Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

9 maart 2023
745
yoga

Je wilt graag beginnen met yoga, goed bezig! Maar je hebt wellicht geen tijd om naar een yoga klas te gaan, of bestaat er geen yoga klas bij je in de buurt. Geen probleem! Het mooie aan yoga is dat het overal uit te voeren is, dus ook thuis. In dit artikelen leggen we 5 oefeningen uit voor yoga beginners die je thuis kunt uitvoeren.

1.       Child pose

Dé houding om stress en spanning te verminderen. Knieën, enkels, dijen en onderrug worden gerekt. De schouders, nek en rug ontspannen. De oefening uitgelegd:

 • Ga zitten handen en knieën. De voorkant van de voeten raken daarbij ook de mat (strek hiervoor je tenen). De knieën staan op dezelfde hoogte als je heupen.
 • Duw je billen naar de hielen en strek je armen volledig. De handpalmen wijzen naar beneden.
 • Als laatste breng je je voorhoofd naar de grond en laat je de schouders ontspannen.

2.       Neerwaartse Hond

Eén van de meest aangename oefeningen voor beginners. Je ervaart bijna meteen het voordeel ervan. In deze oefening stretch je de benen, armen, rug, heupen en schouders. De oefening is zeer goed voor het lichaam.

 • Ga op je handen en knieën zitten. De handen zet je uit elkaar op schouderbreedte, de knieën op heupbreedte.
 • Zet je tenen ‘in de mat’ en – bij een uitademing –  duw je de billen omhoog en naar achteren.
 • De armen en benen houd je gestrekt terwijl je billen omhoog reikt. Voelt deze uitgestrekte houding niet prettig, dan kun je de knieën lichtjes buigen.
 • Je kunt ervoor kiezen om de voeten plat op de mat te houden of alleen de tenen in aanraking te laten met de mat. Kies voor jezelf een aangename houding.
Lees ook:  Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout
yoga

3.       Opwaartse Hond

Met deze houding stretch je de spieren in de schouders, buik en borst. In tegenstelling tot de Neerwaartse Hond kijk je hier naar boven.

 • Ga met je buik op de mat. De handen plaats je te hoogte van je schouders. De voorkant van de voeten raken eveneens de mat.
 • Duw jezelf met je handen en de voorkant van de voeten omhoog vanuit een inademing. De handen houd je hierbij gestrekt.
 • Kijk naar boven en hol je rug. De benen raken hierbij net niet de grond. Nu sta je in de houding Opwaartse Hond!

4.       Maansikkelhouding

Armspieren, buikspieren en bilspieren worden voornamelijk gebruikt bij deze houding. Daarnaast train je je balans en evenwicht.

 • Begin vanuit de Neerwaartse Hond. Vervolgens plaats je de rechtervoet tussen je handen. De knie staat hierbij recht boven de enkel.
 • Bij inademing kom je met je bovenlichaam omhoog. Ook strek je de armen omhoog.
 • Je linkerbeen strek je naar achteren waarbij je de hiel naar beneden duwt.
 • Wissel hierna van kant (linkerbeen naar voren, en rechterbeen gestrekt naar achteren).

5.       Berghouding

Een effectieve houding omdat er veel spiergroepen gelijk worden getraind. Het biedt daarnaast de basis voor veel andere houdingen.

 • Ga rechtop de mat staan. Plaats de voeten naast elkaar. De grote tenen raken elkaar, maar de hielen staan licht uit elkaar.
 • Span je bovenbeenspieren aan om jezelf zo lang mogelijk te maken.
 • Laat je bekken kantelen (naar achteren). Vervolgens beweeg je de schouders naar achteren zodat de schouderbladen elkaar bijna raken.
 • Je staat nu in de Berghouding!
Lees ook:  Hoe maak jij de mooiste tuinbar?

We hebben je nu 5 yoga oefeningen uitgelegd die je thuis kunt uitvoeren. Als beginner heb je natuurlijk een yogamat nodig om deze oefeningen uit te voeren. Een yogamat kopen is niet eenvoudig, want er zijn veel verschillende soorten en maten. Wil je er zeker van zijn om de juiste yogamat aan te schaffen? Een Manduka yogamat worden door veel beginners en gevorderden gebruikt.

Om volledig tot rust te komen voordat je aan yoga gaat beginnen, is het verstandig om te mediteren. Benieuwd hoe je dit moet doen? Dat lees je hier! Of ben je geïnteresseerd in het leren van de Chinese vechtsport Tai-Chi? Dat moet je hier zijn. Veel succes en plezier gewenst bij het uitvoeren van deze yoga oefeningen! Ben je klaar om een stapje verder te gaan? Dan leer je hier meer yoga oefeningen voor thuis.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down