Het is bij uitstek hét wildkampeerland in Europa. Met ‘Right to Roam’ heeft Schotland een wet gecreëerd waarmee kampeerders in het land letterlijk het recht hebben om vrij rond te struinen door de natuur en er ook hun tentje op te zetten. Wat dat precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden? Wij zetten het op een rijtje.
The right to roam
In veel landen is wildkamperen volledig verboden of aan zoveel regeltjes onderhevig dat er weinig vrijheid meer aan te pas komt. In Schotland is dat absoluut niet het geval. Hier kan je nog echt de natuur verkennen in alle vrijheid. Niet zij aan zij op een camping, maar slapen onder de sterrenhemel in het stukje natuur dat je zelf hebt uitgekozen. De Schotten hebben hiervoor eigenlijk één basisregel opgesteld: respecteer de natuur en laat geen rommel achter. In 2003 werd de wetgeving rondom ‘Right to Roam’ aangepast, waarmee recreatie in de Schotse natuur officieel een recht werd voor bezoekers en bewoners.
Wildkamperen in Schotland
Als het gaat om overnachtingen in de wilde natuur, is er heel veel mogelijk in Schotland. De beperkingen van Right to Roam zijn opgenomen in de zogenaamde Outdoor Access Code. Hierin staat beschreven waar je je aan dient te houden als je gaat wildkamperen in Schotland en wat de beperkingen ervan zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan kamperen op privéterrein zoals in tuinen en ook bij school- of bedrijfsgebouwen. Op het gebied van activiteiten is ook ontzettend veel mogelijk in de natuur. Hier zijn wel enkele belangrijke uitzonderingen, zoals vissen, waarvoor je een speciale vergunning nodig hebt. Ook het betreden van paden met een motor (of gemotoriseerd voertuig) kent beperkingen. Deze regels kan je het beste per regio bekijken.
Trekkingen
Dankzij Right to Roam zijn met name trekkingen – zowel te voet als per fiets – vele malen aantrekkelijker geworden. Waar je in de meeste landen voor overland trips volkomen afhankelijk bent van faciliteiten onderweg, kan je in Schotland gewoon een tentje meenemen (of natuurlijk wat luxer: een camper) en van plek naar plek trekken. Als gevolg hiervan zijn dit soort reizen ook enorm populair, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, kan je in Schotland ook van de paden afwijken en je eigen avontuur uitstippelen.
Het belangrijkste als je wilt gaan wildkamperen in Schotland, is dat je de juiste voorbereiding treft. Zorg dat je goed uitgerust bent voor zo’n avontuurlijke trip, zeker als je dat te voet of per fiets doet. Dat betekent niet alleen zorgen dat je fit genoeg bent om een avontuurlijke trekking te maken en de juiste gear aanschaffen, maar bijvoorbeeld ook een tas meenemen waarin je afval kunt verzamelen zodat je niets achterlaat op je kampeerplek. Zolang je de natuur en de mensen in de omgeving respecteert, ben je in Schotland in principe overal welkom. Een unieke kampeerervaring is je dan gegarandeerd!