4 mooie nostalgische wintermarkten in Nederland

9 november 2017
162

Het is november. De herfst is in volle glorie en de winter komt eraan. Het goede nieuws: de lichtjes kunnen weer aan, je ruikt zo maar ergens de kruidige geuren van sinaasappel en kaneel en je kunt die fijne handschoenen weer aan. Ook gaan er weer veel kerstmarkten in allerlei soorten en maten van start om het winterseizoen te vieren. Maar de donkerste maanden van het jaar draaien niet alléén om kerst, dus hier de mooiste nostalgische wintermarkten die Nederland rijk is op een rij. 

Wij zetten vier bijzondere wintermarkten van Nederland op een rij waar je je even helemaal onderdompelt in een andere wereld vol nostalgie:

1. Waan je in het Charles Dickens tijdperk in Garderen

De Beeldentuin in Garderen wordt in de maand november omgetoverd tot prachtig Charles Dickens decor. Bij het bezoeken van deze markt begeef je je even in het Engeland van 1850, compleet met personages uit de Dickensboeken.

Verschillende koren zingen liederen, er is een accordeonist aanwezig die melodieën van gewezen tijden speelt en men demonstreert oude ambachten. Daarnaast verspreidt zich een heerlijke geur over de wintermarkten van vuurkorven en gepofte kastanjes.

Ten slotte kan je iets heel bijzonders doen: het is mogelijk om een wens voor een ander te doen. Je schrijft je wens op een kaart en hangt deze in een vrolijk verlichte wensboom.

Meer info vind je hier.

wintermarkten

Beelden via: Winterfair Garderen

wintermarkten

3. Zweedse nostalgie in de oude suikerfabriek in Groningen

In het hoge noorden wordt kerst dit jaar ook gevierd in de suikerfabriek. Al een tijdje buiten dienst staat dit oude gebouw net buiten de stad en biedt het in december onderkomen aan een gezellige Zweedse kerstmarkt vol met ouderwetse spullen (en een paar nieuwe..). Struin hier langs het 'loppis' (het Zweedse antwoord op brocante), drink een goed glas Glögg en luister naar Zweedse kerstliederen die worden gezonden door engelachtige meisjes.

Lees ook:  Van baden in oeroud natuurzout tot een maneschijnsauna - hier kom je helemaal tot rust

Meer info vind je hier.

wintermarkten

2. Met de arreslee door een eeuwenoud landgoed in Beesd

In december is het eeuwenoude landgoed Heerlijkheid en Mariënwaerdt in Beesd in winterse sferen gehuld. Het landgoed van deze wintermarkten is dan gedecoreerd met gevelhuisjes, verlichting en kampvuren.

Bewonder het koetshuis en de eeuwenoude boerderijen en neem deel aan een rondleiding door het landhuis. Er zijn leuke workshops te volgen, je kunt schaatsen op de schaatsbaan en rijden in een arrenslee. Om nog meer sfeer in te brengen zullen verschillende koren Christmas carols ten gehore brengen.

Kijk hier voor meer informatie.

wintermarkten

3. Terug naar de 19e eeuwse wintermarkten in Haarlem

Op 9 en 10 december is de binnenstad van Haarlem gevuld met winterkramen die zich als een lint door de stad verspreiden. De straten zijn dan versierd met mooie verlichting. Je kunt jezelf verwarmen met glühwein, ambachtelijke wafels, koffie van Dikke Bertha en warme chocolademelk. Wie het Deense woord 'Hygge' inmiddels kent vindt hier de beleving ervan.

In het Raaksgebied vindt het gezellige Winterbierfestival van Jopen plaats. Op het Hortusplein worden verscheidene speciaalbiertjes getapt uit houten chalets. Het is tevens aan te raden het Straatje van Emma te bezoeken. Hier wordt je teruggebracht naar de 19e eeuw, waar je mensen aantreft in klederdracht, die oude ambachten uitvoeren en kan je er 19e-eeuwse hapjes verkrijgen.

Kijk hier voor meer informatie.

wintermarkten

Beelden via: Kerstmarkt Haarlem

wintermarkten

Zoek je het liever over de grens, dan heeft Duitsland ook veel te bieden. Wij zetten 8 bijzondere kerstmarkten in Duitsland voor je op een rij. 

Lees ook:  5 belangrijke Reistips

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hoe kun je optimaal genieten van je tuin?

Normandië in Frankrijk bezoeken

Hoe bewaar je de innerlijke rust als je op zoek bent naar een huis

Je keuken Feng Shui inrichten

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings