit en noten bij de hand te hebben. Zorg daarbij wel voor een veilige kookplek. Bij voorkeur een kookplek op een vlakke ondergrond en ver van de tent af. Een kleine gasbrander is ideaal voor tuinkamperen. Zorg er altijd voor dat je een brandblusser of ander blusmiddel bij de hand hebt en laat kinderen nooit zonder toezicht koken.

Lees ook:  Bij deze pluktuinen in Nederland kun je zelf fruit plukken

Comfort en gemak

Een goede nachtrust is belangrijk, vooral in de buitenlucht tijdens het kamperen in eigen tuin. Investeer in kwalitatieve slaapzakken en overweeg een opblaasbaar matras of slaapmatten voor extra comfort. Zorg ook voor extra dekens voor als het afkoelt in de nacht. Qua wc pitstops blijft het handiger en het schoner als je gewoonweg in het huis naar het toilet gaat. Je kunt ook een Dixie of iets dergelijks huren, maar of het ook daadwerkelijk plezier toevoegt weet ik zo net nog niet.

Extra tips om het leuk te houden

Maak je kampeerervaring speciaal door je kampeerplek te versieren met lantaarns, sfeerverlichting of zelfs wat feestelijke slingers. Dit kan vooral 's avonds een magische sfeer uitbeelden. Overweeg ook om een 'kampeer in de tuin' nacht te organiseren met een paar buurtfamilies. Dit kan een leuke manier zijn om de gemeenschap samen te brengen. Zo kun je wellicht ook een veilige omgeving bieden voor kinderen om samen te spelen. Je kunt als activiteit bijvoorbeeld ook bedenken hoe je een eigen bordspel maakt.

Nu weet je hoe je leuk kunt kamperen in eigen tuin. Je weet wat je nodig hebt, waar je op moet letten en waar je voor moet zorgen. Ik zou die tent maar alvast uit gaan pakken, want als je dit idee aan je kleine kids pitcht, gaan ze hoogstwaarschijnlijk dolblij worden! Het is anders dan wildkamperen in Schotland, maar het blijft alsnog heel leuk om met je kleintjes samen te doen.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down