Prachtig wonend in het bos omringd door natuurschoon, kippen scharrelen rustig over het erf en brood wordt zelf gebakken: je ziet het regelmatig op tv voorbij komen. Het gaat over mensen die zelfvoorzienend leven en zo een heel bestaan hebben opgebouwd. De één vindt het prachtig, de ander ziet dit absoluut niet zitten en houdt meer van gemak. Steeds meer mensen dromen van zo’n leven om geheel onafhankelijk te zijn van anderen. Een zelfvoorzienend leven houdt namelijk in dat je volledig in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dit geldt niet alleen voor het eten, maar ook voor je woning. Een zelfvoorzienend huis heeft vaak zelfs niet eens een aansluiting op het riool. De verhalen op tv over mensen die zelfvoorzienend wonen, gaan vaak over mensen in een ver buitenland. Kijk maar eens naar het prachtig gemaakte programma van Floortje Dessing: ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Droom jij helemaal weg bij dit programma en vraag je je af of ook jij een zelfvoorzienend leven kunt leiden in Nederland? Lees dan verder, want wij nemen je mee in deze mooie wereld van moestuinen, regenwater opvangen en zelf energie opwekken.
Van kippen houden tot zelf energie opwekken: dit moet je doen voor een zelfvoorzienend leven
Laten we maar beginnen met de vraag uit de titel van dit blog: kan je een zelfvoorzienend leven leiden in Nederland? Ja, dat kan zeker! Je hoeft dus niet te emigreren naar een ver oord, ook in ons kleine Nederland is het mogelijk om zo’n bestaan op te bouwen. En met de vele regen in ons land, is het ook nog eens een stuk makkelijk om regenwater op te vangen dan dat je ergens off grid in Nevada gaat wonen. Maar hoe begin je hier aan en waar moet je allemaal aan denken? Wij geven je een korte opsomming van een aantal belangrijke zaken die komen kijken bij een zelfvoorzienend leven.
Dieren houden
Dieren houden is onmisbaar als je een zelfvoorzienend leven wilt leiden. Kippen zijn hier het bekendste voorbeeld van. Zoals je weet leggen kippen eieren, maar ze eten ook jouw GFT-afval. Behalve kippen kun je ook koeien houden. Zo ben je altijd voorzien van eieren en melk. Ben je geen vegetariër of kan je gewoon niet zonder vlees? Dan zul je er tegen moeten kunnen om je kippen, koeien, schapen en/of varkens te slachten. Dit mag in Nederland, zolang je zorgt dat het pijnloos is voor het dier en het vlees voor eigen gebruik is. Dit is niet voor iedereen weggelegd, dus ga goed bij jezelf na of je dit kunt en wilt.
Regenwater opvangen
Zorg dat je altijd water op voorraad hebt! Zeker als je niet aangesloten bent op een waterleiding. Het makkelijkste is om water op te vangen in regentonnen. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om regenwater te hergebruiken. Gebruik dit water ook om je planten water te geven in droge periodes. Je plantjes zullen opleven van dit water zonder kalk. Ook een waterput slaan is een goede manier om in voldoende water te voorzien. Ga je water oppompen uit de put, filter dit water dan eerst goed!
Een moestuin aanleggen
Een mens kan niet zonder groente en dus zul je een moestuin aan moeten leggen. En de groenten die je zelf verbouwd zijn ook nog eens een stuk gezonder. Ze zijn namelijk vrij van bestrijdingsmiddelen en altijd vers. Vergeet ze niet eerst goed te wassen, want er kunnen natuurlijk nog kleine insecten opzitten. Een moestuin aanleggen en onderhouden kan iedereen. Heb je hier nog geen ervaring mee, dan adviseren we je om klein te beginnen. Zo leer je gaandeweg om je planten te verzorgen. Ook kruiden kun je zelf kweken. Dit kan gewoon op de vensterbank van je keukenraam. En als je voldoende plek hebt, zet dan ook wat fruitbomen of bramenstruiken neer. Fruit uit eigen tuin is overheerlijk en je kunt er lang mee vooruit.
Zelf energie opwekken
Hoe graag je ook wilt leven zoals ze dat in oude tijden deden, toch zal energie onmisbaar zijn. Maar gelukkig hoef je niet afhankelijk te zijn van grote, vervuilende energiemaatschappijen. Tegenwoordig kan je goed je eigen energie opwekken. Helaas is hier in eerste instantie een flinke investering voor nodig. Maar in de loop van de tijd verdien je dit geld terug. Energie opwekken kan op verschillende manieren. De bekendste manier zijn zonnepanelen. We raden je zeker aan om wat panelen te (laten) installeren. Want ook bij bewolkt weer kan je je eigen energie opwekken. Andere manieren zijn een windmolen of een watermolen bouwen. Alle opgewekte energie kun je zelf opslaan voor later gebruik. Voor je hier aan begint, raden we je aan je eerst goed in te lezen en je te laten adviseren.
In dit dorp in Nederland kan je zelfvoorzienend leven
We hebben je zojuist een aantal voorbeelden gegeven van de belangrijkste zaken voor een zelfvoorzienend leven. Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt of moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddelen en je eigen kleding maken. Veel mensen die dit leven leiden wonen afgelegen ergens aan een bosrand. Wil je wel een zelfvoorzienend leven leiden, maar zie je het niet zitten om ergens ver van de bewoonde wereld te gaan wonen, dan hebben we de oplossing voor je! Vlakbij Almere ligt het eerste zelfvoorzienend dorp van Nederland. Het is de bedoeling dat hier in totaal zo’n honderdtal huizen komen die volledig zelfvoorzienend zijn. Het is een prachtig plek waar je landelijk kunt wonen, omringd bent door eensgezinde buren en je ecologische voetafdruk verkleind. Een prachtig initiatief waarvan we hopen dat er in Nederland meer gaan volgen!
Boeken over zelfvoorzienend leven
Zoals je hebt kunnen lezen komen er heel wat dingen kijken bij een zelfvoorzienend leven. Lijkt het jou ook wel wat, maar heb je toch nog wat twijfels? Geen zorgen, er zijn al heel wat mensen je voorgegaan en velen van hen delen graag al hun ervaringen en kennis met jou. Zo zijn er een heel aantal boeken te vinden over dit onderwerp. We raden je aan om te beginnen met het boek ‘Overleven op je eigen km²’ van James Strawbridge. Hij neemt je mee in zijn wereld en leert je de basis van een zelfvoorzienend leven. In de bibliotheek vind je meerdere boeken die je op weg helpen. Ook op internet vind je talloze websites van mensen die hun eerste stappen al gezet hebben in een zelfvoorzienend leven. Zij nemen je mee in hun wereld en vertellen hun ervaringen. En ben je eenmaal overtuigd? Dan wensen wij je heel veel succes met je nieuwe leven. Je zult er geen spijt van krijgen!