Een octopus heeft 3 harten en andere wonderbaarlijke feiten over dieren

23 maart 2017
310

Wist je dat een pinguïn lacht als je hem kietelt? En dat mieren een buiging maken als ze een soortgenoot tegenkomen? Deze en nog veel meer leuke weetjes over dieren zijn door Maja Säfström verzameld in het boek Wonderbaarlijke feiten over dieren (Uilen hebben drie oogleden! Zeesterren hebben geen hersenen!). Eigenlijk een kinderboek, maar de inhoud is zo leuk dat we ons daar niet te veel van aantrekken.

Wist je dat een octopus drie harten heeft? Of dat struisvogels achteruit kunnen lopen?

Maja is van origine een Zweedse architect en illustrator en woont in Stockholm. In de introductie van het boek vertelt ze dat ze een hele rits van haar lievelingsdieren heeft getekend en er een paar wonderbaarlijke feiten bij heeft gezocht. Zo is er een hele leuke verzameling interessante weetjes ontstaan, die van prachtige illustraties worden vergezeld.

feiten dieren 2

Eten

Veel weetjes gaan over eten. Wist je bijvoorbeeld dat een krokodil drie jaar zonder eten kan? En dat de maag van een panda eigenlijk is gemaakt om vlees te eten, maar dat het dieet van een panda desondanks voor 99 procent bestaat uit bamboe? Het geeft te denken.

Ook kom je veel te weten over de sanitaire gewoontes van dieren. Zo doen vliegen elke vijf minuten een grote boodschap en plast de Chinese drieklauwschildpad door zijn mond. Maar er staan ook gewoon hele bijzondere feiten in, zoals deze: koeien kunnen staand slapen, maar ze moeten liggen om te kunnen dromen.

Emoties van kalkoenen

Sommige weetjes nodigen ook uit tot meer onderzoek. Ik weet nu bijvoorbeeld dat de kop van een wilde kalkoen van kleur kan veranderen. Afhankelijk van zijn humeur is deze rood, wit of blauw. Maar ik ben heel benieuwd welke kleur bij welk humeur hoort. Ook zou ik weleens willen weten hoeveel emoties een kalkoen dan eigenlijk kent. Het boek nodigt dus uit om verder op onderzoek te gaan.

Lees ook:  Biografie panel | Maarten 't Hart rekent af met zijn verleden

feiten dieren 4

Wist je dat het oog van een struisvogel groter is dan zijn hersens en dat babyolifanten het fijn vinden om op hun slurf te zuigen? Of dat gierzwaluwen zes maanden aan een stuk door kunnen vliegen?

De zwart-wit tekeningen zijn prachtig in hun eenvoud. Säfström geeft de dieren wat menselijks mee. De sprinkhaan kijkt bijvoorbeeld heel pienter uit zijn vijf ogen. De octopus, die meer hersencellen heeft dan een mens, heeft een wat arrogante blik. Alleen de muggen blijven onmenselijke rotbeesten, die je niet alleen steken (de vrouwtjes dan), maar ook nog eens over je heen plassen.

Wonderlijke feiten over dieren, Uitgeverij Podium. Hier te koop.

Dit artikel verscheen eerder op Opa 'n Oma.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De spirituele symboliek van de kraai

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings