Werken in het buitenland

30 VIEWS
Werken in het buitenland

De zoektocht naar vrijwilligerswerk, vakantiewerk en vaste banen blijft doorgaan. Steeds meer mensen kiezen er echter voor zich hierbij niet te laten beperken tot hun eigen landsgrenzen. Werken in het buitenland is ongekend populair, en dat is niet voor niets. Werken op afstand brengt creatieve mogelijkheden met zich mee die voorheen niet bestonden. Zo is werken in het buitenland lang niet meer onlosmakelijk verbonden met wonen in dure grote Europese steden. Tegenwoordig kan steeds meer werk digitaal uitgevoerd worden, waardoor reiskosten verdwijnen en verblijf gewoon in eigen dorp kan. Benieuwd of dit iets voor jou is? Lees dan snel verder!

Werken in het buitenland, wonen in Nederland

Werken in het buitenland, maar wonen in Nederland is relatief nieuw. Mede daardoor is effectieve regelgeving ook niet altijd even aanwezig. Niet altijd even makkelijk, want werken in het buitenland maar wonen in Nederland, oftewel grensoverschrijdende arbeid, kan een hoop uitdagingen met zich mee brengen. Hoe zit het namelijk met belasting betalen? En arbeidswetten?

Daarnaast hebben veel buitenlandse bedrijven een geheel andere bedrijfscultuur en bedrijfsregelgeving. Bepaalde processen die jij jaren lang op een Nederlandse manier hebt aangeleerd kunnen in andere landen zomaar verschillen. Om buitenlandse werknemers te stimuleren hanteren echter veel bedrijven gestandaardiseerde bedrijfsprocessen, oftewel standard operating procedures. Op deze manier geven vaste (digitale) checklisten houvast voor nieuwe medewerkers die stapsgewijs hun plek vinden in een nieuw buitenlands bedrijf. Dit verminderd mogelijke fouten tijdens de werkzaamheden en vergroot  de snelheid waarbij nieuwe medewerkers processen eigen kunnen maken.

Financiële voordelen werken in het buitenlandWerken in het buitenland

Werken in het buitenland kent meerdere voordelen, waaronder enkele financiële. Zo zijn er een hoop banen waar Nederlanders nou eenmaal minder waardering voor hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn developers. Deze code-experts worden in landen als Amerika en Engeland betaald als advocaten of bankdirecteurs. Ze verdienen daar tonnen per jaar. In Nederland wordt deze tak van sport al snel gezien als noodzakelijk kwaad. In Nederland verdient een gemiddelde developer €3300. Geen slecht zakcentje, maar nihil als je het vergelijkt met Amerikaanse maatstaven. Daar verdient een developer gemiddeld $10,000 per maand. Daarnaast is dit een beroep welke gemakkelijk vanuit je eigen bureau uit te voeren valt.

Lees ook:  Thuiswerken, tijdelijk of de toekomst?

Ook heeft het werken in het buitenland andere financiële privileges. Zo hebben andere landen andere voordelen. Werk je in Duitsland? En heb je de keuze voor een leaseauto? Dan is dit vaak tot wel 50% goedkoper dan eenzelfde auto in Nederland! Wie zegt daar nou nee tegen?

Werken in het buitenland wat te regelen

Werken in het buitenland is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Het goed voorbereiden is essentieel. Maar wat valt er te regelen wanneer je gaat werken in het buitenland? Ten eerste dien je vaak een buitenlandse bankrekening aan te vragen. Dit is voor veel buitenlands bedrijven een vereiste om je loon op uit te betalen. Daarnaast is het aanpassen van bepaalde burgerzaken essentieel. Denk hierbij aan werkverklaringen en het vertalen van diploma’s. Bij de meeste van deze zaken kan het desbetreffende bedrijf jou het beste helpen. Lukt dat niet? Dan zijn instanties als DUO en ANWB zeer behulpzaam.

Vergeet daarnaast niet:

  • De juiste verzekeringen af te sluiten
  • De taal te leren
  • Betaalpassen op internationaal te zetten

Populair werk in het buitenland

Werken in het buitenland

Lijkt werken in het buitenland jou wel iets? Dan ben jij niet de enige! Steeds meer mensen kiezen voor werken in het buitenland, waarbij werken op afstand in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Hieronder staan enkele populaire opties:

Lees ook:  Stedentrips in Nederland: denk ook eens aan deze leuke steden!

Klantenservice

Als klantenservice medewerker help jij consumenten of bedrijven met vragen omtrent een bepaald product of bepaalde dienst. Dit doe jij digitaal, zowel telefonisch als via de mail of andere chatprogramma’s. Echter is te zien dat klantenservice medewerkers die werkzaam zijn in het buitenland steeds vaker werkzaam zijn in B2B sferen. Deze branche verdient daarnaast beduidend meer dan de B2C variant.

Eventplanner

Feesten, partijen en evenementen vind je ook ver buiten Nederland! Het is dan ook niet voor niets dan er steeds meer behoefte is aan kwalitatieve eventplanners. Het is hierbij belangrijk dat je de desbetreffende taal goed beheerst, en je op de hoogte bent van trends en ontwikkelingen in het specifieke land. Veruit het meeste kan je als eventplanner digitaal regelen. Lukt dit niet? Dan kun je altijd overwegen deze taken uit te besteden aan lokale werknemers.

Marketeer

Marketeers werken bij uitstek veel online. Echter is het goed mogelijk dit geheel op afstand te doen. Zorg voor duidelijke contactmomenten en houd een strakke planning. Alleen dan verzeker je optimale resultaten en klantrelaties terwijl je werkt op afstand.

Leraar

Beheers je een bepaalde skill, of taal? Dan kan het goed zijn dat dit in het buitenland enorm in trek is. Overweeg leraar te worden en help studenten digitaal met ontwikkelen. Zo zijn Nederlands leraren in Duitsland enorm in trek.

Meer weten over werken op afstand? Lees dan onze blog over thuiswerken.

MEER INSPIRATIE

Bezienswaardigheden in Middelburg
Mooiste wintersport locaties
De mooiste plek op aarde: Patagonië
Waarom een vakantie naar Ecuador een must is!