Wintersporten in Oost-Europa: low budget en net even anders

257 VIEWS
Wintersporten in Oost-Europa: low budget en net even anders

Jaarlijks trekken wintersportliefhebbers massaal naar de wintersportresorts. Meestal zijn dat Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië. Maar voor wie een stukje verder wil reizen, zijn er nog veel meer landen om van de piste af te gaan. Wintersporten in Oost-Europa is een fantastisch alternatief voor de veelal drukke en prijzige resorts. Vijf bestemmingen om als sneeuwliefhebber te onthouden:

Zakopane, Polen

Het Poolse Zakopane is een van de oorden die winterporten in Oost-Europa de laatste jaren steeds meer bekendheid heeft gegeven. Het gebied aan de Slowaakse grens is het meest gewaardeerde wintersportoord van Polen en jaarlijks vinden er grote wedstrijden plaats. Het plaatsje Zakopane is charmant dankzij de traditionele architectuur en bovendien is het gelegen naast het mooie Tatra National Park.

wintersporten in Oost-Europa
Zakopane © Michal Lis/Unsplash

Brasov, Roemenië

Wel eens van Transsylvanië gehoord? Dit bergachtige gebied in Roemenië is uitstekend geschikt voor wie wil wintersporten in Oost-Europa maar ook een bijzondere bestemming wil ontdekken. Midden in de Karpaten ligt het historische stadje Brasov, wat tevens het enige wintersportresort van Roemenië is. Hoewel het vooral voor beginners geschikt is, kan je hier wel gebruikmaken van een kleine 30km aan pistes voorzien van alle moderne faciliteiten. Het stadje zelf is overigens het hele jaar door een aanrader: de geschiedenis ligt hier echt op straat en er wonen veel jonge mensen waardoor het een levendig nachtleven kent. Tip: pak de auto en ga een paar dagen op ontdekking in deze bijzondere, nog onontdekte vakantiebestemming!

Lees ook:  Buitenland-vakantie in eigen land: ontdek Zuid-Limburg

Bansko, Bulgarije

Op zo’n twee uur rijden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia ligt Bansko; het grootste skioord van Bulgarije. Je kunt hier zowel als beginner en gevorderde wintersporter je hart ophalen. En een leuke bonus: Bansko heeft al heel wat jaren de titel goedkoopste wintersportbestemming van Europa bemachtigd. Het is bovendien prachtig gelegen. In het dorp kan je volop genieten van de Bulgaarse keuken, in de omgeving zijn warmwaterbronnen en er zijn voldoende andere sneeuwactiviteiten zoals snowshoeing.

wintersporten in Oost-Europa
Branskov © Rat Ski/Unsplash

Kopaonik, Servië

Een wat onverwachte in het rijtje bestemmingen om te wintersporten in Oost-Europa is het Servische Kopaonik. Een groot natuurpark gelegen in het hart van de Balkan dat qua kwaliteit niet onder doet voor bekende gebieden in de Alpen. De pistes zijn voor gevorderde wintersporters wellicht te weinig uitdagend, maar de mooie ligging, goede weercondities en uitbundige après-ski maken veel goed. Vanuit hoofdstad Belgrado rij je in zo’n vier uur naar Kopaonik toe, wat gelijk een erg leuke combi is voor een stedentrip!

wintersporten in Oost-Europa
Kopaonik © Michal Lis/Unsplash

MEER INSPIRATIE

Ontdek de witte stranden, ongerepte natuur en prachtige baaien van Lombok
Op vakantie naar de Duitse Wadden: de Oost-Friese waddeneilanden
Ontdek de prachtige omgeving van de Amalfikust
Een indrukwekkend bezoek aan Niagara Falls