Zo haal je 100 liter water per dag in de woestijn

13434 VIEWS
Zo haal je 100 liter water per dag in de woestijn

Het lijkt zo vanzelfsprekend: schoon drinkwater. Maar in Afrika moeten vrouwen en kinderen vaak kilometers lopen naar een waterbron om te kunnen drinken, zich te wassen en de gewassen en dieren te voorzien van water. En dit water is dan vaak ook nog een bron van bacteriën, waardoor veel mensen er ziek van worden. Architecten Arturo Vittori en Andreas Vogler hopen daar een einde aan te maken met een briljante constructie genaamd Warka Water. Met deze grote korven toveren ze tot 100 liter water per dag uit de lucht.

Water opvangen

Door middel van 10 meter hoge torens, die lijken op grote korven, wordt er water uit de lucht opgevangen. De constructie condenseert vocht uit de lucht waardoor er waterdruppels vormen welke worden opgevangen in een grote watertank.

Ook neerslag komt hierin terecht en mist en dauw blijven hangen in de netten van gerecycled plastic, wat vervolgens door de zwaartekracht langzaam naar beneden stroomt. Zo wordt er per dag gemiddeld 50 tot 100 liter schoon water verzameld. Naast het verzamelen van water doet de Warka Water bovendien dienst als overdekking, zodat de mensen hier in de schaduw bijeen kunnen komen.

Inspiratie en design

Het systeem van de Warka Water is geïnspireerd door de natuur. Ze bestudeerden hoe de Namib kever in de woestijn kan overleven door vocht uit de lucht op zijn schild te condenseren. Ook is er gekeken naar de bladeren van lotus bloemen, draden van spinnenwebben en het waterverzamelingssysteem van de cactus om zo de materialen voor watercondensatie te optimaliseren.

Lees ook:  Zo groeit je potlood uit tot een tomatenplant

De inspiratie voor het ontwerp komt van de lokale manden weeftechnieken van Ethiopië en de materialen die in de directe omgeving te vinden zijn zodat de dorpelingen alles gemakkelijk zelf kunnen onderhouden. De naam is afkomstig van de Warka boom (vijgenboom), welke symbool staat voor vruchtbaarheid en onder de schaduw van deze boom volgen de dorpelingen vaak hun lessen.

Verschillende designs worden nu getest in Ethiopië en in de toekomst zullen met goede hoop nog veel landen volgen.

Warka Water (13)

Warka Water (7)

Warka Water (5)

Warka Water (8)

Warka Water (9)

Warka Water (12)

Warka Water (4)

Warka Water (2)

Warka Water (1)

Warka Water (10)

Warka Water (6)

Warka Water (14)

Warka Water (11)

Beeld: Andrea Borgarello/TerrAfrica

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Levende beelden van het oude Japan
De honingjagers van de Himalaya
Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur