Deze zeldzame natuurfenomenen zijn te mooi om onbelicht te laten

1194 VIEWS
Deze zeldzame natuurfenomenen zijn te mooi om onbelicht te laten

Er zijn vele boeken geschreven, prachtige documentaires gemaakt en uitgebreide studies gedaan over Moeder Natuur en de wonderbaarlijke verschijnselen die zij met zich meebrengt. Je kunt bijna niet stoppen met je hierover te verwonderen. En dat doen we dan ook niet. Onderstaande zeven natuurfenomenen zijn te mooi en zeldzaam om onbelicht te laten!

#1 Vulkanische bliksem

Vulkanische bliksem ontstaat als gevolg van een vulkanische uitbarsting waarbij de vulkaan wolken van gas, steen, as- en soms ijsdeeltjes uitspuwt. Door de wrijving van de verschillende gassen in de wolk ontstaat een elektrisch veld met positief en negatief geladen deeltjes. Die deeltjes creëren vervolgens weer een nieuw electrisch veld waar de bliksem iedere keer langs flitst. Op IJsland gebeurt dit bijvoorbeeld veel, daar zijn zo’n dertig vulkanen actief.

E373D0E6-C1FE-4ACF-BF6C-C26F6E572B1B

#2 Blauwe lava

Dat lava rood of oranje is weten we over het algemeen wel, maar dat lava soms ook blauw kleurt is misschien minder bekend. De vulkaan Ijen Kawah op Indonesië spuwt bijvoorbeeld helblauwe lava vanwege de sulfietdeeltjes (zouten) in de grond. Op het moment dat de deeltjes in contact komen met hete opstijgende lava(dampen), vat het sulfiet vlam en veroorzaakt een mystieke blauwe kleur.

A68722B5-B407-4206-856D-1476902E4833

#3 Lichtzuilen

Lichtzuilen behoren tot de familie van de halo en worden veroorzaakt door de reflectie van licht tegen ijskristallen (veelal in de vorm van cirruswolken). Deze zweven bijna horizontaal door de lucht waardoor ze als spiegels fungeren. Met het ontstaan van prachtige lichtzuilen in alle kleuren van de regenboog als gevolg.

1302DBE1-AC4A-426D-B5A6-89F8F1B36EE1

#4 Bevroren methaanbellen

Als het Abraham Lake in Canada ‘s winters bevroren raakt gebeurt er iets opmerkelijks. Het aanwezige methaan in het water bevriest ook en geeft het bevroren meer een nog prachtiger aangezicht. Methaan ontstaat als dode bladeren of dieren in het water door bacteriën worden afgebroken. Bij dit afbraakproces komt methaangas vrij.  Als het water aan de oppervlakte bevroren raakt, gaat het methaangas zich opstapelen en vormen er zich methaanbellen. Dit fenomeen komt in zo’n duizend meren rond het noordpoolgebied voor.

598CBDB0-401B-4372-8B1D-5BFB6F8DFBB7

#5 Moeraki Boulders

Deze gigantische zwerfkeien liggen verspreid over het strand van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De keien zijn perfect rond en hebben een  doorsnee van gemiddeld vier meter. Het mythische verhaal gaat dat dit het werk is geweest van goden. Natuurkundigen verklaren dat de keien 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

804F0C2F-38EC-485E-9912-6D6578DFEA68

#6 Catatumbobliksem

Venezuela’s Maracaibo meer verdiende een plekje in het Guinness Book of World Records vanwege de hoogste concentratie bliksem- zo’n 250 bliksemflitsen per vierkante kilometer per jaar. Daar waar de rivier de Catatumbo uitkomt in het Maracaibo meer kun je op hoogtijdagen gemiddeld zo’n 28 bliksemflitsen per minuut aanschouwen. Deze oneindige bliksem wordt ook wel de Catatumbobliksem genoemd.

696E7410-7A24-4996-92EC-0FE936D15BF8

Met deze zes natuurfenomenen houdt het natuurlijk niet op. De wereld herbergt nog veel meer wonderlijke en soms onverklaarbare verschijnselen. De iriserende wolken en Regenboog Eucalyptusbomen bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de feeëncirkels in Namibië?

MEER INSPIRATIE

Deze 13 bijzondere bomen zijn vermomd als dieren en sprookjesfiguren
Hoe Koning Winter de Niagara Falls omtoverde tot magisch ijstafereel
12x bewijs dat de natuur altijd haar eigen gang gaat
Foto’s die laten zien dat de natuur een ware kunstenaar is