Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin

6 oktober 2019
1344

Waarschijnlijk heb je het boek De Geheime Tuin van Frances Burnett vroeger weleens gelezen. Hoewel deze klassieker uit 1911 (!) officieel een kinderboek is, neem dat niet weg dat je als volwassene nog steeds van het verhaal kunt genieten en er zelfs nieuwe dingen in kunt ontdekken.

Opfrisser | De Geheime Tuin

Lees dit niet als je niet (meer) weet hoe De Geheime Tuin precies gaat en zelf het verhaal (weer) wil lezen...

De Geheime Tuin vertelt het verhaal van Mary Lennox. Nadat haar ouders zijn omgekomen door een epidemie in India, gaat ze bij een oom in het Engelse Yorkshire wonen. Mary is niet van het meest handelbare soort. Haar oom vlucht in zijn verdriet om zijn overleden vrouw in zijn werk en is veel op reis. Alleen Martha het dienstmeisje kan af en toe tot de bazige Mary doordringen.

Dwalend door de omgeving ontdekt Mary een afgesloten tuin die na de dood van de vrouw des huizes niet meer open is geweest. Het is er wonderlijk stil en Mary voelt zich er direct thuis. Ze sluit vriendschap met een roodborstje en ontmoet Dickie, een boerenjongen met groene vingers die haar veel leert over dieren en planten.

Officieel mag Mary niet in bepaalde delen van het grote huis komen. Maar als ze 's nachts op een aanhoudend gehuil afgaat ontdekt ze haar neefje Colin die aan bed gekluisterd is. Ook hij is geen zonnetje in huis en deels verwend door zijn ziekzijn. Maar Mary blijkt als geen ander in staat om zijn hysterische en humeurige buien te stoppen.

Lees ook:  Creatief met kleding

Ze krijgt het druk en verdeelt haar tijd tussen de ziekenboeg en de geheime tuin, onderwijl opbloeiend onder de verhalen van het dienstmeisje over haar grote famile. Ze krijgt Colin zelfs zover dat hij mee naar buiten wil, iets dat voor hem tot kort geleden ondenkbaar was.

Samen met Dickie, Martha en de knorrige tuinman Ben helpt ze Colin om weer te leren lopen en bereiden ze samen een verrassing voor voor zijn vader die terugkomt van een zakenreis.

Ode aan vriendschap en natuur

De Geheime Tuin is en blijft een heerlijk boek. Uiteraard een enorm geromantiseerd verhaal, maar de boodschap is duidelijk: je wordt een stuk gelukkiger als je minder aan jezelf denkt en wat meer aan de mensen en de natuur om je heen. De twee hoofdpersonen Mary en Colin bloeien letterlijk op wanneer ze in de tuin aan de slag gaan.

Leuk als nostalgisch cadeau!

Het boek staat vol subtiele wijsheden. Wij hebben een paar mooie passages uitgezocht in combinatie met de verschillende prachtige illustraties die de afgelopen 100+ jaar bij het verhaal zijn gemaakt:

Illustratie | Charles Robinson

Illustratie | Charles Robinson

Illustratie | Inga Moore

Illustratie | Inga Moore

Illustratie Inga Moore

Illustratie Inga Moore

Illustratie | Emma Lazinski

Illustratie | Emma Lazinski

de geheime tuin

Illustratie | Inga Moore

Illustratie | Inga Moore

Illustratie | Inga Moore

de geheime tuin

Illustratie | Inga Moore

de geheime tuin

Illustratie | Inga Moore

de geheime tuin

Illustratie | Charles Robinson

de geheime tuin

Illustratie | Inga Moore

de geheime tuin

Illustratie | Inga Moore

Lees ook:  Marie Kondo | Opruimen maakt gelukkig

Heb je zin gekregen om het volledige boek (nog eens) te lezen? Dan kan je het hier bestellen.

En ook: In de categorie kinderboeken is De Kleine Prins een van onze favorieten, in dit artikel hebben we een paar van de mooiste  passages op een rij gezet.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down