4 mooie nostalgische wintermarkten in Nederland

1608 VIEWS
4 mooie nostalgische wintermarkten in Nederland

Het is november. De herfst is in volle glorie en de winter komt eraan. Het goede nieuws: de lichtjes kunnen weer aan, je ruikt zo maar ergens de kruidige geuren van sinaasappel en kaneel en je kunt die fijne handschoenen weer aan. Ook gaan er weer veel kerstmarkten in allerlei soorten en maten van start om het winterseizoen te vieren. Maar de donkerste maanden van het jaar draaien niet alléén om kerst, dus hier de mooiste nostalgische wintermarkten die Nederland rijk is op een rij. 

Wij zetten vier bijzondere wintermarkten van Nederland op een rij waar je je even helemaal onderdompelt in een andere wereld vol nostalgie:

1. Waan je in het Charles Dickens tijdperk in Garderen

De Beeldentuin in Garderen wordt in de maand november omgetoverd tot prachtig Charles Dickens decor. Bij het bezoeken van deze markt begeef je je even in het Engeland van 1850, compleet met personages uit de Dickensboeken.

Verschillende koren zingen liederen, er is een accordeonist aanwezig die melodieën van gewezen tijden speelt en men demonstreert oude ambachten. Daarnaast verspreidt zich een heerlijke geur over de wintermarkten van vuurkorven en gepofte kastanjes.

Ten slotte kan je iets heel bijzonders doen: het is mogelijk om een wens voor een ander te doen. Je schrijft je wens op een kaart en hangt deze in een vrolijk verlichte wensboom.

Lees ook:  Magisch overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

Meer info vind je hier.

wintermarkten
Beelden via: Winterfair Garderen

wintermarkten

3. Zweedse nostalgie in de oude suikerfabriek in Groningen

In het hoge noorden wordt kerst dit jaar ook gevierd in de suikerfabriek. Al een tijdje buiten dienst staat dit oude gebouw net buiten de stad en biedt het in december onderkomen aan een gezellige Zweedse kerstmarkt vol met ouderwetse spullen (en een paar nieuwe..). Struin hier langs het ‘loppis’ (het Zweedse antwoord op brocante), drink een goed glas Glögg en luister naar Zweedse kerstliederen die worden gezonden door engelachtige meisjes.

Meer info vind je hier.

wintermarkten

2. Met de arreslee door een eeuwenoud landgoed in Beesd

In december is het eeuwenoude landgoed Heerlijkheid en Mariënwaerdt in Beesd in winterse sferen gehuld. Het landgoed van deze wintermarkten is dan gedecoreerd met gevelhuisjes, verlichting en kampvuren.

Bewonder het koetshuis en de eeuwenoude boerderijen en neem deel aan een rondleiding door het landhuis. Er zijn leuke workshops te volgen, je kunt schaatsen op de schaatsbaan en rijden in een arrenslee. Om nog meer sfeer in te brengen zullen verschillende koren Christmas carols ten gehore brengen.

Kijk hier voor meer informatie.

wintermarkten
Beelden via: Landgoed Heerlijkheid en Mariënwaerdt

wintermarkten

3. Terug naar de 19e eeuwse wintermarkten in Haarlem

Op 9 en 10 december is de binnenstad van Haarlem gevuld met winterkramen die zich als een lint door de stad verspreiden. De straten zijn dan versierd met mooie verlichting. Je kunt jezelf verwarmen met glühwein, ambachtelijke wafels, koffie van Dikke Bertha en warme chocolademelk. Wie het Deense woord ‘Hygge’ inmiddels kent vindt hier de beleving ervan.

Lees ook:  Van baden in oeroud natuurzout tot een maneschijnsauna - hier kom je helemaal tot rust

In het Raaksgebied vindt het gezellige Winterbierfestival van Jopen plaats. Op het Hortusplein worden verscheidene speciaalbiertjes getapt uit houten chalets. Het is tevens aan te raden het Straatje van Emma te bezoeken. Hier wordt je teruggebracht naar de 19e eeuw, waar je mensen aantreft in klederdracht, die oude ambachten uitvoeren en kan je er 19e-eeuwse hapjes verkrijgen.

Kijk hier voor meer informatie.

wintermarkten
Beelden via: Kerstmarkt Haarlem

wintermarkten

Zoek je het liever over de grens, dan heeft Duitsland ook veel te bieden. Wij zetten 8 bijzondere kerstmarkten in Duitsland voor je op een rij. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Tijd voor natuur: de mooiste plekken in Breda om te bezinnen
Kastelen in Nederland: 5 Middeleeuwse pareltjes om te bezoeken
Maak kennis met de Big Five van Nederland -én ontdek waar je ze kunt vinden!
De 7 beste bezienswaardigheden in Parijs