Wat is Yoga Nidra en hoe werkt het?

6 april 2023
516
wat is yoga nidra

Nidra is Sanskriet voor slaap. Yoga Nidra is dus eigenlijk een slaapyoga. Het is een effectieve methode om stress te verminderen en even compleet te ontspannen. Maar ga je echt slapen tijdens deze vorm van yoga? En wat zijn de voordelen? In deze blog gaan wij jou vertellen wat Yoga Nidra is, hoe het werkt en welke voordelen je eruit kan halen. En wie weet zit jij morgenvroeg klaar voor een les Yoga Nidra.

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent ‘yogische slaap’ en is een ontspanningsmethode die ervoor zorgt dat het lichaam en de geest in een zeer diepe ontspanning en herstel zit. Deze yogavorm is anders dan andere yogavormen omdat je een enkele houding aanneemt. Je ligt stil en ontspannen op de grond terwijl je luistert naar een stem die je begeleid tijdens de yoga sessie. Je komt in een diepe slaap terecht waarin de zintuigen, intellect en geest ontspannen. Het zorgt voor het verplaatsen van het bewust zijn van de externe wereld naar de innerlijke wereld. Het bewustzijn wordt hierdoor verplaatst van de externe wereld naar de innerlijke wereld. Je wordt vrij van tijd en ruimte, waardoor je hersenactiviteit vermindert en je lichaam in een genezende toestand gaat. In deze genezende toestand worden de gifstoffen in het lichaam opgeruimd en wordt de bagage uit het onderbewustzijn verwijdert.

Rond 1950 is Yoga Nidra ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati. Hij was een yogi en goeroe. Hij kwam erachter dat als je in een hele diepe ontspanning zit (bijna tegen het slapen aan), dat dit veel goede effecten kan hebben voor lichaam en geest.

wat is yoga nidra

Hoe werkt Yoga Nidra?

Yoga Nidra wordt uitgevoerd in 8 stappen:

1.      Je zintuigen tot rust brengen

Aan het begin focus je jezelf kort op alle geluiden om je heen en uiteindelijk keer je alle aandacht naar binnen. Vervolgens doe je hetzelfde voor alle zintuigen door jezelf er even op te focussen, dan loslaten en alle aandacht naar jezelf brengen. Hierdoor wordt je lichaam en geest rustiger. Maar als je zo lekker ligt op je rug, kan het zo zijn dat je in slaap kan vallen. Dit is eigenlijk niet de bedoeling, dus daarom moet je in jezelf zeggen om wakker te blijven.

Lees ook:  Zo werkt labradoriet

2.      Je sankalpa zetten

Een sankalpa betekent positieve intentie bedenken voor wat je graag in je leven wilt. Omdat je geest nu ontspannen is staat die open voor suggesties en verandering. Het zetten van een sankalpa is een belangrijk onderdeel van Yoga Nidra. Weet je niet wat jouw sankalpa is? Neem hier ook rustig de tijd voor en bedenk anders iets over dat je gezond bent of dat je altijd je hart volgt. Heb je eenmaal je sankalpa gekozen dan moet je niet telkens een andere pakken.

3.      Je bewustzijn door het lichaam bewegen

Alle aandacht moet naar jezelf zijn gebracht en als je je daar bewust van bent kun je door naar de volgende stap.

4.      Het volgen van je in- en uitademing

Je volgt een aantal keren je ademhaling met als doel om nog dichter tot jezelf te komen.

5.      Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties

De stem geleidt je nu naar verschillende lichaamsdelen en geef aandacht per lichaamsdeel. Sta hier even bij stil.

Nu zet je je sankalpa in en vervolgens word je door verschillende sensaties van het lichaam geleid. Zoals hitte en kou of zwaarte en lichtheid. Dit wordt gedaan om een stapje terug te doen en niet vast te houden aan bijvoorbeeld de zwaarte.

6.      Visualiseren

De genoemde beelden visualiseer je je kort om vervolgens door te gaan naar het volgende beeld. Hierdoor kun je onverwerkte indrukken loslaten en verwerken. Tijdens de visualisaties is het belangrijk om bewust en stil te zijn.

7.      Een herhaling van je sankalpa

Er volgt een moment van stilte waarin je je sankalpa nogmaals in jezelf herhaalt.

Lees ook:  De voordelen van een sociale media cleanse

8.      Terugkomen in het hier-en-nu

Maak weer contact met je lichaam en kom weer in een rustig tempo terug in het hier-en-nu.

wat is yoga nidra

Lees ook Inemuri, slapen terwijl je aanwezig bent

De voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra brengt vele voordelen met zich mee. En dat is wel begrijpelijk als je kijkt naar de hoeveelheid ontspanning die je lichaam en geest krijgen tijdens dit proces. Hieronder worden een paar van de voordelen besproken.

Jonger lichaam

Yoga Nidra zorgt voor het verjongen van het lichaam. Je lichaam gaat tijdens deze methode in een diepe ontspanning. Je lichaamsfuncties worden minimaal, je metabolisme vertraagt en de hormonale functie neemt toe. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om te beginnen met het herstel van de hersenen en worden de gifstoffen uit je lichaam verwijdert. Dit gehele proces zorgt ervoor dat je vermoeidheid vermindert en je hersenen worden verjongd.

Betere concentratie

Ook zorgt Yoga Nidra voor een betere concentratie. Tijdens deze vorm van yoga probeer je gefocust te blijven op de instructies van de leraar. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te proberen je geest terug te brengen naar het moment. Met regelmatige oefening zul je steeds langer gefocust kunnen blijven op de instructies, en wordt de geest steeds minder snel afgeleid.

Minder stress

Bij veel mensen is stress een onderdeel van het dagelijks leven. Yoga Nidra kan zorgen voor de vermindering van die stress. Tijdens de beoefening van deze methode begin je langzaam bewust te worden van het onderbewustzijn en de problemen die zich hier bevinden. De problemen die in je onderbewustzijn zitten, zijn vaak de dingen die je stress bezorgen. Als je hier meer bewust van bent, kun je deze problemen sneller los laten. Benieuwd hoe je op andere manieren je stress kunt verminderen? Lees dan deze blog!

Lees ook:  De holistische kijk op psychische gezondheid
wat is yoga nidra

Beter geheugen

Zoals we eerder hebben gelezen verbeter Yoga Nidra het concentratievermogen. Dit zorgt er ook voor dat je beter informatie kunt bewaren. Als je door middel van dit yogaproces alle onnodige informatie in je onderbewustzijn hebt verwijdert, wordt het actiever en duidelijker. Dit zorgt voor een verbetering van de efficiëntie van het onderbewustzijn en kan het beter informatie opnemen en vast houden.

Yoga Nidra thuis uitvoeren

Je weet nu wat Yoga Nidra is, hoe het werkt en welke voordelen het met zich meebrengt. Nog een voordeel is dat je niet veel nodig hebt om Yoga Nidra thuis uit te voeren. Zoek een rustige plek op in huis waar je niet gestoord kan worden. Trek comfortabele kleren aan en creëer een plek waar je comfortabel op je rug kunt gaan liggen. Je kunt Yoga Nidra gemakkelijk doen door een sessie op je telefoon aan te zetten. Zo kun je even ontladen na een dag met veel stress. Hieronder hebben we een fijne video voor als je even toe bent aan diepe ontspanning door middel van Yoga Nidra.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt of Hoe verzorg je je lichaam het beste?

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down