Zelf je meubels pimpen doe je zo!

3 juni 2022
671
Stoffen stoel met bankje

Je kijkt al jaren tegen dezelfde meubels aan, eindelijk heb je er genoeg van. Maar wat doe je nu? Ga je voor nieuwe dure meubels? Wil je ze laten opknappen? Of misschien wil je dit zelf wel doen! Met deze handige tips leer je iets nieuws te maken van oude/tweedehands meubels.

Meubels opknappen

Tegenwoordig is het helemaal hip om oude en retro meubels op markten in te kopen en deze voor jezelf op te knappen. Vervolgens kun je deze trendy meubels kwijt in jouw eigen woonkamer om er een nieuwe look aan te geven. Dit is natuurlijk een stuk goedkoper dan bij de lokale woonboulevard een nieuw dressoir of een nieuwe salontafel te kopen. Zo zijn houten meubels prima zelf op te knappen in plaats van meteen te vervangen zodra ze hun glorie verliezen.

Houten meubels

Na verloop van tijd is het natuurlijk dat meubels gemaakt van hout hun glans verliezen. Om erachter te komen met welk materiaal het hout behandeld is, breng je een kleine druppel terpentine aan bij een slecht zichtbaar oppervlakte. Als het oppervlakte blank kleurt, betekent dit dat het meubelstuk bedekt is met een olie- of waslaag. Gebeurt dit niet, dan is het meubel behandeld met bijvoorbeeld lak of vernis. Vervolgens kun je beginnen met de volgende stappen om je oude meubelstuk op te knappen.

 • Stap 1: Meubel schoonmaken
  Verwijder eerst alle sloten, deurklinken en eventuele ijzeren plaatjes van het meubel. Als dit niet mogelijk is, plak je ze af. Reinig je meubilair met een borstel of doek, dit hangt af van de dikte van de was- of laklaag. Verwijder de lak met een afbijtend middel, wacht tot het droog is voordat je het eraf kunt schuren. Je kunt eventueel nog gebruikmaken van schuurpapier of een schuurmachine. Nadat het reinigen klaar is, maak je het meubel vuil- en stofvrij. Dit doe je met een droge stofdoek.
 • Stap 2: Repareer beschadigingen
  Nu is het beste moment om de, door de jaren heen opgelopen, beschadigingen te repareren. Met houtvuller zijn alle gaten en scheuren makkelijk op te vullen. Zorg ervoor dat je de houtvuller goed laat uitharden, schuur het eventueel na.
 • Stap 3: Meubel in de was zetten
  Tijd voor de echte opknapbeurt! Na het aanbrengen van de was, ziet je meubel er alweer een stuk nieuwer uit. Je kunt kiezen voor een transparante of dekkende variant. Bij de transparante was blijven de nerven van het hout goed zichtbaar. Als je ervoor kiest om het meubel een andere kleur te verven, zorgt de dekkende was ervoor dat de kleur beter tot zijn recht komt. Vervolgens werk je het meubel af met een laag lak of verf. Dit zorgt ervoor dat er minder snel krassen op het meubel komen.
 • Stap 4: Afronden
  Nadat de lak goed is opgedroogd, kun je het meubel weer compleet maken. Plaats de sloten en klinken terug en schroef ze stevig vast. Als je ze hebt afgetapt in plaats van losgeschroefd, haal de tape dan eraf als de lak nog vochtig is. Zo scheur je niet onnodig lak af bij het verwijderen van de tape. Na deze stappen ziet je meubilair weer als nieuw uit en kunnen je meubels weer jaren mee!
Lees ook:  Wat kunnen we doen om milieubewuster te leven?

Gestoffeerde meubels

Andere meubels als stoelen en banken zijn vaak bekleed met stof. Ook stof kun je helemaal vernieuwen. Dit is echter een stuk lastiger om zelf te doen en neemt meer tijd in beslag. Hieronder staan de stappen beschreven om je eigen meubels zelf opnieuw te stofferen.

 • Stap 1: Maak foto’s
  Als je nog niet veel ervaring hebt met het nieuw stofferen van meubels, zorg dan dat je van elke stap foto’s maakt. Als je er voor de eerste keer naar kijkt, vergeet je al gauw hoe het weer in elkaar moet. Dankzij het maken van foto’s, kun je altijd even terugkijken om te zien hoe het ook alweer moest.

 • Stap 2: Bewaar oude stoffering
  Dit kan dienen als mal voor je nieuwe stoffering. Zo weet je ongeveer de afmetingen van bijvoorbeeld de vorm van je stoel. Als je je stoel gaat bekleden, weet je tenminste hoeveel stof je nodig hebt en in welke vorm deze uitgesneden dient te worden.

 • Stap 3: Merktekens gebruiken
  Gebruik veel merktekens, hiermee voorkom je dat het stikwerk scheef gaat lopen. Dit komt vooral bij het diagonaal inzetten vaak voor.

 • Stap 4: Opnieuw bekleden
  Als de onderkant van de stoel toe is aan een nieuwe laklaag, breng deze dan opnieuw aan. Check vervolgens of de vulling van de stoel nog goed is of vervang deze. Leg het zitvlak ondersteboven op de nieuwe stof en zet de stof vast met een nietpistool. Begin aan één kant en werk zo naar de overkant. Trek de stof strak en niet ook hier de stof vast. Vul dan de overige gaten op. Check of de stof goed strak ligt en plaats het zitvlak weer terug op de stoel.
Lees ook:  Zo laat je de buitenkant van je huis weer stralen

Het opknappen van houten meubels is een bekende bezigheid en kost vaak niet meer dan een paar uurtjes werk. Het opnieuw stofferen van je meubels vereist wel enige handigheid en kan lang duren voordat je het onder de knie hebt. Als het niet lukt, kun je nog altijd laten stofferen bij goedkoopstofferen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down