Wonen in het buitenland: alles wat je moet weten

8 februari 2023
223
wonen in buitenland

Je kan maar niet wennen aan het weer in Nederland en toevallig ben je via LinkedIn benaderd om in het buitenland te gaan werken. Altijd heb je al gedroomd om in het buitenland te gaan wonen. Nú weet je het zeker, dit is jouw moment om Nederland te verlaten. Dat betekent ook dat je gaat beginnen aan een nieuwe start en aan een nieuw avontuur. Maar hoe bereid je je voor als je aan zo’n avontuur gaat beginnen? Is het voldoende om je vliegticket te boeken en vervolgens alles daar uit te zoeken, of is het toch cruciaal om wat zaken vooraf te regelen. Ongeacht waar je reis heen gaat, zijn er een aantal must haves die in ieder geval mee het koffer in moeten. In deze blog lees je alles wat je moet weten over wonen in het buitenland.

De voorbereiding

Het is volledig vanzelfsprekend dat je zo snel mogelijk in het vliegtuig wilt gaan zitten, maar zoals wordt gezegd: een goede voorbereiding is het halve werk. Een vlieg-, trein-, of busticket regelen is natuurlijk ook heel belangrijk, toch zijn er nog enkele praktische zaken waarbij je even mag stilstaan. Zorg ook dat je de accommodatie hebt geregeld, op zijn minst voor de eerste twee weken in het geval je nog naar iets specifieks zoekt. Daarnaast is het goed om te checken welke abonnementen je nog hebt lopen. Het wordt tijd om je sportschool en tijdschriften af te zeggen, aangezien je die nu écht niet meer gaat gebruiken. Bedenk je ook wat je met je auto en de verzekering daarvan gaat doen. Is er iemand anders die er gebruik van kan maken? Zorg dat diegene daar dan van op de hoogte is en bespreek goed hoe jullie het gaan aanpakken om later conflicten te verkopen. Anders kan je in ieder geval tijdelijk schorsen, zodat je geen extra kosten hebt en in de tussentijd kan bedenken wat je ermee gaat doen.

Lees ook:  Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Dublin

Burgerzaken

Wanneer iemand naar Nederland emigreert, is een DigiD onmisbaar. Zo zijn er in het buitenland natuurlijk ook zaken die essentieel zijn. Van land tot land zullen de eisen natuurlijk afwijken, echter zijn er toch een aantal zaken die je sowieso kan regelen.

  • Schrijf je uit bij jouw gemeente als je van plan bent langer dan 8 maanden in het buitenland te wonen
  • Bewijs van de uitschrijving
  • Als je langer dan 3 maanden in een Europees land, schrijf je daar dan in
  • Visum (bijvoorbeeld in het geval van Turkije)
  • Het gele vaccinatieboekje
  • Pasfoto
  • Rijbewijs
  • Reisverzekering
  • Diploma’s (die je vaak online hebt staan)
  • Doktersverklaring en zorgverzekering.

Zorg in het buitenland

Misschien wel een van het belangrijkste: zorg regelen in het buitenland. Je wilt natuurlijk weten of direct recht krijgt op de gezondheidszorg of dat je daar een sociale bijdrage voor moet betalen. Ook dit is geheel afhankelijk van het land van residentie. Wanneer je bijvoorbeeld naar Kroatië gaat verhuizen, moet je een ziektekostenverzekering afsluiten om in aanmerking te komen voor de gezondheidszorg. De gezondheidszorg in Portugal loopt weer iets anders: daar heb je als nieuwkomer automatisch toegang tot de publieke gezondheidszorg. Kijk wel even na of die voldoet aan jouw eisen en of je niet liever gebruik maakt van de private gezondheidszorg.

gezondheidszorg portugal

Financiën in het buiten

Blijf je binnen de Europese Unie, dan komen er geen extra kosten bij wanneer je met je bankpas betaalt. Ga je buiten de EU wonen? Plan in dat geval ruim op tijd een afspraak bij de bank zodat zij voor jou een rekening in het buitenland openen. Ook is het goed om een creditcard aan te vragen, maar zorg er ook voor dat je weet hoe je ermee te werk gaat. Vooral als het gaat om het blokkeren van de pas.

Lees ook:  8x waarom je voor een bijzondere reis slechts de Noordzee hoeft over te steken

Daarnaast kan tegenwoordig bij niemand een telefoonabonnement ontbreken. Of je nu op korte of lange termijn naar het buitenland gaat, check altijd even deze tips om je smartphone buitenland proof te maken.

Lokale informatie

Het spreekt voor zich; maar het is heel belangrijk om te weten waar je heen gaat. Het is anders wanneer je spontaan even drie dagen op reis gaat naar het buitenland en niet alles hebt gepland en onderzocht, dan wanneer je gaat wonen in het buitenland. Over het communiceren hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken aangezien je met de Engelse taal overal wegkomt. Wel is het goed om je in te lezen over de cultuur en wat de normen en waarden van dat land zijn. Zijn er veel gelovigen? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde tradities met oud en nieuw daar? Wat zijn de regels met betrekking tot alcohol en drugs? Hoe is het infrastructuur daar? Is het kraanwater daar te drinken? Gaande weg zal je deze zaken natuurlijk ook leren, toch is het goed om er in ieder geval iets over te weten.

Thuisfront achterlaten

Nu je de meest belangrijke zaken op een rijtje hebt, is het tijd om de puntjes op de i te zetten en langzamerhand richting het vliegveld te navigeren. Ga niet weg zonder je naasten gedag te zeggen! Zorg dat je thuisfront op de hoogte is van jouw adresgegevens in het buitenland, maar ook jouw medische gegevens. Zijn er nog kostbare spullen? Berg deze dan goed op bij familie of vrienden, zodat je bij thuiskomt niet voor onaangename verrassingen hoeft te komen te staan.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over Mljet, Kroatië

Geniet van een nieuw begin: een periode van nieuwe levensvaardigheden, meer zelfvertrouwen en een nieuwe kijk op het leven. Wil je eigenlijk toch in Nederland blijven wonen, maar heb je ambitie om in het buitenland te werken? In deze blog lees je daar alles over!

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings