Yoga Nidra helpt je volledig tot rust komen

269 VIEWS
Yoga Nidra helpt je volledig tot rust komen

Wil je lekker ontspannen door voornamelijk alleen maar te liggen? Dit kan met Yoga Nidra! Rond 1950 is Yoga Nidra ontstaan zoals we die nu kennen. Het groeit razendsnel in populariteit. Het beoefenen ervan maakt je hele systeem vrij van diepgewortelde pijnlijke ervaringen en prikkels die misschien wel jarenlang in je lichaam zijn opgeborgen die je nu nog steeds voor veel stress zorgen.

Yoga Nidra is yogaslaap

De letterlijke betekenis van Yoga Nidra is ‘yogaslaap’. Maar denk nu niet dat het de bedoeling is dat je echt gaat slapen. Tijdens de sessie doe je oefeningen waarbij je bewustzijn tussen het waken en slapen in zit. Ook al slaap je niet echt, maar je voelt je na een sessie wel uitgerust en verfrist. De filosofie van Yoga Nidra is: “Je lichaam en geest gaan aan de slag, zodra jij niet meer nadenkt”

Weetje: Een goede sessie van een uur staat gelijk aan 4 uur slapen

Gezondheidsvoordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra

Yoga Nidra is meer dan alleen volledige ontspanning. Het heeft ook de volgende positieve effecten op je lichaam en geest:

 • Het helpt je onderbewustzijn op te schonen van diepgewortelde stress
 • Het helpt je beter en dieper te slapen
 • Verbetert je concentratie
 • Het stimuleert je creativiteit
 • Versterkt je immuunsysteem en is goed tegen hoge bloeddruk en hart – en vaatziekten.

Tip: Ook als je last hebt van angsten, burn-out of depressie, kan Yoga Nidra je helpen.

Wat moet je weten voor een sessie?

Ik kan een heel verhaal schrijven over alle stappen van Yoga Nidra, maar tijdens een sessie zijn de belangrijkste termen die je moet weten: Bodyscan, Sankalpa en Visualisatie. Ik zal je kort uitleggen wat deze 3 termen inhouden om je voor te bereiden voor ‘de reis tijdens een Yoga Nidra Sessie’.

Lees ook:  Zo leer je loslaten wat je leven lastig maakt

Bodyscan om dichter bij jezelf te komen

Focus je volledig op je ademhaling om nog dieper bij jezelf te komen. De stem van een Yoga Nidra leraar leidt je langs de verschillende lichaamsdelen. Tijdens de bodyscan ga je kort met je aandacht van lichaamsdeel naar lichaamsdeel. Dit gaat relatief snel, zodat je niet in slaap valt.

Sankalpa, een positieve intentie neerzetten

Een positieve intentie neerzetten bij Yoga Nidra heet Sankalpa. Wanneer je geest ontspannen is, dan is het ontvankelijk voor nieuwe suggesties en verandering. Eén van de belangrijkste onderdelen van Yoga Nidra is het neerzetten van je sankalpa. Dit is een positieve intentie voor wat je graag in je leven wilt. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik ervaar een diepe innerlijke rust in mijn leven’, ‘Ik ben gezond’, ‘Ik volg mijn intuïtie’ of ‘Ik ben liefde’. Heb je eenmaal een sankalpa gekozen, blijf daar dan een tijdje bij. Neem niet telkens een andere.

Visualisatie om los te laten

Yoga Nidra maakt gebruik van visualisaties. Visualisatie is een concrete voorstelling maken in je hoofd van een bepaald idee of beeld. Je visualiseert de genoemde beelden kort. Daarna ga je verder naar het volgende beeld. Visualisaties kunnen je je onverwerkte indrukken loslaten en verwerken. Belangrijk is dat je vooral niet nadenkt over wat zich aandient. Wees bewust, stil en observeer. Na de visualisaties is er meestal een stiltemoment.

De reis tijdens een Yoga Nidra sessie

Tijdens een sessie leidt de stem van een yogaleraar je op reis door 8 verschillende fases:

 1. De zintuigen tot rust brengen
 2. Je sankalpa (een positieve intentie) zetten
 3. Bodyscan
 4. Je in- en uitademing volgen
 5. Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties
 6. Korte visualisaties
 7. Herhaling van je sankalpa
 8. Langzaam terugkomen in het hier en nu
Lees ook:  Waarom kamperen goed voor je is

Het enige wat jij hoeft te doen tijdens een sessie is naar de stem luisteren en je op deze manier volledig te laten ontspannen. Vaak kom je van buiten en is het belangrijk dat je je aandacht naar binnen geleidt. Dit doe je door kort te focussen op de geluiden om je heen. Dit doe je net zolang totdat je mind de geluiden niet meer oppikt. Op dat moment keer je met je aandacht naar binnen. Je focust je volledig op je smaak en reuk zintuigen. Je zal ervaren dat door dit te doen, je lichaam en geest langzaam rustiger worden. Als je zo heerlijk ligt, bestaat er een kans dat je lekker in slaap valt. Wel lekker, maar niet de bedoeling. Dan ben je namelijk niet meer bezig met het reinigen van je systeem, maar lig je gewoon lekker te snurken. Ben je toch even ingedut en heb je een paar oefeningen gemist? Geen probleem, ga dan wanneer je weer bewust bent gewoon verder met de volgende oefening.

Kortom, geniet en ontspan met!

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Yoga Nidra: de bijzondere staat tussen slapen en waken
Koken in de herfst: deze etenswaren passen goed in het najaar
Waarom een huisdier goed is voor je gezondheid
IJsland vanuit de lucht