We brengen een groot deel van ons leven door op de werkvloer, maar hoe weten we nu welk werk bij ons past? Bijna de helft van de Nederlanders is niet gelukkig op het werk. In deze blog leggen wij je uit hoe je erachter komt, welk werk bij je past en hoe je optimaal kunt presteren op de werkvloer.
De weg naar je carrière
De weg naar je carrière begint al op de basisschool. Je ontwikkelt er vaardigheden en kennis die op latere leeftijd bepalen wie jij bent. Vervolgens kreeg je op de middelbare school verschillende vakken. Je weet vast wel van jezelf dat nooit zin had in dat ene vak. Op de middelbare school kom je er ook achter waar je goed in bent. Op een gegeven moment moet je een vakkenpakket gaan kiezen. Je kiest dan de vakken die passen bij de richting die je op wilt. Dit is vaak lastig, want op zo’n jonge leeftijd is het lastig om te beslissen wat voor werk je de rest van je leven wilt doen. De meeste hebben zelfs nog geen idee in welke sector ze willen werken laat staan wat voor beroep.
Op de middelbare school proberen ze daarom de juiste begeleiding te bieden voor het maken van een goede keuze voor je vervolgopleiding. Je hebt zelf vast wel al eens een beroepskeuzetest gedaan. De test helpt veel jongeren bij het maken van een keuze.
In Nederland bestaan zoveel verschillende mbo’s en hbo’s, dat het een hele zoektocht is om te kijken naar welke school je wilt en welke opleiding je er wilt volgen. Tijdens je vervolgopleiding wordt je voorbereidt op het echte werk. Je krijgt theorie lessen en de theorie mag je vervolgens toepassen in de praktijk door middel van een stage. Bij sommige opleidingen is het zo dat je direct stage gaat lopen. Tijdens je stage leer je heel veel werkzaamheden die je kan gaan toepassen bij het werk dat je na je studie gaat doen.
Aan het werk
Je talenten ontdekken en de baan vinden die bij je past, dat wil iedereen. Mensen stippelen vaak hun carrièrepad uit op basis van foute verwachtingen. Dit is zonde. De mensen die het gevoel hebben dat ze niet op de juiste plek zitten op hun werk weten vaak niet waar ze goed in zijn en wat ze echt leuk vinden om te doen. Mensen die al een stap verder zijn in hun carrière weten vaak ook niet wat ze willen. Op een gegeven moment vragen ze zich af waarvoor ze eigenlijk zo hard werken, ze missen de voldoening.
Wanneer je niet meer weet wat je wil, is het goed om terug te kijken op je verleden. Kijk terug op de tijden waarin het goed ging in je leven en wat je toen deed. Welke vaardigheden zette je toen der tijd in? Kijk ook naar je hobby’s. Van je hobby je beroep maken is het leukste wat er is.
In Nederland vinden we het vaak moeilijk om ons eigen kwaliteiten te benoemen. In de plaats daarvan kijken we vaak naar de dingen die minder gaan. Doe er niet alles aan om beter te worden in je zwakke punten. Je werk is een stuk interessanter wanneer je kijkt naar je competenties en deze gaat verbeteren.
Op de werkvloer
Hoe je presteert op de werkvloer hangt van verschillende zaken af. Werk je op kantoor, dan heeft je omgeving een grote invloed op je prestaties. Zo moet je kantoor niet te druk zijn, dit leidt je af, waardoor je je niet kunt concentreren op je werk. Een papierloos leven kan daarbij een oplossing zijn. Zonder onnodige papieren op je werkplek raak je minder snel afgeleid. Een aantal planten op kantoor en iets persoonlijks kunnen je concentratie juist bevorderen. Sommige mensen presteren het beste wanneer ze thuis werken. Geen binnenwandelende collega's of telefoontjes van anderen waardoor je uit je concentratie wordt gehaald. Uit onderzoek is ook gebleken dat bedrijfsverlichting invloed heeft op de prestaties van werknemers. Veel of weinig bedrijfsverlichting beïnvloed namelijk je stemming en alertheid. Bij veel licht zul je je minder snek slaperig voelen en kun je je beter concentreren.
Door je te verdiepen in je vakgebied en niet te stoppen met leren kun je ook optimaal presteren. Je hebt immers meer kennis in huis. Door op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes in je vakgebied en nieuw vaardigheden te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je genoeg uitdaging in je werk hebt. En uitdaging draagt ook mee aan voldoening.
We kunnen niet acht uur achter elkaar gefocust werken. We zijn mensen geen robots. Gun jezelf regelmatig pauzes. Uit onderzoek blijkt dat je door regelmatig pauzes te nemen productiever wordt. Doe tijdens je pauze niets wat met werk te maken heeft. Je gedachten kunnen dan de vrije loop gaan en informatie op een andere manier verwerken.