Wonen in een tiny house: wel of niet doen?

9 januari 2022
960

Het concept van het tiny house wordt steeds populairder en steeds meer mensen denken erover na om in een tiny house te gaan wonen. Ben jij ook zo iemand? Dan is het goed om je eerst bewust te worden van alle voor- en nadelen van wonen in een kleiner huis. Zo kun je een goede overweging maken en heb je een beter beeld van wat je te wachten staat! We hebben daarom de belangrijkste voor- en nadelen van wonen in een tiny house voor je op een rijtje gezet. Zo wordt de keuze voor jou iets makkelijker.

Voordelen van wonen in een tiny house

Een tiny house kopen bespaart geld op de lange termijn

Een van de grootste voordelen van wonen in een tiny house is toch wel dat je veel geld kunt besparen. Over het algemeen is de lening die je afsluit voor de bouw van een tiny house een heel stuk lager dan wanneer je een hypotheek voor een normale woning afsluit. Je maandlasten zullen dus aanzienlijk lager zijn. Sommige mensen hebben zelfs de mogelijkheid om het tiny house in één keer af te betalen.

Niet alleen de aanschaf van een tiny house is een stuk goedkoper dan een normaal huis: ook het wonen zelf is veel goedkoper in een tiny house. Je betaalt namelijk minder aan stroom, gas en water. Je hebt in een klein huis simpelweg minder stroom nodig en de kans is groot dat je zelf gaat zorgen voor stroom en water. Daarnaast ben je ook minder geld kwijt aan eten, want in een tiny house heb je maar weinig ruimte om eten op te slaan. Zo ben je eerder geneigd om te kijken of je al iets in huis hebt, voordat je weer nieuw eten en drinken gaat kopen.

Tot slot ga je ook minder geld uitgeven aan materialistische dingen zoals grote meubels, kleding en andere spullen. Je hebt namelijk geen plek om deze spullen allemaal kwijt te komen en zult daarom ook niet snel geneigd zijn om deze dingen te kopen. Op deze manier kun je veel geld besparen zonder dat je het ook maar doorhebt.

Lees ook:  Bijzondere huisdieren

Je besteedt minder tijd aan poetsen en opruimen

Een kleiner huis kan misschien snel rommelig aanvoelen, maar je hebt deze rommel ook weer binnen een mum van tijd opgeruimd! Daarnaast hoef je minder tijd te besteden aan het poetsen van het huis, want er is gewoon vrij weinig dat gepoetst hoeft te worden. Daar waar je normaalgesproken een dagtaak hebt aan de schoonmaak van je huis, hoef je nu nog maar twee uurtjes in de week de handen uit de mouwen de steken.

Niet alleen het opruimen en poetsen van een tiny house is snel gedaan, maar ook het onderhouden van je woning. Als er bijvoorbeeld een paar klusjes gedaan moeten worden, zoals het verven van de binnenkant en buitenkant van de woning, dan ben je hier aanzienlijk minder tijd én geld aan kwijt dan bij een normaal huis.

Je ervaart meer rust en vrije tijd

Aangezien je minder tijd kwijt bent aan het poetsen en onderhouden van je woning, heb je ook veel meer tijd over voor jezelf! Zo kun je eindelijk eens dat boek lezen wat al weken op je ligt te wachten of langsgaan bij je vrienden en familie. Wat je ook zult merken, is dat je minder zorgen en stress zult ervaren. Je hebt immers maar weinig bezittingen en dus ook minder verantwoordelijkheid. Bovendien ben je in een kleine woning sneller geneigd om even lekker naar buiten te gaan en de benen te strekken. Je voelt je meer in contact met de natuur, wat ook weer voor meer rust zorgt.

Lees ook:  Hoe je klein kunt beginnen met duurzamer leven

Je draagt bij aan een beter milieu

Het is vanzelfsprekend dat je in een kleinere woning veel minder energie verbruikt. Alleen al hierdoor draag jij je steentje bij aan een betere wereld. Maar mensen die in een tiny house wonen, zijn vaak ook op andere gebieden bezig met een duurzame levensstijl. Ze kiezen bijvoorbeeld al snel voor zonnepanelen, een houtkachel, regentonnen of een composttoilet. Je kunt het zo milieuvriendelijk maken als je zelf wilt.

Nadelen van een tiny house in Nederland

Je moet een weg banen door alle wetten en regels

Aan het fulltime wonen in een tiny house zijn allerlei wetten en regels verbonden. Tiny houses worden door de wet namelijk vaak gezien als vakantiehuisjes, en een vakantiehuisje kun je niet opgeven als vast verblijfadres. Het is echter voor iedere inwoner van Nederland verplicht om een vast verblijfadres te hebben. Dit kan dus nog wel eens een uitdaging vormen. Het is wel mogelijk om een tiny house op een permanente plek te laten bouwen voor vaste bewoning. Dan moet je van tevoren wel goed het bestemmingsplan controleren en de juiste vergunningen regelen.

Een tiny house voelt al snel rommelig aan

Zodra je in een tiny house ook maar een paar dingetjes laat slingeren, kan het al snel aanvoelen alsof er een bom is ontploft. Het is daarom belangrijk dat zodra je iets hebt gebruikt, je het meteen weer opruimt. Bewaar al je spullen op een vaste plek en ga creatief om met je opslagruimte. In een tiny house heb je meestal geen kamers, schuren of grote kasten waarin je je rommel tijdelijk kunt dumpen. Als je iets niet meer gebruikt, verkoop het dan of geef het weg. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd.

Minder geschikt voor gezinnen

In je eentje kun je goed vertoeven in een tiny house. Wanneer er een partner bijkomt, of misschien zelfs kinderen, dan kunnen de muren al snel op je afkomen. Door gebrek aan ruimte kom je elkaar voortdurend tegen en is het moeilijk om je even af te zonderen, vooral als het slecht weer is en je dus niet naar buiten kunt. Dit kan zorgen voor irritaties onderling. Vooral als je erg gesteld bent op rust en privacy, kan het een flinke uitdaging zijn om met meerdere mensen in een tiny house te wonen. Bovendien heb je ook minder ruimte om gasten uit te nodigen en is het lastig om huisdieren te houden.

Lees ook:  Waarom Scandinavisch design zo geliefd is

Knoop doorhakken

Hopelijk heb jij een goed beeld gekregen van alle voor- en nadelen van wonen in een tiny house, zodat je in staat bent om een weloverwogen keuze te maken. Wegen de voordelen voor jou op tegen de nadelen? Dan kan het voor jou een goed idee zijn om te kiezen voor een tiny house. Twijfel je toch nog altijd of een tiny house wel echt iets voor jou is? Dan is het slim om eerst eens tijdelijk in een tiny house te gaan verblijven en vervolgens te kijken op een website waarop tiny houses te koop worden aangeboden. Door een tiny house te huren en hier tijdelijk in te verblijven, krijg je een goed idee van hoe het wonen in een tiny house nu eigenlijk echt aanvoelt. Ga bijvoorbeeld voor een tiny house op de Veluwe of voor eentje in Limburg, waar je omringd wordt door prachtige natuur. En als je een tiny house hebt gekocht, maar je komt erachter dat het toch niks voor jou is, dan kun je het altijd nog verhuren! Door de huuropbrengsten en de jaarlijkse waardestijging is een tiny house altijd een goede investering.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

Jouw gids voor een stressvrije afstudeerfase

Alternatief voor zonnebaden: Waarom zelfbruiners steeds populairder worden in de beautywereld.

Hoe balans te vinden tussen werk en persoonlijke groei?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down