Wie schrijft, blijft

1362 VIEWS
Wie schrijft, blijft

Wie schrijft, blijft! Maar is schrijven alleen voorbehouden aan professionele schrijvers? Als het aan Gregory Ciotto ligt zeker niet. In zijn artikel voor weblog Sparring Mind bouwt hij een interessante (op onderzoek gebaseerde!) case voor waarom eigenlijk iedereen zich via pen of toetsenbord zou moeten uitleven.

We vatten het even samen:

1. Schrijven maakt gelukkig. Schrijven heeft therapeutische waarde, en het opschrijven van doelstellingen en ambities vergroot de motivatie. Wanneer je schrijft over de mooie dingen in het leven schijnt dat werkelijk je humeur en gevoel van welbevinden te verbeteren en gevoelens van stress naar de achtergrond te doen verdwijnen. Schrijven kan mensen bewust maken van hun zegeningen in het leven en vergroot gevoelens van dankbaarheid.

2. Schrijven maakt communicatiever. Mensen die weinig opschrijven vinden het vaak ook moeilijker om de juiste woorden te vinden om iets te omschrijven of hun gevoelens te uiten. Heb je vaak een ‘het ligt op het puntje van mijn tong’ gevoel? Schrijf vaker! Et voilà: gedachten komen sneller en soepeler.

3. Schrijven helpt om lastige periodes door te komen. Eigenlijk zijn de meningen hierover verdeeld. Sommige onderzoeken laten duidelijk zien dat mensen die schrijven over een moeilijke periode of een trauma waar ze mee te maken krijgen, minder depressieve gevoelens hebben. Andere onderzoeken tonen aan dat schrijven over een vervelende ervaring de herinneringen juist opnieuw naar boven haalt, en dat vinden mensen meestal niet prettig. Conclusie van Ciotto is dat het opschrijven van negatieve ervaringen aan moet sluiten bij het natuurlijke verwerkingsproces. Forceren is niet goed, maar schrijven over gevoelens waar je mee wil afrekenen kan heel effectief zijn.

Lees ook:  Hoe memoires, illustraties en schilderingen samenkomen in een reisdagboek

4. Schrijven bewaart scherpte tijdens het ouder worden. Schrijven is gymnastiek voor de hersenen en houdt het brein ‘in vorm’, net zoals fysieke oefening het lichaam soepel houdt.

5. Schrijven helpt om gedachten te ordenen. Door dingen op te schrijven maak je letterlijk ‘je hoofd leeg’. Schrijven kan helpen om een brei van gedachten te structureren: dat geeft rust en overzicht. Een mooie (en tegelijkertijd treurige) anekdote: toen de vrouw van Hemingway een koffer gevuld met zijn korte verhalen verloor, beschouwde hij het werk als voorgoed verloren. Zodra hij de gedachten had opgeschreven waren ze uit zijn hoofd verdwenen en kon hij ze met geen mogelijkheid meer terughalen.

6. Schrijven vergroot het vermogen om te leren. Wanneer iemand de noodzaak voelt om nieuwe kennis te reproduceren zodat anderen er ook van kunnen profiteren, luistert anders en neemt meer op. Om een artikel of tekst interessant te maken moet men luisteren met ‘het oor van een schrijver’. Iemand die op die manier luistert hoort meer details, maakt meer verbindingen en begrijpt de nieuwe kennis beter.

Mocht dit artikel voor een feest der herkenning zijn, of mocht je na het lezen van dit artikel onverhoopt woeste schrijfambities voelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze redactie. Wij zoeken altijd mensen die ons magazine kunnen verrijken met interessante gedachten of inzichten over bijvoorbeeld kunst, cultuur, natuur, poëzie en gezond genieten.

Lees ook:  Psychologie: vrouwen kijken anders naar kunst dan mannen

 Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites