Zeus: god van de hemel en aarde

30 januari 2024
55
Zeus

De Griekse mythologie heeft veel goden en godinnen die een rol spelen in de verhalen van de oude Grieken. Een van de meest machtige en prominente figuren onder hen is de Griekse god Zeus. Hij wordt namelijk gezien als de oppergod. Maar waar is Zeus de god van? In deze blog duiken wij dieper in op het leven van de Griekse god Zeus, waar Zeus de god van is en wat zijn krachten zijn.

De geboorte van Zeus

Zeus, de jongste van 6 was de zoon van de titanen Kronos en Rhea. Er was echter een profetie die voorspelde dat Kronos omvergeworpen zou worden door een van zijn kinderen. Om dit te voorkomen verslond Kronos al zijn kinderen direct naar hun geboorte, maar Rhea wist Zeus te redden door hem te verbergen en een steen in doeken te wikkelen die ze aan Kronos gaf om te verslinden. Op deze manier kon hij opgroeien op het eiland Kreta totdat hij oud genoeg was.

Zijn broers en zussen

Toen hij oud genoeg was, heeft hij zijn broers en zussen weten te bevrijden uit de maag van Kronos. Na het redden van zijn broers Poseidon en Hades en zijn zussen Hestia, Hera en Demeter van Kronos, konden ze samen Kronos overweldigen. De strijd die volgde staat bekend als de Titanomachie, de oorlog tussen de Olympische goden, geleid door Zeus, en de Titanen, geleid door Kronos. De oorlog was lang en bloederig, maar uiteindelijk wonnen Zeus en zijn bondgenoten.

De overwinning van de titanenstrijd
Na afloop van deze strijd sneden Zeus, Hades en Poseidon hun vader Kronos in stukken en gooiden ze hem in de Tartarus, een diepe afgrond die als gevangenis diende. Na de overwinning in deze titanenstrijd kreeg Poseidon de heerschappij over de zee, Hades kreeg de onderwereld en Zeus zelf ging regeren over de hemel. Zo kregen de drie olympische goden allemaal hun eigen rijk waar ze over konden heersen.

Lees ook:  Ares: God van de oorlog

Lees hier meer over de schepping van de wereld en deze heftige strijd.

Zeus

De liefdesavonturen van Zeus

Zeus’ vrouw was de godin Hera. Hera was de derde dochter van Kronos oftewel de zus van Zeus. Zelf werd Zeus vaak getroffen door de pijlen van de god van de eeuwige liefde (Eros) en kon hij de liefde voor andere vrouwen niet weerstaan. Zo had Zeus in de tussentijd nog drieëntwintig andere relaties met zowel andere godinnen als met sterfelijke vrouwen. Een van die andere relaties was met Godin Demeter, dit was zijn zus en daar heeft hij ook een kind mee. Hij heeft in totaal 25 kinderen gekregen met al deze verschillende vrouwen. De verschillende affaires leidden vaak tot geboorte van halfgoden en helden zoals Heracles.

De jaloezie van Hera

Hera, zijn wettige echtgenote en de godin van het huwelijk, was vaak jaloers en wraakzuchtig tegenover zijn minnaressen en kinderen. Hierdoor ontstonden vaak conflicten. Lees hier zo bijvoorbeeld meer over het verhaal tussen Hera en Heracles en wat ze allemaal op zijn pad heeft gegooid uit jaloezie.

Zijn kinderen met Hera
Zeus en Hera, toonaangevende goden, kregen samen diverse kinderen. Onder hen zijn Ares, de oorlogsgod, en Hebe, jeugdgodin. Ook Hephaistos, vuur- en smeedgod, hoort erbij. Soms wordt hij alleen als Hera's zoon gezien. Eileithyia, godin van geboorte, maakt de lijst compleet. Elk kind had zijn unieke rol binnen de mythologie​

Symbolen en krachten rondom deze god

ZIjn krachten en symbolen waren talrijk. Zo was Zeus de god van het licht, de donder en bliksem in de Griekse sterrenhemel. Naast zijn controle over het weer gebruikte hij vaak zijn bliksemschicht om te straffen of te belonen. Ook stond hij bekend om zijn ongeëvenaarde wijsheid en werd vaak geraadpleegd door andere goden voor advies. Men zag hem als een symbool voor rechtvaardigheid en wijsheid. Hij strafte dan ook diegene die zich schuldig maakten aan wangedrag. De symbolen rondom deze god zijn dan ook bliksemschichten, maar ook de adelaar en de eikenboom, die staan voor macht en wijsheid.

Lees ook:  Ontdek de betekenis van jouw dromen

Lees hier meer over de Olympische Goden van de Griekse mythologie.

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Ivo de Wijs; gedichten van een cabaretier

De spirituele betekenis van een vogel tegen het raam

Kastelen van vroeger en nu

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down