Welke bloemen zijn de bloemen van mei?

23 mei 2022
887
Bloemen van mei

Het is weer mei en dat is toch wel dé maand van de lente. In mei bloeien er veel mooie bloemen en worden de grasvelden weer gekleurd met prachtige wilde bloemen. Het dan ook meestal fijn weer om buiten lange wandelingen te maken en deze bloemen eens goed te bestuderen. Er zijn best veel soorten die in mei gaan bloeien. Je ziet ook daadwerkelijk alle kleuren buiten, je hebt paarse bloemen, roze bloemen, gele bloemen, blauwe bloemen en nog veel meer kleuren. Wil jij weten welke bloemen je deze maand vooral zult gaan zien? Lees dan hier over de bloemen van mei!

Pioenrozen

De roze met wit gekleurde roos. De pioenrozen komen rond midden mei tot bloei. In juni zul je ze meestal helemaal compleet open zien. De pioenroos maakt deel uit de familie Paeoniaceae. Deze botanische naam gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was de naam van de Griekse god van genezing. Een pioenroos kun je beter niet verplanten, deze rozen vinden dat niet fijn. Mocht je dus een mooie pioenroos in je tuin hebben groeien, kun je deze het beste laten staan waar hij staat.

Rododendron

Deze prachtig gekleurde struik zal perfect staan in jouw tuin. De Rododendron kan erg groot worden met zijn mega bloemen die erop zitten. De bloemen zijn net als de pioenrozen roze gekleurd met wit in de binnenkant. De bloei van deze struiken kun je verspreiden over april, mei en juni. Deze soort struik kan wat sneller uitdrogen, zorg er dus voor dat de zon niet op de bodem van de struik schijnt. Misschien kun je hem zo plaatsen dat hij zowel schaduw als zon krijgt. De bloemen blijven dan ook een stuk mooier en voller in de schaduw.

Lees ook:  Top 10 mooiste plekken op Sardinië

Tradescantia ohiensis

Een bloem die maar één dag bloeit, de Tradescantia ohiensis, oftewel de eendagsbloem. De paarse bloem met gele accenten bloeit in één dag en een dag later bloeit een andere bloem van de voorraad die de plant heeft. De bloem zal je voor het eerst in mei zien, maar hij kan wel tot augustus bloeien. Deze bloem heeft zeer sterke wortels en hij zaait zich veelvuldig uit. Dit kan nog wel eens een nadeel zijn, aangezien ze moeilijk te verwijderen zijn.

Klaproos

Deze heb je vast wel vaker gezien, de klaproos. Klaprozen staan vaker in een grasveld en kom je wel eens tegen tijdens het wandelen. Klaprozen bestaan in vele kleuren, maar degene die we het vaakst tegen komen zijn de rode. In sommige streken wordt de klaproos ook wel een kollenbloem genoemd. Klaproos of papaver, is een geslacht van de bloemplanten. Het geslacht papaver kent wereldwijd wel 60 soorten. De meest bekende soort is de slaapbol, hieruit wordt maandzaad en opium gewonnen. Een klaprooszaad ontkiemt wanneer de grond wordt verstoord, daardoor stonden er op de slagvelden in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog grote velden klaprozen in de bloei.

Lupinen

Lupinen zal je vast al vast al eens gezien hebben. De paars-roze langwerpige bloem die lijkt op een lavendel, bloeit zijn mooist in mei. Deze bloem staat vaker in de bermen of langs akkers. De bloemen hebben een heerlijke geur, ze ruiken net zo lekker als dat ze uit zien! Een lupine is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae genoemd. Er bestaan ongeveer 200 soorten en in Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine in het wild voor. De lupine is in de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd. Lupine kan gegeten worden aangezien het een peulvrucht is, en wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers.

Lees ook:  Bloemschikken voor gevorderden
Bloemen van mei

Gele Helmbloem

Deze populaire bloem heeft een gele kleur, wat misschien wel logisch is, en kan wel tot 30 cm hoog worden. De gele helmbloemen kunnen temperaturen van -20 graden Celsius verdragen, alleen bloeien ze in mei het mooist. De gele helmbloem wordt ook wel Corydalis lutea genoemd, dat is een hele mond vol! Deze bloemen zijn erg waardevol voor verschillende vlinder soorten in je tuin, dus het planten van deze bloemen is heel voordelig voor de natuur. Van nature groeien deze bloem in bergen, de bloemen zien er dus ook mooi uit tussen stenen muren of straten. De bloem houdt van vocht, maar droogheid kan hij ook aan.

Bloemen van mei

Reigersbek

Deze pracht van een bloem, de reigersbek, is een rozige bloem die deel uit maakt van de Ooievaarsbekfamilie, oftewel Geraniaceae. De reigersbek is een langbloeiende tuinplant en is verwant aan Geraniums. De plant wordt niet heel hoog, tot 20 cm. De bloem begint in mei te bloeien en zal weer verdwijnen rond september. Deze bloem staat het liefst zo droog mogelijk en lekker in de zon. Het beste is om deze te planten in een waterdoorlatende bodem. Ook deze rotsplant komt oorspronkelijk uit de bergen, net zoals de gele helmbloem.

Bloemen van mei

Dit waren dan mooiste bloemen die in mei bloeien. Er zijn er zo nog honderden bloemen die bloeien in mei, en wij vinden ze allemaal prachtig!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down