Zeeuwse uitspraken om lekker nuchter te blijven

6763 VIEWS
Zeeuwse uitspraken om lekker nuchter te blijven

Zeeuwen worden soms gezien als introvert en zelfs een beetje afstandelijk. Maar iedere minder goede eigenschap heeft ook goede kanten, en andersom! Soms helpt het namelijk om even te relativeren, en dat kunnen Zeeuwen als de beste. Zoals iedere provincie zijn eigenaardigheden heeft, kunnen we ook van ieder van onze ‘buren’ iets leren. Daarom: zeven mooie nuchtere Zeeuwse uitspraken op een rij.

Het dialect

In Zeeland wordt vaak gesproken over de ‘Zeeuwse taele’, ondanks dat het Zeeuws een dialect is en geen officiële taal. Maar van één dialect is eigenlijk ook nauwelijks te spreken, want het dialect verschilt per regio of zelfs per plaats. Daarom duiden ze hun dialect vaak aan met de naam van de streek, bijvoorbeeld Walchers, of de naam van hun woonplaats, zoals Eintjessands. De verschillende dialecten lijken echter wel veel op elkaar en zijn voor mensen die verder in het noorden wonen vaak onverstaanbaar of onbegrijpelijk. Veel Zeeuwen kunnen zich echter ook prima in ABN verstaanbaar maken. Bij deze zeven leuke Zeeuwse uitspraken staan gelukkig vertalingen, zodat het voor alle lezers te begrijpen is, en waar nodig hebben we ook een korte toelichting gegeven.

Zeeuwse uitspraken

zeeuwse uitspraken
*Overal is wel eens ruzie
zeeuwse uitspraken
*Als het in mei veel regent is dat goed voor het gras. Daardoor eten de koeien meer en geven ze meer melk!
zeeuwse uitspraken
*Je kunt geen twee dingen tegelijk doen
zeeuwse uitspraken
*ieren = eieren. De schade kan beperkt worden door het risico te spreiden
zeeuwse uitspraken
*Geef niet op voordat je er niet meer bent

zeeuwse uitspraken

zeeuwse uitspraken


Lees ook: Altijd de zee | Gedicht

altijd-de-zee-foto-1110x600


Meer lezen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

MEER INSPIRATIE

Waarom iedere dag mediteren goed voor je is
Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten
Waarom yoga in de natuur goed voor je is
De dagelijkse routine van briljante geesten