
Aan de stranden van Tasmanië kun je 's avonds getuige zijn van dit magische natuurverschijnsel. Het water licht blauw op en geeft een bijna sciencefictionachtige sfeer. Het fenomeen waarbij planten of dieren licht uitstralen, heet bioluminescentie. Energie komt vrij en wordt omgezet in licht. Dat komt voor in de zee maar ook in bijvoorbeeld het bos.
In Tasmanië is het zeevonk (Noctiluca scintillans, letterlijk 'flitsend nachtlichtje') dat verantwoordelijk is voor prachtige avondtaferelen. Dit lichtgevende diertje wordt actief bij beweging door bijvoorbeeld golfslag of zoals in het filmpje hieronder te zien is, als je met je voeten door het water loopt. Bij de Tasmaanse stranden zijn ze in groten getale aanwezig waardoor ze de hele kustlijn blauw oplichten. Betoverend!
Gelukkig hoeven we niet perse een verre reis te maken om dit mee te maken. Ook in onze eigen Noordzee leeft zeevonk. Als je op een zwoele zomernacht op het strand loopt, kijk goed naar de branding. Je kan zomaar lichtjes in zee zien. En voor de durfal, als je het water induikt, lijkt het alsof je tussen de sterren zwemt.
Schitterend!
https://giphy.com/gifs/3o7btQ1G1iVYesPcEU