Wijn proeven in Zuid-Limburg: proef de zon

31 juli 2020
191

Bij goede wijn droom je waarschijnlijk van Zuid-Frankrijk, Zuid-Amerika of Zuid-Spanje. En met dat zuiden zit je in de juiste richting, maar heb je het wel eens dichterbij huis gezocht? In Zuid-Limburg proef je de zon, gevangen in de druiven van ambachtelijke wijnbouwers op een bijzonder rijke bodem. Bovendien zijn de wijnen regelmatig echte prijswinnaars bij de wijnkeuring voor de Lage Landen.

Tip: benieuwd naar de beste wijnen? We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Rood: Johannes 2017. Wijngaard St Martinus in Vijlen
  • Rosé: Gerardus Rosé Wijngaard St Martinus in Vijlen
  • Mousserend: Fromberger Classique 2017. Wijngoed Fromberg in Ubachsberg

De connaisseurs weten het al veel langer en dit is hét moment om hen achterna te gaan naar de populaire wijngaarden. Die je kunt bezoeken in het heerlijk heuvelachtige deel van Nederland. Met verbluffend uitzicht over de uitgestrekte gebieden en om te proosten op wijnen van topkwaliteit.

5 populaire wijngaarden

Precies weten waar je naartoe kunt als je wijn wilt proeven in Zuid-Limburg? We zetten 5 van de populaire wijngaarden voor je op een rij:

  • Wijngoed Fromberg
  • Wijndomein St. Martinus
  • Wittemer Wijngaard
  • Domein Holset
  • Wijngaard Kruisboom

 1. Wijngoed Fromberg

Een favoriete keuze van veel connaisseurs. Je wordt er verwelkomd op een 3 hectare grote wijngaard, die bovendien de hoogstgelegen is in heel Nederland. De unieke samenstelling van de grond uit mineraalrijk löss, grind en mineraalrijk kalksteen (mergel) maakt dat de druiven er hard moeten werken om de mineralen op te nemen. En dat proef je, in de uitgesproken wijnen van de sterke stokken.

Lees ook:  Straatpoëzie in Nederland: woordkunst in de openbare ruimte

2. Wijndomein St. Martinus

Een duurzaam wijndomein in het bergdorpje Vijlen. De oudste van Nederland, met een rijke traditie in unieke rode wijnen. De wijngaard bestaat sinds 1988, toen oenoloog Stan Beurskens die samen met zijn vrouw Nienke en het hele team begon. Een unieke beleving bij een familiebedrijf op een prachtige wijngaard in Zuid-Limburg.

3. Wittemer Wijngaard

In 1999 overgenomen door Wim Hendriks, die de wijngaard in Wahlwiller succesvol liet uitgroeien tot de huidige 1.200 stokken. De bijzondere kalkflora- en fauna met orchideeën zorgt voor een bijzondere combinatie met kruiden zoals tijm en oregano. Het volledige proces gebeurt ambachtelijk en duurzaam, vanaf het oogsten, kneuzen en ontstelen tot het persen en het toevoegen van de wijngist.

4. Domein Holset

Nabij het drielandenpunt ligt in Holset een uniek domein. Het mousserend wijnhuis én B&B verwelkomt je met open armen en staat bekend als het Limburgs Champagnehuis. Verblijf er tussen de wijngaarden of breng er een kort bezoek. Om de heerlijke wijnen te proeven en te kopen, of om daarmee later op de avond op de kamer alvast even te proosten.

5. Wijngaard Kruisboom

Een kleine wijngaard op de helling van Klimmen, gerund door de familie Maessen. Die de wijnstokken met enorm veel liefde verzorgt en daarmee iedere keer topkwaliteit produceert. Geniet er van het prachtige uitzicht op Valkenburg, als ideale setting om een goed glas Chardonnay uit de bijzondere wijngaard te proeven.

Wijn proeven: probeer de Route des Vins

Enthousiast over de wijnen in Zuid-Limburg en zin om daar nog veel meer van te proeven? De Route des Vins zijn bewegwijzerde wijnroutes rondom Eys-Wahlwiller, Noorbeek en Voerendaal. Volg de druifjes langs de weg passeer verschillende wijngaarden met verbluffende uitzichten en leuke wijnweetjes!

Lees ook:  Een fotografe volgde 12 stellen 30 jaar lang om te zien hoe het leven hen veranderde

Tip: liever op de fiets langs de verschillende wijngaarden in Zuid-Limburg? Volg de Fietsroute ‘Wijnroute Zuid-Limburg’.

Kom wijn proeven in Zuid-Limburg en ontdek er de uitgestrekte wijncultuur die er door de jaren en decennia heen is ontstaan. Al jaren bekend bij connaisseurs en nu ook klaar om het grote publiek te ontvangen. Voor een rondleiding, een enthousiast verhaal en natuurlijk een goed glas wijn om er samen op te proosten.

Meer ontdekken? Klik hier

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings