X Bank: de Nederlandse Corso Como waar alles van eigen bodem komt

19 april 2017
412

Loop het voormalige Kas Bank gebouw aan de Spuistraat binnen, waar nu het W Hotel achter het Paleis op de Dam is gevestigd, en je stapt letterlijk een kluis binnen gevuld met Nederlands design, kunst en mode die op een unieke manier met elkaar verweven is. Dit is de X Bank.

700m2 op de meest centrale plek van Amsterdam met een mix van designers, labels en producten van heel high end tot betaalbaar. Elk artikel heeft een verhaal. En het unieke is dat alle ontwerpers bijna letterlijk om de hoek wonen of werken. Je kunt het vergelijken met concept stores zoals Colette in Parijs en Corso Como in Milaan, maar dan volledig gericht op design van eigen bodem.

”Dutch DNA is down to earth maar met een hoog ambitielevel, we zijn een klein landje met uniek veel talent en ondernemerschap en een grote drang de wereld te veroveren!", aldus Mariette Hoitink, fashion curator van X Bank. We vroegen haar waarom dit er moest komen en wat haar toekomstdromen zijn.

XBank-11

X BANK: hoe wie wat waar?

X BANK is ontstaan naar aanleiding van een projectplan voor de panden waar nu het W Hotel achter het Paleis op de Dam is gevestigd. De eigenaren kregen de kans om de panden aan te kopen op voorwaarde dat er een gedeelte van het gebouw publiek toegankelijk zou zijn. Men dacht aan een expositieruimte voor fashion, art & design.

Als curatoren werden Gijs Stork (art & design) en ik (fashion) benaderd om hier invulling aan te geven. Wij hebben toen geopperd dat X BANK niet alleen een expositie ruimte zou moeten zijn maar ook daadwerkelijk een verkooppunt. Ons idee was om exclusief Nederlands design te tonen van zowel fashion, art als design en zo gevestigde orde en startende ontwerpers een plek te geven. Een vijfsterren omgeving zoals een W Hotel met gasten van over de hele wereld helpt enorm.

Lees ook:  Back to basics met deze bijzondere overnachtingen in Nederland

XBank-8

Bij welke ontwerpers voel je de meeste trots dat ze bij de X BANK te vinden zijn?

Het is lastig om één ding te noemen, ik vind met name de unieke mix van gevestigde orde, zoals Scotch & Soda, KOI en Denham met high end ready-to-wear couture zoals Claes Iversen, Shueller de Waal of Bas Kosters en daarnaast dan weer installaties van Jelle Mastenbroek, Chris Kabel of Maarten Baas bij X BANK een ware shop beleving.

XBank-6 XBANK_GroundFloor

Heb je er zelf onlangs iets gekocht?

Ik koop denk ik elke week wel een X BANK cap voor iemand, ze zijn het allerfijnste!

Als je mag dromen over de toekomst, dan..

..is onze eerste eigen conceptstore XL de volgende stap: X BANK stores over de hele wereld. Het is een springplank voor talent en fungeert echt als een incubator en is daarnaast een voorbeeld voor gevestigde orde brands om hun product op een nieuwe manier te presenteren.

XBANK_Credits_LouiseOverhaus

Nieuwsgierig? Er is vrijwel elke week een unieke opening. X BANK is gehuisvest in de monumentale Kas Bank op de Spuistraat, op loopafstand van de bruisende 9 Straatjes en de Dam. Het is een levendige winkel, tentoonstellingsruimte, galerie en ontmoetingsplaats waar innovatie en creativiteit regeren, en waar maar liefst 180 Nederlandse labels - in alle prijsklassen - verkrijgbaar zijn.

Inspiratie genoeg!

Meer weten? Bekijk de website of volg X BANK via Facebook.

[hr]

Petra Hart breekt tijdens haar studie aan de Rietveld Academie door met haar Fam.Li kunstproject / goed doel Heart-World. Exposeert internationaal. Richt samen met kunstverzamelaar Bas Kuiper platform AMFAD (Amsterdam Fashion Art & Design) op. Petra Hart houdt zich nu bezig met nieuwe serie kunstwerken en geeft rondleidingen in combinatie met diners in haar studio. Haar nieuwe Spring/Summer 2017 fashion collectie tunics, dresses & special editions ’Treasures of Nature’ is vanaf maart weer te koop. Meer informatie op www.petrahart.com

XBank-15

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down