Zelf kaarsen maken? Heerlijk creatief & je hoeft er niet de deur voor uit! Kaarsen geven een ruimte extra warmte en vooral een beetje extra gezelligheid. Het leuke van je eigen kaarsen maken, is dat je hier absoluut geen expert voor hoeft te zijn. Met een beetje doorzettingsvermogen en zin kan iedereen het! Hieronder lees je meer over het zelf maken van kaarsen en waarom je dat zou moeten doen.
Waarom zelf kaarsen maken?
Er zijn verschillende redenen om zelf kaarsen te maken. De grootste reden is natuurlijk omdat het hartstikke leuk is! Het is net even anders dan andere creatieve uitspattingen die je kunt doen. Daarnaast is het heel toegankelijk: kaarsen maken kun je gewoon vanuit je eigen huis doen. Maak er dus een gezellig vriendinnenavondje van en ga samen aan de slag.
Hoe leuk is het om uiteindelijk van het kaarslicht van je eigen kaarsen te mogen genieten? Het maken van kaarsen is tot slot niet alleen leuk voor jezelf; je kunt zo'n zelfgemaakte kaars ook goed cadeau doen. Ben je dus op zoek naar een origineel cadeau dan is dit zeker aan te raden.
Wat heb je nodig voor het maken van kaarsen met mal?
Er is een aantal dingen dat je nodig hebt voor het maken van kaarsen. Bekijk de volgende checklist en je weet of je alles hebt:
- Een mal voor je kaarsen of een oud melkpak, bak Pringles of iets anders dat kan dienen als mal
- Oude kaarsen of zogeheten kaarstabletten
- Grote pan
- Pollepel
- Lonten
- Satéprikkers
- Speld
- Plakband.
Om zo'n mooie ronde of vierkante kaars te maken, kun je het beste aan de slag gaan met een speciale mal. Wat ook helpt is een oud melkpak of een bus Pringles. Daar maak je prachtige vormen mee! Gebruik je een melkpak? Prik dan met de speld een gaatje in de bodem van dat pak. Haal hier de lont doorheen; zorg ervoor dat de lont altijd net iets dikker is dan het gaatje. Op die manier gaat er geen kaarsvet door het gat en wordt er niets verspild. Vervolgens bind je de satéprikker aan de bovenkant van de lont. De prikker leg je horizontaal op de bovenkant van het pak; zo wordt de lont strak getrokken. De onderkant van de lont aan de bodem kun je met plakband verstevigen.
Pak de grote pan en leg daar de stukken oude kaarsen of kaarstabletten in. Deze smelt je au bain-marie net zolang tot alles is gesmolten. Let op: zorg dat het water niet gaat koken en dat je blijft roeren. Het kaarsvet kan namelijk heel snel aanbranden en dat is zonde van de kaars. Is alles gesmolten? Dan kan het gieten beginnen: giet het mengsel voorzichtig in de mal. Laat het kaarsvet opdrogen en voilà: je zelfgemaakte kaars is klaar! Verwijder de mal of scheur het karton van het melkpak eraf en je kaars heeft een mooie rechte vorm.
Wat heb je nodig voor het maken van kaarsen in een glaasje?
Het leuke van het maken van kaarsen is dat je dit ook kunt doen in oude kopjes of glazen. Op die manier creëer je een compleet nieuwe kaars inclusief een leuke kaarsenhouder. Wat heb je allemaal nodig voor het maken van kaarsen in een glas of een kop?
- Mooie glazen of kopjes met eventueel een kleurrijk printje
- Oude kaarsen of kaarstabletten
- Lonten
- Een grote pan
- Eventueel een schuifje of knipje met plakband.
Deze manier van kaarsen maken is helemaal eenvoudig. Smelt de oude kaarsen of de kaarstabletten wederom au bain-marie en laat het geheel niet koken. Wanneer het volledig kaarsvet bevat, giet je het mengsel in een glaasje of kopje. Houd terwijl je giet een lont rechtop gereed in het glas. Kijk goed uit dat je jezelf niet brandt; het kaarsvet is behoorlijk warm. In plaats van je handen kun je ook schuifjes of knipjes vastmaken aan de bovenkant van het glas. Dergelijke hulpjes zijn ideaal om je lont recht te houden.
Extra tip: gebruik je overblijfselen van oude kaarsen? Maak dan een nieuwe kaars met een mix van verschillende kleuren kaarsen. Zo krijg je een heel kleurrijk en origineel geheel! Ook leuk: voeg glitters, gedroogde bloemen of schelpen toe.