Yoga Nidra helpt je volledig tot rust komen

21 juli 2020
377
Yoga Nidra

Wil je lekker ontspannen door voornamelijk alleen maar te liggen? Dit kan met Yoga Nidra! Rond 1950 is Yoga Nidra ontstaan zoals we die nu kennen. Het groeit razendsnel in populariteit. Het beoefenen ervan maakt je hele systeem vrij van diepgewortelde pijnlijke ervaringen en prikkels die misschien wel jarenlang in je lichaam zijn opgeborgen die je nu nog steeds voor veel stress zorgen.

Yoga Nidra is yogaslaap

De letterlijke betekenis van Yoga Nidra is ‘yogaslaap’. Maar denk nu niet dat het de bedoeling is dat je echt gaat slapen. Tijdens de sessie doe je oefeningen waarbij je bewustzijn tussen het waken en slapen in zit. Ook al slaap je niet echt, maar je voelt je na een sessie wel uitgerust en verfrist. De filosofie van Yoga Nidra is: “Je lichaam en geest gaan aan de slag, zodra jij niet meer nadenkt”

Weetje: Een goede sessie van een uur staat gelijk aan 4 uur slapen

Gezondheidsvoordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra

Yoga Nidra is meer dan alleen volledige ontspanning. Het heeft ook de volgende positieve effecten op je lichaam en geest:

 • Het helpt je onderbewustzijn op te schonen van diepgewortelde stress
 • Het helpt je beter en dieper te slapen
 • Verbetert je concentratie
 • Het stimuleert je creativiteit
 • Versterkt je immuunsysteem en is goed tegen hoge bloeddruk en hart - en vaatziekten.

Tip: Ook als je last hebt van angsten, burn-out of depressie, kan Yoga Nidra je helpen.

Wat moet je weten voor een sessie?

Ik kan een heel verhaal schrijven over alle stappen van Yoga Nidra, maar tijdens een sessie zijn de belangrijkste termen die je moet weten: Bodyscan, Sankalpa en Visualisatie. Ik zal je kort uitleggen wat deze 3 termen inhouden om je voor te bereiden voor ‘de reis tijdens een Yoga Nidra Sessie’.

Lees ook:  Spirituele betekenis van Vlaamse gaai

Bodyscan om dichter bij jezelf te komen

Focus je volledig op je ademhaling om nog dieper bij jezelf te komen. De stem van een Yoga Nidra leraar leidt je langs de verschillende lichaamsdelen. Tijdens de bodyscan ga je kort met je aandacht van lichaamsdeel naar lichaamsdeel. Dit gaat relatief snel, zodat je niet in slaap valt.

Sankalpa, een positieve intentie neerzetten

Een positieve intentie neerzetten bij Yoga Nidra heet Sankalpa. Wanneer je geest ontspannen is, dan is het ontvankelijk voor nieuwe suggesties en verandering. Eén van de belangrijkste onderdelen van Yoga Nidra is het neerzetten van je sankalpa. Dit is een positieve intentie voor wat je graag in je leven wilt. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik ervaar een diepe innerlijke rust in mijn leven’, ‘Ik ben gezond’, ‘Ik volg mijn intuïtie’ of ‘Ik ben liefde’. Heb je eenmaal een sankalpa gekozen, blijf daar dan een tijdje bij. Neem niet telkens een andere.

Visualisatie om los te laten

Yoga Nidra maakt gebruik van visualisaties. Visualisatie is een concrete voorstelling maken in je hoofd van een bepaald idee of beeld. Je visualiseert de genoemde beelden kort. Daarna ga je verder naar het volgende beeld. Visualisaties kunnen je je onverwerkte indrukken loslaten en verwerken. Belangrijk is dat je vooral niet nadenkt over wat zich aandient. Wees bewust, stil en observeer. Na de visualisaties is er meestal een stiltemoment.

De reis tijdens een Yoga Nidra sessie

Tijdens een sessie leidt de stem van een yogaleraar je op reis door 8 verschillende fases:

 1. De zintuigen tot rust brengen
 2. Je sankalpa (een positieve intentie) zetten
 3. Bodyscan
 4. Je in- en uitademing volgen
 5. Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties
 6. Korte visualisaties
 7. Herhaling van je sankalpa
 8. Langzaam terugkomen in het hier en nu

Lees ook:  Waarom iedere dag mediteren goed voor je is

Het enige wat jij hoeft te doen tijdens een sessie is naar de stem luisteren en je op deze manier volledig te laten ontspannen. Dit maakt het een soort yoga wat vaak wordt aangeraden aan rolstoelgebruikers. Vaak kom je van buiten en is het belangrijk dat je je aandacht naar binnen geleidt. Dit doe je door kort te focussen op de geluiden om je heen. Dit doe je net zolang totdat je mind de geluiden niet meer oppikt. Op dat moment keer je met je aandacht naar binnen. Je focust je volledig op je smaak en reuk zintuigen. Je zal ervaren dat door dit te doen, je lichaam en geest langzaam rustiger worden. Als je zo heerlijk ligt, bestaat er een kans dat je lekker in slaap valt. Wel lekker, maar niet de bedoeling. Dan ben je namelijk niet meer bezig met het reinigen van je systeem, maar lig je gewoon lekker te snurken. Ben je toch even ingedut en heb je een paar oefeningen gemist? Geen probleem, ga dan wanneer je weer bewust bent gewoon verder met de volgende oefening.

Kortom, geniet en ontspan met!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down