Workation: Werken in een inspirerende omgeving

8 september 2022
410
Werken en studeren

Wie droomt er niet van om iedere dag wakker te worden in een prachtige omgeving? Elke ochtend wakker worden met uitzicht op een stukje natuur,  het zwembad zee is toch heerlijk? Tegenwoordig zijn er veel mensen die voor een langere periode op reis gaan. Hebben deze mensen lange tijd gespaard hiervoor en hun baan opgezegd? Dit is soms het geval, maar in de meeste gevallen zijn deze mensen op een workation. Thuis of op kantoor kunnen zij zich niet goed concentreren, waardoor hun werk prestatie achteruit gaat. Zij hebben het gevoel dat ze beter presteren in hun werk wanneer zij in een inspirerende of meer relaxte omgeving zijn. Bevalt het idee van werken en studeren in het buitenland? Lees dan verder voor tips om die droom werkelijkheid te maken.

Wat is een workation?

Het woord verklapt het al een beetje, het is een combinatie tussen werk (work) en vakantie (vacation). Zo kunnen mensen de wereld ontdekken en tegelijkertijd carrière maken. Een workation is een concept dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Digitalisering speelt hierbij een grote rol. Mensen kiezen steeds vaker voor vrijheid in hun werkgebied, of zij kiezen voor een ander beroep dan waar zij voor gestudeerd hebben. Zij laten zich dan omscholen tot een ander beroep waarin meer flexibiliteit is. Denk bijvoorbeeld aan beroepen zoals coach, grafisch vormgever of content creator. De meeste beginnen al aan hun reis terwijl zij deze omscholing doen. Er zijn namelijk genoeg opties voor onderwijs op afstand, kijk maar naar LOI. Misschien is er zelfs een mogelijkheid om te werken en studeren terwijl je op workation bent, ideaal toch?

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Middelburg

Voor wie is een workation geschikt?

Nu er een beeld is van wat workation inhoud, kun je beter bepalen of het ook iets voor jou is.. Heb je de vrijheid om je eigen werktijden in te plannen? Dan is een workation het gemakkelijkst te plannen. Denk hierbij aan freelancers of wanneer je een eigen bedrijf hebt. Denk er wel aan dat je op afstand contact moet kunnen hebben met klanten en je dienst of product moet kunnen leveren. Als je nog student bent en op afstand studeert, is dit ook ideaal. Dan kun je namelijk reizen, werken en studeren allemaal combineren.

Je zit in een ideale positie wanneer je actief bent als zelfstandig ondernemer. Lijkt je zelfstandig verder gaan een te risicovolle stap? Niet alleen zelfstandig ondernemers kunnen op workation gaan. Als je een baan hebt waarbij er veel op afstand gewerkt kan worden, omdat alles digitaal is, kan een workation ook een optie zijn. Is dit bij jou het geval? Maak het bespreekbaar met je werkgever. De stap naar een workation gaat gemakkelijker wanneer je al veel op afstand werkt en alleen naar kantoor hoeft te komen voor de wekelijkse recap. Misschien is het dan ook mogelijk om deze digitaal, via zoom of teams, bij te wonen. Door het bespreekbaar te maken en je werkgever uit te leggen hoe jij het voor je ziet, is de kans groter dat hij akkoord gaat.

Bestemming kiezen

Is je baas akkoord? Het enige wat je nog moet uitzoeken is je bestemming. Hoe kies je de bestemming(en) waar jij volop inspiratie opdoet? Het is eigenlijk vrij simpel, kies de bestemming waar jij je prettig bij voelt. Voor je klanten of werkgever maakt het niet uit waar je zit. Blijf je liever dicht bij huis? Kies dan voor een bestemming in Europa. Ben je avontuurlijker en wil je de wereld zien? Kijk dan naar een bestemming in Azië, Zuid-Amerika of Australië. Bij het kiezen van je bestemming is het wel belangrijk om onderzoek te doen naar de politieke cultuur van een land. Als het onrustig is, zal het hoogstwaarschijnlijk niet de beste keuze zijn. Het is voor een workation wel belangrijk dat je je werk kunt blijven doen. Heb je gekozen om verder van huis te gaan? Denk dan wel aan het tijdsverschil. Je moet natuurlijk bereikbaar zijn tijdens de kantooruren van het land waar je klanten of werk zitten.

Lees ook:  Deze Nederlandse escape rooms speel je in de buitenlucht

Neem zeker de tijd om de perfecte bestemming te vinden voor je workation. Is het land gekozen, moet de accommodatie nog uitgezocht worden. Om fatsoenlijk werk te verrichten is het cruciaal om een goede werkomgeving te hebben. Denk hierbij aan een fijn bureau, een krachtige computer of laptop en een razendsnelle internetverbinding. Al deze dingen zouden op je eisenlijstje moeten staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je computer hapert tijdens een belangrijke meeting. Je wilt uiteindelijk dezelfde kwaliteit werk afleveren als voor je workation.

Heeft dit artikel je in verleiding gebracht om op workation te gaan? Bekijk dan deze blog over de Amalfikust in Italië om inspiratie op te doen, bij het kiezen van een prachtige bestemming.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

De voordelen van een sociale media cleanse

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings