Wie schrijft, blijft

22 september 2014
57

Wie schrijft, blijft! Maar is schrijven alleen voorbehouden aan professionele schrijvers? Als het aan Gregory Ciotto ligt zeker niet. In zijn artikel voor weblog Sparring Mind bouwt hij een interessante (op onderzoek gebaseerde!) case voor waarom eigenlijk iedereen zich via pen of toetsenbord zou moeten uitleven.
We vatten het even samen:
1. Schrijven maakt gelukkig. Schrijven heeft therapeutische waarde, en het opschrijven van doelstellingen en ambities vergroot de motivatie. Wanneer je schrijft over de mooie dingen in het leven schijnt dat werkelijk je humeur en gevoel van welbevinden te verbeteren en gevoelens van stress naar de achtergrond te doen verdwijnen. Schrijven kan mensen bewust maken van hun zegeningen in het leven en vergroot gevoelens van dankbaarheid.
2. Schrijven maakt communicatiever. Mensen die weinig opschrijven vinden het vaak ook moeilijker om de juiste woorden te vinden om iets te omschrijven of hun gevoelens te uiten. Heb je vaak een 'het ligt op het puntje van mijn tong' gevoel? Schrijf vaker! Et voilà: gedachten komen sneller en soepeler.
3. Schrijven helpt om lastige periodes door te komen. Eigenlijk zijn de meningen hierover verdeeld. Sommige onderzoeken laten duidelijk zien dat mensen die schrijven over een moeilijke periode of een trauma waar ze mee te maken krijgen, minder depressieve gevoelens hebben. Andere onderzoeken tonen aan dat schrijven over een vervelende ervaring de herinneringen juist opnieuw naar boven haalt, en dat vinden mensen meestal niet prettig. Conclusie van Ciotto is dat het opschrijven van negatieve ervaringen aan moet sluiten bij het natuurlijke verwerkingsproces. Forceren is niet goed, maar schrijven over gevoelens waar je mee wil afrekenen kan heel effectief zijn.
4. Schrijven bewaart scherpte tijdens het ouder worden. Schrijven is gymnastiek voor de hersenen en houdt het brein 'in vorm', net zoals fysieke oefening het lichaam soepel houdt.
5. Schrijven helpt om gedachten te ordenen. Door dingen op te schrijven maak je letterlijk 'je hoofd leeg'. Schrijven kan helpen om een brei van gedachten te structureren: dat geeft rust en overzicht. Een mooie (en tegelijkertijd treurige) anekdote: toen de vrouw van Hemingway een koffer gevuld met zijn korte verhalen verloor, beschouwde hij het werk als voorgoed verloren. Zodra hij de gedachten had opgeschreven waren ze uit zijn hoofd verdwenen en kon hij ze met geen mogelijkheid meer terughalen.
6. Schrijven vergroot het vermogen om te leren. Wanneer iemand de noodzaak voelt om nieuwe kennis te reproduceren zodat anderen er ook van kunnen profiteren, luistert anders en neemt meer op. Om een artikel of tekst interessant te maken moet men luisteren met 'het oor van een schrijver'. Iemand die op die manier luistert hoort meer details, maakt meer verbindingen en begrijpt de nieuwe kennis beter.
Mocht dit artikel voor een feest der herkenning zijn, of mocht je na het lezen van dit artikel onverhoopt woeste schrijfambities voelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze redactie. Wij zoeken altijd mensen die ons magazine kunnen verrijken met interessante gedachten of inzichten over bijvoorbeeld kunst, cultuur, natuur, poëzie en gezond genieten.
 


Lees ook:  5 essentiële tips om een kinderverhaal te schrijven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings