Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken

13 augustus 2019
142

Ook als je ouder wordt is het lekker om een stuk te fietsen, maar soms is dat conditioneel een grotere uitdaging. In zo'n situatie is het hebben van een elektrische fiets (ook wel e-bike genoemd) een uitkomst. Met een e-bike is het fietsen van lange afstanden goed vol te houden. Hierdoor is de kans groter dat je een flink stuk gaat fietsen en op deze manier zowel lichamelijk als geestelijk in een betere conditie blijft. Lees hier een artikel dat wij eerder publiceerden over 3 prachtige lange fietstochten in Nederland waarbij een elektrische fiets echt een uitkomst is.

Heb jij ook interesse in het kopen van een e-bike? Bij het aanschaffen van een elektrische fiets moet je op verschillende zaken letten om ervoor te zorgen dat je fijne fietstochten kan gaan maken. Leer hier meer over de verschillende opties.

Twee elektrische fiets typen

Grofweg heb je twee verschillende soorten elektrische fietsen, normale e-bikes en speed pedelecs. Normale e-bikes hebben trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, terwijl speed pedelecs tot maar liefst 45 kilometer per uur trapondersteuning leveren. Bij een speed pedelec (ook wel high speed e-bike genoemd) heb je daarbij een kentekenplaatje en helm nodig omdat deze als bromfiets wordt gezien.

Plek van de motor

De motor van een elektrische fiets kan in het achterwiel, in het voorwiel of in het middenframe zitten. Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een achterwielmotor heeft een natuurlijke rijbeleving, is stiller en heeft een lager gewicht. Nadelen van een achterwielmotor is dat je het achterwiel niet zelf kan verwisselen omdat de fietscomputer opnieuw ingesteld moet worden bij het vervangen van een band.

Lees ook:  Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament

De voordelen van een motor in het voorwiel is dat deze over het algemeen goedkoper is en je eventueel jouw huidige fiets gemakkelijk kan ombouwen tot een e-bike. Het nadeel is dat je bij dit type motor het idee hebt dat er aan de fiets wordt getrokken. Ook duurt het soms wat langer voordat de fiets reageert en slip je sneller door op gladde ondergronden zoals op bladeren.

Een motor in het middenframe geeft ook een natuurlijke rijbeleving omdat de motor laag is gemonteerd en omdat de motor direct op de trapas werkt, net zoals je pedalen. Het nadeel is wel dat deze motor duurder kan zijn en dat de instap van de fiets wat hoger is.

Fietsaccu

Op het gebied van accu's zijn er verschillende mogelijkheden. In veel gevallen is het kiezen van een losse accu prettig omdat je deze mee naar binnen kan nemen om hem op te laden. Meestel zit de accu onder de bagagedrager, maar het is aan te raden om een fiets te kiezen waarbij deze in of tegen het frame aan zit. Hierdoor is de gewichtsverdeling van je fiets natuurlijker. Qua capaciteit van de accu is het belangrijk om naar je eigen wensen te kijken. Fiets je alleen kortere stukken, neem dan een kleinere en lichtere accu. Wil je lange stukken fietsen, dan is een grotere accu nodig. Het nadeel is dat deze zwaarder kan zijn.

Online of in een fietsenwinkel kopen

Je kan online een e-bike kopen of naar een fietsenwinkel in de buurt gaan. Het voordeel van online bestellen is dat dit in de kosten scheelt, daarbij is het vaak mogelijk om de fiets een tijdje uit te proberen. Het voordeel van een fietsenwinkel in de buurt is dat je wat makkelijker langsgaat en de fiets eerst in het echt kan bekijken.

Lees ook:  Winterfoto's waarin ook de tijd bevroren lijkt te zijn

Al met al zijn er verschillende zaken waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets. Een foute keuze zal je tegenwoordig niet snel meer maken omdat de e-bikes inmiddels al wat jaren bestaan en constant verbeterd worden.

Bron afbeeldingen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Tweeling: eigenschappen en karakter

De spirituele symboliek van de kraai

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings