Win!| Een lavendelzadenpakketje voor een boost aan positiviteit

608 VIEWS
Win!| Een lavendelzadenpakketje voor een boost aan positiviteit

Wat komt het eerste in je op als je aan het tere en oh zo sierlijke lavendelplantje denkt? Misschien roept het wel direct het beeld op van oneindige, violet-blauwe bloemenvelden uit de Zuid-Franse Provence. Misschien dringt haar karakteristieke, aromatische geur bijna automatisch je neus binnen of link je de plant aan een gevoel van rust en sereenheid.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van associaties die je met lavendel kunt hebben, want wat is dit plantje toch veelzijdig. Om nog maar even door te gaan: lavendel geneest, lavendel decoreert en lavendel geeft smaak. Indrukwekkende eigenschappen. Maar het gaat nog veel verder. Wist je dat wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden heeft aangetoond dat lavendel ook het onderlinge vertrouwen bij mensen stimuleert?


Win een lavendelzadenpakketje

Lijkt het je interessant om te ervaren wat lavendel jou aan positiviteit kan brengen dit nieuwe jaar?

Meld je aan voor de nieuwsbrief om kans te maken op het lavendelzadenpakketje van Let it Grow:

Ontvang je de nieuwsbrief al? Dan maak je automatisch kans. Deze actie loopt tot 9 februari 2018.


Superplantpower

Het onderzoek stelt dat de lavendelplant invloed heeft op ons brein en onze psyche. Volgens de onderzoeksresultaten ben je meer geneigd elkaar te vertrouwen en samen op te trekken als je je in een ruimte met lavendelgeur begeeft. Het bezorgt je een bereidwillige(re) state-of-mind en lokt hierdoor socialer gedrag uit.

Lees ook:  20 sprookjesachtige gebouwen die op mysterieuze wijze door de mens vergeten zijn

 

E25A083C-7A10-485A-BE84-DBF52E78C816

Trustgame

De onderzoekers kwamen tot deze conclusies door een groep van negentig personen een spel te laten spelen: de zogenoemde ‘Trustgame’.

De deelnemers werden in duo’s opgedeeld. Elk duo kreeg vijf euro, waarbij de ene persoon de keuze had dit bedrag voor zichzelf te houden of (gedeeltelijk) te delen met de ander. Bestond er genoeg onderling vertrouwen en werd er een bedrag gedeeld, dan kreeg de ontvanger het overhandigde bedrag in drievoud.

Vijftien duo’s gingen hiermee aan de slag in een ruimte gevuld met lavendelgeur. Vijftien andere duo’s namen hiervoor plaats in een ruimte die geurde naar pepermunt. De overige vijftien duo’s zaten in een geurloze ruimte. Over de aroma’s werd de deelnemers vooraf niks medegedeeld.

Wat bleek na afloop? De duo’s in de naar lavendel ruikende ruimte deelden gemiddeld meer geld (3.90 euro) dan de duo’s in de ruimte met pepermuntgeur (3.23 euro) en die in de geurloze ruimte (3.20 euro). Dit verschil is misschien niet heel groot, maar zegt wel iets over het verschil in gedrag en wat dit teweeg kan brengen.

Geluk zit in een klein plantje

De onderzoeksresultaten van de Universiteit Leiden stemmen hoopvol, want in deze roerige tijden kan de wereld wel wat meer vriendelijkheid en positiviteit gebruiken.

Lees ook:  Vlinders worden bloemen

Is lavendel dan het ultieme antwoord op grote maatschappelijke problemen? Een mondiale, plantaardige vredestichter? Die beweringen gaan helaas te ver. Maar wie weet helpt de geur van lavendel in huis als je iets hebt uit te praten met een vriend of vriendin.

Mogelijk draagt een lavendelaroma-diffuser in het interieur van jouw winkel zelfs bij aan meer klandizie. Of als klap op de vuurpijl: een regeerakkoord komt in met lavendel geparfumeerde vergaderruimten wél eerder tot stand. Hoop doet leven. Het begint klein en zit hem vaak in het kleine.


Win een lavendelzadenpakketje

Lijkt het je interessant om te ervaren wat lavendel jou aan positiviteit kan brengen dit nieuwe jaar?

Meld je aan voor de nieuwsbrief om kans te maken op het lavendelzadenpakketje van Let it Grow:

Ontvang je de nieuwsbrief al? Dan maak je automatisch kans. Deze actie loopt tot 9 februari 2018.

C8972F61-F6DE-455D-A3BD-26F36510688ABekijk in dit artikel de prachtige foto’s die de Franse fotografe Aurélien Billois maakte van de oneindige, violet-blauwe lavendelvelden van Valensole.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Vuurwerk van bloemen
Lekker genieten van tuinplanten voor iedereen
Het paradijs voor tuinliefhebbers: Landesgartenschau Bad Iburg 2018
Bewonder deze mooie foto’s van bloemen die gemaakt zijn met UV straling