Zelf tomaten kweken voor dummies

12 mei 2023
1871

paradijsvogelsmagazine.nl/handige-tips-voor-het-onderhouden-van-je-eigen-groente-in-de-tuin/(opent in een nieuwe tab)

Een plant die niet mag ontbreken in de tuin van echte paradijsvogels, is de tomatenplant. De tomaat is heel veelzijdig en daarbij kun je zien hoe hij zich ontpopt van een groen balletje tot een glimmend rode tomaat. Je kunt ook kiezen uit verschillende soorten tomaten: houd je bijvoorbeeld van pasta, dan kies je een trostomaat. Als je de tomaten liever snackt als tussendoortje, kun je kiezen voor snoeptomaatjes of cherrytomaatjes.  Met de volgende tips kun je tomaten heel makkelijk zelf kweken in jouw eigen moestuin.

Tomaat zelf kweken

Tomaten zelf kweken is vrij simpel, dus het is prima om met een tomatenplant je eerste stappen te zetten in de tuinierswereld. Daarnaast kun je tomaten altijd eten, bijvoorbeeld tijdens een dieet met eiwit shakes en proteïnen, maar ook in een lichtere maaltijd zoals een salade. In feite zou je kunnen zeggen dat er 3 fases zijn: het zaaien van de plant, het onderhouden en verzorgen van de plant en uiteindelijk het oogsten.

Zaaien van de tomatenplant

De tomatenplant wordt groot, maar bij het zaaien raden we je aan om in een klein bakje of potje te beginnen. Vul deze met zaaigrond en leg de zaadjes op ongeveer een halve centimeter diepte. Bedek ze vervolgend met een beetje grond. Daarna is het tijd om het plantje te laten groeien en bloeien. Geeft het plantje water en zet het bakje op een plek waar het warm is en waar veel licht schijnt. Bij een raam is bijvoorbeeld de perfecte plaats!

Lees ook:  Begin je eigen moestuin!

Ben je nou geen fan van de standaard potjes? Creëer dan een nieuwe creatieve hobby door deze te beschilderen of te voorzien van een andere leuke versiering!

verpotten

Als de zaailingen groot genoeg zijn ongeveer 7 tot 10 centimeter, kun je de planten verpotten naar een grotere pot. Zo krijgt de plant immers nog meer ruimte om te groeien. Hoe pak je dat aan? Kies voor een pot die een diameter heeft van ongeveer 20 centimeter. Deze vul je met potgrond. Het is belangrijk dat overtollig water goed kan wegstromen uit de pot, want de wortels van de tomatenplant mogen niet al te nat worden. Kies daarom een exemplaar met voldoende drainagegaten als je tomaten zelf gaat kweken en het tijd is om de planten te verpotten. Let bij het verpotten er ook op dat je voorzichtig omgaat met de tomatenplanten, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de wortels beschadigt.

Verdere verzorging

Bij het kweken van groente en fruit zijn na het zaaien twee dingen belangrijk: bewateren en een bodem met voldoende voedingsstoffen. Dit is niet anders als je zelf tomaten gaat kweken. In dit geval moet je de plant zo’n 2 à 3 keer in de week water geven. De grond mag goed vochtig worden, maar dus niet kletsnat. Als je de plant nog een extra boost wilt geven, kun je in het tuincentrum nog even op zoek naar een speciale meststof.

Oogsten

We raden je aan om te wachten met oogsten totdat de tomaten écht een dieprode kleur hebben en rijp zijn. Dit kan in een gunstig geval al na 50 dagen zijn, maar ook pas na 100 dagen. Check dus regelmatig hoe de plantjes erbij hangen. Een rijpe tomaat voelt ook stevig aan als je wilt weten of ze rijp zijn voor de pluk. Wil je ze toch eerder plukken dan misschien de bedoeling? In feite is dat geen probleem, maar leg ze dan toch nog even op een zonnige plek zodat ze alsnog helemaal rijp zijn.

Lees ook:  Tuinonderhoud per seizoen: alles wat je moet weten

Zoals gezegd, kun je de tomaten het best plukken wanneer je hem van de plant wilt halen. Draai voorzichtig met de tomaat zodat hij makkelijk loslaat. Breek de takken ook niet af, want dan kun je de plant beschadigen. Wel zou je tussendoor overbodige stengels (ook wel bekend als okselscheuten). Aan deze takken groeien geen tomaten en belemmeren de groei van de plant en dus ook van de tomaten. Ook raden we je aan om wat oudere takken te verwijderen. Naast dat het gezond is voor je plant, ziet het geheel er ook weer een stuk mooier uit.

Tomaten kweken tips

  • Zoals gezegd, heeft de plant zonlicht nodig. Kies daarom een plek waar minstens 6 uur per dag zonlicht schijnt
  • Tomaten hebben ook ondersteuning nodig om maximaal te groeien. Gebruik bijvoorbeeld een stok of draad.
  • Tomatenplanten kunnen te maken krijgen met veel verschillende ziektes. Om deze te voorkomen is het altijd belangrijk om, in het geval je een kas gebruikt om de tomaten te kweken, te zorgen voor een goede verluchting

Tomaten zijn niet de enige vitaminebommen in onze moestuin. Lees hier bijvoorbeeld meer over het plukken van appels, ook een van onze favorieten! Ben je toch meer benieuwd naar andere groenten? Lees dan hier een blog voor het onderhouden van eigen groenten!

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down