Zeeuwse uitspraken om lekker nuchter te blijven

7 september 2015
2124
zeeuwse wijsheden

Zeeuwen worden soms gezien als introvert en zelfs een beetje afstandelijk. Maar iedere minder goede eigenschap heeft ook goede kanten, en andersom! Soms helpt het namelijk om even te relativeren, en dat kunnen Zeeuwen als de beste. Zoals iedere provincie zijn eigenaardigheden heeft, kunnen we ook van ieder van onze 'buren' iets leren. Daarom: zeven mooie nuchtere Zeeuwse uitspraken op een rij.

Het dialect

In Zeeland wordt vaak gesproken over de 'Zeeuwse taele', ondanks dat het Zeeuws een dialect is en geen officiële taal. Maar van één dialect is eigenlijk ook nauwelijks te spreken, want het dialect verschilt per regio of zelfs per plaats. Daarom duiden ze hun dialect vaak aan met de naam van de streek, bijvoorbeeld Walchers, of de naam van hun woonplaats, zoals Eintjessands. De verschillende dialecten lijken echter wel veel op elkaar en zijn voor mensen die verder in het noorden wonen vaak onverstaanbaar of onbegrijpelijk. Veel Zeeuwen kunnen zich echter ook prima in ABN verstaanbaar maken. Bij deze zeven leuke Zeeuwse uitspraken staan gelukkig vertalingen, zodat het voor alle lezers te begrijpen is, en waar nodig hebben we ook een korte toelichting gegeven.

Zeeuwse uitspraken

zeeuwse uitspraken

*Overal is wel eens ruzie


zeeuwse uitspraken

*Als het in mei veel regent is dat goed voor het gras. Daardoor eten de koeien meer en geven ze meer melk!


zeeuwse uitspraken

*Je kunt geen twee dingen tegelijk doen

zeeuwse uitspraken

*ieren = eieren. De schade kan beperkt worden door het risico te spreiden


zeeuwse uitspraken

*Geef niet op voordat je er niet meer bent

Lees ook:  Ervaar het echte boerenleven op deze Amerikaanse ranch in Zeeland

zeeuwse uitspraken
zeeuwse uitspraken

[hr]

Lees ook: Altijd de zee | Gedicht

altijd-de-zee-foto-1110x600
[hr]

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down