Yoga Nidra: de bijzondere staat tussen slapen en waken

350 VIEWS
Yoga Nidra: de bijzondere staat tussen slapen en waken

Het wordt ook wel de ‘yogaslaap’ genoemd; Yoga Nidra is een unieke vorm van yoga waarbij het lijkt alsof je slaapt maar je ondertussen een diepe connectie maakt met jezelf. Een innerlijke reis, die bijzonder goed is voor je lichaam én geest.

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is fysiek geen actieve bezigheid: je gaat lekker op je rug liggen en beweegt tijdens een sessie niet. Het is in zekere mate te vergelijken met de bekende ‘eindontspanning’ die vaak na afloop van een ander soort yogales wordt gegeven, zoals poweryoga of yin yoga. Toch gaat Yoga Nidra nog een stuk dieper. Het is als een soort mediatie: tijdens een sessie leidt een stem (van de instructeur of bijvoorbeeld via een podcast) je door diverse fases van je bewustzijn heen.

Yoga Nidra
© Benedetta Marchi/Unsplash

Hoe het werkt

Door middel van visualisatietechnieken word je meegenomen in een verhaal met een liefdevolle boodschap. Onderdeel hiervan is het zetten van een positieve intentie: een voornemen waarmee je aan de sessie begint. Ook een bodyscan en ademhalingstechnieken komen aan bod. Soms zal het lukken om die fases volledig te volgen en zo steeds dieper in je bewustzijn weg te zakken, maar het kan ook uitdagender zijn waarbij momenten van complete ontspanning worden afgewisseld met momenten waarop je volledig wakker bent. Dat hoort erbij en het voordeel van Yoga Nidra is dat het je in elk geval ontspanning bezorgd. Elke sessie is anders, zowel het verhaal als de manier waarop je er op reageert, dit is namelijk ook afhankelijk van het moment, van de ruimte waarin je je bevindt en je stemming op dat moment. Een sessie kan over het algemeen variëren van een paar minuten tot een uur.

Lees ook:  De 4 voordelen van grijs haar

Waarom het goed is voor je

Het doel is bij Yoga Nidra dan ook om volledig te ontspannen en je te laten meevoeren om uiteindelijk op het diepste niveau te leren loslaten. Voor sommige mensen is Yoga Nidra puur een manier om even helemaal bij te kunnen komen van dagelijkse stress en spanning. Een sessie wordt over het algemeen vergeleken met wel 4 uur slaap! Maar lukt het om je helemaal te laten meenemen tijdens een sessie, dan kan je op het diepste niveau zelfs trauma’s verwerken. Yoga Nidra is een fijne methode om je concentratie te verbeteren en je energieker en vrijer te voelen. Ook bij mensen die last hebben van depressies en angsten of die zich in (een voorstadium van) een burn-out bevinden is Yoga Nidra een aanrader.

Zelf aan de slag

In tegenstelling tot vele andere vormen van Yoga, kan je bij Yoga Nidra niet jezelf begeleiden tijdens een sessie. Je moet echt de stem van een ander kunnen volgen. De zogenaamde Slaapyoga wordt steeds populairder, dus het loont om bij yogastudio’s in je omgeving na te vragen of er sessies worden georganiseerd. Daarnaast bestaan er ook goede apps waarmee je zelf aan de slag kunt. House of Deep Relax is zo’n app waarop je (zowel gratis als tegen betaling) verschillende sessies kunt volgen, variërend in lengte. Daarnaast zijn er ook op youtube sessies te volgen, zoals onderstaande. Zorg altijd voor een stille, warme en comfortabele ruimte waarin je niet gestoord zult worden. Probeer er zonder al te veel verwachtingen en met een open mind aan te beginnen en ervaar zelf wat Yoga Nidra met je doet!

Lees ook:  Bezinnen in Zuid-Limburg: ervaar een digital-detox

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Koken in de herfst: deze etenswaren passen goed in het najaar
Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid
IJsland vanuit de lucht
Bindingsangst: wat is het en hoe kom je eraf?