Wonen in het groene Leiden

16 juli 2021
927
rijschool leiden

Al varend in je bootje door de grachten van Leiden, trekken de prachtige historische panden langs de kade langzaam aan je voorbij. Bruggetjes verbinden de stad met elkaar en overal waar je komt ademt de stad één en al historie uit. Leiden is prachtig en daar komen steeds meer mensen achter. Bij Leiden denken mensen al snel aan studenten. De oudste universiteit van ons land is dan ook te vinden het deze stad.

Maar Leiden is veel meer dan een studentenstad. Leiden staat voor gezelligheid, sfeer en historie. Leiden is de geboortestad van grootmeester Rembrandt van Rijn en een prachtige stad om in te wonen. Steeds meer mensen ontdekken dan ook wat Leiden te bieden heeft. Wonen in Leiden betekent wonen midden in de randstad. Maar ook wonen in het groen. De stad is namelijk omringd door prachtige natuur waar je het drukke stadsleven even achter je kunt laten. Ook wij zijn verliefd geworden op deze prachtige oude stad en vertellen je graag waarom wonen in het groene Leiden zo in trek is.

Waarom is Leiden zo populair om te wonen

Leiden wint steeds meer aan populariteit. Veel mensen trekken uit de ‘grote’ stad en ontdekken de charme van deze andere grote stad. Maar hoe groot Leiden ook is, het voelt intiem, en dat wat mensen aantrekt. Met name de buitenwijken staan vol groen en is het heerlijk toeven. Het prachtige historische centrum staat vol met oude panden met schitterende gevels. Grachten banen zich een weg door de centrum en parkjes brengen de natuur naar de stad. Je kunt in Leiden shoppen naar hartenlust in de vele trendy winkels en lieflijke boetiekjes. Sfeervolle restaurantjes en gezellige terrasjes vind je her en der verspreid door de stad.

Lees ook:  Oma’s tips voor schone ramen

Leiden is echt een plek waar je uren doorheen kunt slenteren zonder je ook maar één moment te vervelen. De groene buitenwijken zijn perfect voor mensen die dicht bij de stad willen wonen maar toch op zoek zijn naar rust. Kinderen kunnen hier nog op straat spelen en ’s avonds kun je er met een gerust hart thuiskomen. Dit alles is wat Leiden zo aantrekkelijk maakt om te wonen. En dan hebben we het nog niet eens over de bereikbaarheid gehad. De stad is omringd door grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Met het openbaar vervoer ben je in no-time overal waar je moet zijn en Schiphol ligt praktisch om de hoek. Leiden heeft alle voordelen van het wonen in de randstad plús de intimiteit en rust die veel mensen zoeken.

rijschool leiden

De leukste plekjes van Leiden

De oudheid die de stad uitstraalt is wat de stad zo’n sfeervolle plek maakt. De grachten met bootjes en de vele gezellige terrasjes vol mensen geven de stad haar charme. Maar wat zijn eigenlijk de leukste plekjes van Leiden? Wat mag je echt niet missen als je er bent?

Rijksmuseum voor oudheden

Het klinkt misschien saai, maar niets is minder waar. Het Rijksmuseum voor oudheden in Leiden heeft de grootste archeologische collectie van Nederland. Verspreid over vier afdelingen vind je hier prachtige oude vondsten. Ontdek eeuwenoude mummies en machtige keizers. Of ga op ontdekkingstocht door een Egyptische tempel. Dit museum moet je gewoon een keer bezocht hebben. Ook leuk voor kinderen!

Leidse hofjes

Verspreid door het centrum liggen een aantal bijzonder mooie hofjes. Een plek om even tot rust te komen. Een hofje is een verzameling van huisjes rondom een binnenplaats of tuin. In totaal zijn er 35 hofjes in Leiden, waarvan er nog een aantal bewoond zijn. Het oudste hofje stamt uit 1467. Een mooie plek om even het drukke stadsleven te ontvluchten.

Lees ook:  Tips voor een duurzaam leven

Hortus Botanicus

De oudste botanische tuin van Nederland. Deze tuin werd enkele jaren na de oprichting van de universiteit aangelegd. Het was in eerste instantie bedoeld om geneeskrachtige planten te bestuderen. Tegenwoordig is het een plek om uren doorheen te slenteren. Al slingerend leiden wandelpaadjes je langs bloemen, planten en bomen. Dit is echt een plek waar je kunt genieten van de schoonheid van de natuur.

Milieubewust en begaan met de natuur

Nog een voordeel van wonen in Leiden is dat de stad erg begaan is met de natuur en het milieu. Leiden kent een aantal groene buurtinitiatieven. Maar ook de gemeente heeft een groene omgeving hoog in het vaandel staan. Zo kan er subsidie aangevraagd worden voor groene daken. Een groen dak geeft verkoeling en zorgt dat het rioolsysteem niet overbelast wordt bij hevige regenval. Verder staat de gemeente volledig achter het vergroenen van tuinen.

Dus minder tegels en meer natuur in de tuin. In wijken worden tiny forests en moestuinen aangelegd. Al deze initiatieven vergroten niet alleen het bewustzijn onder mensen hoe belangrijk groen is, maar brengt mensen ook samen. Hele buurten hebben zich ingezet en samengewerkt om moestuintjes aan te leggen en bomen te planten. Behalve de natuur, is Leiden ook erg begaan met het milieu in het algemeen. Afval scheiden wordt aangemoedigd maar ook groen rijden is een onderdeel van de campagne. Rijschool Leiden geeft bijvoorbeeld les in milieuvriendelijk rijden. Zo zie je dat iedereen een steentje bijdraagt en dat verhoogd de samenhorigheid van de stad.

Lees ook:  5 redenen om te wonen in het mooie Limburg

Dit zijn de leukste wijken van Leiden

Ben je al overtuigd van de vele voordelen die wonen in Leiden kent? Voor je meteen op Funda gaat zoeken naar een mooi huis, vertellen we je eerst wat de leukste buurten van Leiden zijn. Leiden kent namelijk 54 buurten, de één nog leuker dan de ander. Dus waar moet je precies zijn als je er wilt wonen? Vreewijk, Havenwijk-Noord en de Vogelwijk zijn prachtige wijken om te wonen, maar tevens ook de duurste. Levendaal-West, de Raadsherenbuurt en Noordvest zijn ook bijzonder gewilde buurten van Leiden.

Maar houd je van gezelligheid en drukte om je heen en zijn rustige buitenwijken niets voor jou? Dan kunnen we je alleen maar een prachtig grachtenpand in het centrum aanraden. Je zult er iets voor neer moeten leggen maar dan heb je ook wat. Je woont dan midden in het bruisende centrum van de stad, omringd door restaurants, winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden. En ben je al die drukte even moe? Dan zijn er genoeg stadsparkjes te vinden in de omgeving. Of laat de stad even achter je en duik de prachtige natuur net buiten de stad in.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down