Waarom yoga in de natuur goed voor je is

22 juni 2020
178
Yoga in de natuur

De neerwaartse hond, de kindhouding en de krijgershouding: voor yogi en andere yogaliefhebbers komen deze benamingen maar wat bekend voor. Men vindt het heerlijk of helemaal niks: yoga. Feit is dat yoga een positief effect heeft op je body en mind. Dat yoga gezond voor je is, hoeven we je waarschijnlijk dus niet meer te vertellen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het nóg gezonder kan wanneer het om yoga beoefenen gaat. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om aan buitenyoga te doen? Met name yoga in de natuur brengt diverse voordelen met zich mee. 

Yoga bestaat al zolang we ons kunnen herinneren. De laatste jaren is de aandacht voor deze bijzondere 'sport' toegenomen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een stabiel(er) leven vol bezinning. Yoga en meditatie kunnen hier aan bijdragen, met name wanneer je het buiten doet. Waarom ook jij wellicht de vruchten kunt plukken van buitenyoga lees je hieronder.

yoga buiten

Één worden met de natuur door yoga

Wanneer je besluit om buiten aan yoga te doen, ga je eigenlijk terug naar de essentie van waarom yoga überhaupt bedacht is. Het ontstaan van yoga (en meditatie) is onder andere geïnspireerd door de natuur. Het onderdeel zijn van iets groens, samenzijn met dieren en planten en ga zo maar door. De betekenis van het woord 'yoga' is niet voor niks 'verbinding'. Ook zie je andere elementen terug uit de natuur. Neem bijvoorbeeld de diverse benamingen van houdingen die voor een groot deel geïnspireerd zijn door dieren. Waar men vroeger vooral aan yoga deed om tot rust te komen, wordt yoga nu ook beoefend om een sterker lichaam te krijgen. Hoe kan dat beter dan in de buitenlucht?

Lees ook:  De tuin en lente

Buitenlucht geeft volop energie

Een van de grootste voordelen van buitenyoga is dat de frisse buitenlucht je een boost energie kan geven. Omdat je constant een nieuwe toevoer hebt van zuurstof door het vele groen om je heen voel je je veel beter dan wanneer je binnen yoga beoefent. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat je door outdoor trainen, waaronder dus yoga, meer energie krijgt dan sporten die je binnen moet beoefenen. Alleen dat zou al een goede reden zijn om je yogamat naar buiten te slepen. Het hoeft hierbij overigens niet eens zonnig te zijn -  de frisse lucht doet al ontzettend veel voor je lichaam en geest.

Boost van je immuunsysteem

Wat ook mooi meegenomen is, is dat je immuunsysteem een flinke boost krijgt wanneer je buiten aan yoga doet. Je lichaam doet op zo'n moment extra haar best om lekker warm te blijven en bacteriën tegen te gaan. Wanneer het zonnetje schijnt, krijg je een volle bak vitamine D helemaal gratis en voor niets. Zoals je misschien wel weet, helpt vitamine D bij het versterken van je lichaam. Hierdoor slaap je uiteindelijk beter en voel je je algeheel goed. Let op: neem altijd zonnebrandcrème mee om verbranding te voorkomen.

Yoga in de zon

Natuur maakt mensen gelukkig

Wat je ook doet, wanneer je dat in de natuur doet voel je je zonder twijfel beter dan wanneer je het binnen doet. Dat geldt ook voor yoga. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de natuur een helende en positieve werking heeft op de mens. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen die omgeven door groen wonen zich gemiddeld gelukkiger voelen dan mensen die dat niet doen. Met yoga in de buitenlucht, en dan dus het liefst omringd met groen, is dat geen ander verhaal. De natuur geeft rust, stilte en ruimte om na te denken. Ook tijdens een yogasessie.

Lees ook:  Landschapsfotografie: onszelf beschermen tegen de natuur

Yoga in de natuur prikkelt je zintuigen

Tot slot nog een voordeel van buitenyoga in de natuur: weelderige natuur prikkelt al je zintuigen. Het ruiken van verschillende planten en bomen, het uitzicht tijdens je yoga-oefening, het geluid van de vogels... al die elementen hebben een positief effect op je oren, neus en ogen. Hierdoor word je geïnspireerd, gemotiveerd en geprikkeld. Het is niet voor niets zo dat mensen die een tijdje buiten zijn geweest meer energie ervaren dan mensen die constant binnen zitten.

Kortom: het proberen van yoga in de natuur kan nooit kwaad. Kijk of het iets voor jou is en wie weet wil je nooit meer anders. Er zijn namelijk weinig nadelen te vinden aan buitenyoga. Zolang je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent met bijvoorbeeld zonnebrandcrème, anti-tekenspray en anti-muggenspray zit je helemaal goed. Ben je klaar voor een bijzondere yoga-ervaring buiten? Ga zelf aan de slag of check of er een yogaschool of sportschool in de buurt zit die dergelijke buitenlessen organiseert.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings