20 manieren om je winterdip tegen te gaan

7 november 2017
514

Met de dagen die korter worden en het weer steeds kouder en guurder, ligt de winterdip op de loer. De een heeft er meer last van dan de ander: sommige mensen floreren juist wanneer de bladeren van de bomen blazen! Voor iedereen die stiekem terugverlangt naar de zomer zetten we een paar tips op een rij om vol goede moed de winter tegemoet te treden!

Winter is de tijd voor comfort, voor goed eten en warmte, voor de aanraking van een bevriende hand of een gesprek bij de haard, het is de tijd voor thuis. - Edith Sitwell

1. Zoek de frisse lucht op

Frisse lucht kan een uitermate helende werking hebben op je geest en lijf en het daglicht is in de winter extra belangrijk voor je. Probeer tijdens je (werk)dag af en toe even een ommetje te maken, even tien minuten naar buiten kan al een groot verschil maken.

2. Steek kaarsen aan

Onnatuurlijk licht verstoort ons natuurlijke ritme. Als je het onnatuurlijke licht ’s avonds al beperkt, komt je lichaam langzaamaan in de slaapmodus. En niks maakt een huis zo gezellig als kaarslicht.

jesse-gardner-433592

3. Ga iets nieuws doen

Juist in de winter stellen we het vaak uit om aan iets nieuws te beginnen, maar dit is juist een goed moment. Leer een nieuwe taal, volg een schildercursus of leer iets wat je eigenlijk al jaren wil. Nieuwe dingen leren maakt namelijk gelukkig, dus dat helpt zeker tegen een winterdip.

4. Genoeg bewegen

Juist in de winter is het essentieel om te blijven bewegen. Hiermee halveer je de kans op een winterdip. En als je dit ook nog eens buiten doet, vang je twee vliegen in een klap.

Lees ook:  Zo kun je het Rijksmuseum helemaal in je eentje bezoeken

5. Focus op goede koolhydraten

Tijdens de winter hebben we van nature meer behoefte aan koolhydraten. Daar is niks mis mee, als het maar niet te vaak in de vorm van chips, patat of pizza komt. Bij het echte winter gevoel horen ook lekkere stamppotjes en daar kun je gemakkelijk een hoop wintergroenten in verwerken, die ook nog eens je weerstand helpen verbeteren.

6. Sint Janskruid drinken

Drinken is altijd belangrijk en dat is in de winter net zo. In de winter kan Sint Janskruid helpen om je winterdip tegen te gaan. Lees het artikel van Mevrouw Onkruid over hoe je Sint Janskruid op de goede manier  kunt gebruiken.

igor-miske-244066

7. Verzamel je vrienden om je heen

Als je al een winterdipje te pakken hebt, heb je vaak nergens zin in. Al helemaal niet om naar buiten te gaan en met mensen af te spreken. Maar als je je omringt met mensen die je dierbaar zijn, krijg je energie, voel je je dankbaarder. En wanneer je je geliefd voelt, voel je je gesterkt in alles wat je doet.

8. Bewaak je slaapritme

Bijna niets is zo belangrijk als slaap, vooral tijdens een winterdip. Een vast slaapritme helpt je lichaam door de koude maanden heen. Breng je lichaam 's avonds al in de slaapmodus, door deze avondrituelen

9. Wees creatief

Door creatief te zijn kom je dichter tot jezelf en het werkt rustgevend. En juist de koude maanden geven zoveel inspiratie. De kleuren, de seizoensproducten, de sfeer. Laat je inspireren door de koude seizoenen en creer iets wat jij wilt maken.

Lees ook:  De leukste pluktuinen van Nederland

10. Warm genoeg aankleden

Als je het koud hebt, verlies je al snel je concentratie of motivatie, omdat je lijf zich teveel moet bezighouden met het opwarmen van je lichaam. De verwarming hoger draaien maakt vaak alleen maar duffer. Een frisse omgeving houd je scherp, maar met warme kleren voel je je beter.

11. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Dit is sowieso een aanrader voor ieders dagelijks leven, maar kan ook zeker goed helpen ten tijde van de grauwe, grijze en koude dagen. Door iets op te schrijven realiseer je het je beter, onthoud je het langer en geeft het je direct een positief gevoel.

chinh-le-duc-264152

12. Rustig wakker worden

Hoe je opstaat kan soms je hele dag bepalen. Probeer elke dag op hetzelfde moment op te staan. Een lamp met geleidelijk sterker wordend licht, kan je op een rustige en natuurlijke manier laten ontwaken. Maar ook een rustig opbouwend lied als wekker kan helpen, zoals Full Circle van Xavier Rudd.

13. Hot of warm yoga

Yoga is goed voor lijf en geest en het is dus zeker ook een aanrader om te (blijven) doen in de winter. Hot yoga schijnt zelf nog beter te zijn. De warmte is goed voor de spieren, om het hoofd leeg te maken en te helpen bij depressie. Warm yoga wordt al gegeven bij 32 graden, een aangename temperatuur.

14. Laat het daglicht binnen

Open de gordijnen of zet je bureau bij het raam, zo krijg je zo veel mogelijk daglicht binnen.

In de diepte van de winter, leerde ik eindelijk dat er een onoverwinnelijke zomer in me zat. - Albert Camus

15. Tijd voor jezelf inplannen

Juist wanneer je niet zo lekker in je vel zit, is het goed om dit ook aan jezelf te erkennen. Plan tijd voor jezelf in, waarop je juist wel met een dekentje op de bank kunt wegkruipen bij een leuke film of een goed boek. Of houd een avond vrij om uitgebreid in bad te gaan.

Lees ook:  Deze kok maakt miniatuurkunst van toetjes

16. Ga de natuur in

Ook als je niet dol op kou bent, is het toch slim om de natuur op te zoeken. Kleed je warm aan en laat je inspireren tijdens een wandeling door het bos of het park.

chloe-ridgway-181789

17. Gun jezelf meer tijd

Haastige spoed is zelden goed en dat geldt al helemaal in de winter. Haasten op je fiets of tijdens de afwas kunnen je bui flink verpesten. Gun jezelf vijf minuten extra en geniet van je fietstocht of momentje voor jezelf tijdens de afwas.

18. Verzorg je lichaam

Je huid en lippen worden sneller droog in de winter, met de kou buiten en de droge warme lucht binnen. Smeer je droge huid en lippen goed in, want je voelt je fijner als je lichaam zich ook fijn voelt.

19. Laat de auto staan

Pak de fiets wanneer dit mogelijk is. Zo krijg je meer beweging en meer frisse lucht.

20. Verheug je ergens op

Plan iets in waarop je je kunt verheugen. Iets om naar uit te kijken helpt je door een moeilijke periode. Plan bijvoorbeeld een weekendje weg.

Lees hier hoe je met vijf tips een mooie en sfeervolle wintertuin creëert. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down