Zeevonk geeft magische nachtverlichting aan de Tasmaanse kust

5 april 2017
359
Tasmanie

Aan de stranden van Tasmanië kun je 's avonds getuige zijn van dit magische natuurverschijnsel. Het water licht blauw op en geeft een bijna sciencefictionachtige sfeer. Het fenomeen waarbij planten of dieren licht uitstralen, heet bioluminescentie. Energie komt vrij en wordt omgezet in licht. Dat komt voor in de zee maar ook in bijvoorbeeld het bos.

In Tasmanië is het zeevonk (Noctiluca scintillans, letterlijk 'flitsend nachtlichtje') dat verantwoordelijk is voor prachtige avondtaferelen. Dit lichtgevende diertje wordt actief bij beweging door bijvoorbeeld golfslag of zoals in het filmpje hieronder te zien is, als je met je voeten door het water loopt. Bij de Tasmaanse stranden zijn ze in groten getale aanwezig waardoor ze de hele kustlijn blauw oplichten. Betoverend!

Gelukkig hoeven we niet perse een verre reis te maken om dit mee te maken. Ook in onze eigen Noordzee leeft zeevonk. Als je op een zwoele zomernacht op het strand loopt, kijk goed naar de branding. Je kan zomaar lichtjes in zee zien. En voor de durfal, als je het water induikt, lijkt het alsof je tussen de sterren zwemt.

Schitterend!

https://giphy.com/gifs/3o7btQ1G1iVYesPcEU

Tasmanie2

Foto: Sally Todd

Tasmanie5

Foto: Leanne Marshall

Tasmanie4

Foto: Brett Chatwin

Tasmanie3

Foto: Sally Todd

Tasmanie1

Foto: Leanne Marshall

Tasmanie

Foto: Matt Holz

Via My Modern Met
Lees ook:  Delicaat papiersnijwerk als ode aan de natuur

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings