Wildkamperen in Schotland: op avontuur in het land vol mogelijkheden

12 oktober 2020
734
wildkamperen in Schotland

Het is bij uitstek hét wildkampeerland in Europa. Met ‘Right to Roam’ heeft Schotland een wet gecreëerd waarmee kampeerders in het land letterlijk het recht hebben om vrij rond te struinen door de natuur en er ook hun tentje op te zetten. Wat dat precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden? Wij zetten het op een rijtje.

The right to roam

In veel landen is wildkamperen volledig verboden of aan zoveel regeltjes onderhevig dat er weinig vrijheid meer aan te pas komt. In Schotland is dat absoluut niet het geval. Hier kan je nog echt de natuur verkennen in alle vrijheid. Niet zij aan zij op een camping, maar slapen onder de sterrenhemel in het stukje natuur dat je zelf hebt uitgekozen. De Schotten hebben hiervoor eigenlijk één basisregel opgesteld: respecteer de natuur en laat geen rommel achter. In 2003 werd de wetgeving rondom ‘Right to Roam’ aangepast, waarmee recreatie in de Schotse natuur officieel een recht werd voor bezoekers en bewoners.

wildkamperen in Schotland

© Hamish Duncan/Unsplash

Wildkamperen in Schotland

Als het gaat om overnachtingen in de wilde natuur, is er heel veel mogelijk in Schotland. De beperkingen van Right to Roam zijn opgenomen in de zogenaamde Outdoor Access Code. Hierin staat beschreven waar je je aan dient te houden als je gaat wildkamperen in Schotland en wat de beperkingen ervan zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan kamperen op privéterrein zoals in tuinen en ook bij school- of bedrijfsgebouwen. Op het gebied van activiteiten is ook ontzettend veel mogelijk in de natuur. Hier zijn wel enkele belangrijke uitzonderingen, zoals vissen, waarvoor je een speciale vergunning nodig hebt. Ook het betreden van paden met een motor (of gemotoriseerd voertuig) kent beperkingen. Deze regels kan je het beste per regio bekijken.

Lees ook:  Slapen in een kasteel in Frankrijk

wildkamperen in Schotland

Isle of Skye © V2osk/Unsplash

Trekkingen

Dankzij Right to Roam zijn met name trekkingen – zowel te voet als per fiets – vele malen aantrekkelijker geworden. Waar je in de meeste landen voor overland trips volkomen afhankelijk bent van faciliteiten onderweg, kan je in Schotland gewoon een tentje meenemen (of natuurlijk wat luxer: een camper) en van plek naar plek trekken. Als gevolg hiervan zijn dit soort reizen ook enorm populair, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, kan je in Schotland ook van de paden afwijken en je eigen avontuur uitstippelen.

Het belangrijkste als je wilt gaan wildkamperen in Schotland, is dat je de juiste voorbereiding treft. Zorg dat je goed uitgerust bent voor zo’n avontuurlijke trip, zeker als je dat te voet of per fiets doet. Dat betekent niet alleen zorgen dat je fit genoeg bent om een avontuurlijke trekking te maken en de juiste gear aanschaffen, maar bijvoorbeeld ook een tas meenemen waarin je afval kunt verzamelen zodat je niets achterlaat op je kampeerplek. Zolang je de natuur en de mensen in de omgeving respecteert, ben je in Schotland in principe overal welkom. Een unieke kampeerervaring is je dan gegarandeerd!

wildkamperen in Schotland

Xavier Coiffic © /Unsplash

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down