Weerstand vergroten

5 juli 2021
192
Voeding

Het laatste jaar hebben we geleerd hoe belangrijk het is om een goede weerstand te hebben. Door de crisis waarin we leven zijn mensen zich steeds bewuster aan het worden wat het belang is van om een goede weerstand te hebben. Als we een hoge weerstand hebben zorgen we ervoor dat we niet ziek worden en dat je lichaam volledig beschermd is. De sterkte van onze weerstand hangt af van ons afweersysteem, ook wel het immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. De witte bloedcellen en antistoffen bestrijden samen virussen en bacteriën die onze lichamen binnendringen en je gezondheid gaan bedreigen. Onze immuunsystemen bestaan uit twee soorten weerstanden. Deze weerstanden zijn algemene bescherming of non-specifieke weerstand en specifieke weerstand die specifieke ziektes bestrijden. Om je weerstand te vergroten moet je de juiste voeding eten en een gezonde leefstijl hanteren. Lees hieronder verder!

Waarom je weerstand belangrijk is

Hierboven las je het al snel, maar onze weerstand bestrijd allerlei bacteriën en virussen, zoals corona hier was zelfs een kort geding over. Door je bewust te zijn wat je in je lichaam stopt qua voeding kan je er voor zorgen dat je immuunsysteem vergroot wordt. Ook door dagelijks genoeg te bewegen kan je ervoor zorgen dat je immuunsysteem verhoogd zal worden. Door genoeg te sporten zal je de bloedsomloop in je lichaam bevorderen. Dit zorgt ervoor dat witte bloedcellen sneller door je lichaam zullen worden verspreid. Deze witte bloedcellen zorgen er samen met de antistoffen voor dat virussen en bacteriën van buitenaf bestreden worden. Door te sporten kan je lichaam dus sneller deze virussen en bacteriën vinden en bestrijden. Als je niet aan sport doet zal het vinden hiervan dus langer duren.

Lees ook:  Surströmming

Lage weerstand herkennen en de oorzaken ervan

Lage weerstand herkennen: Een lage weerstand is vaak makkelijk te herkennen. Als je een lage weerstand hebt ben je vaak:

  • Verkouden
  • Vaak oververmoeid
  • Als je ziek bent geweest duurt het lang voor je je weer goed voelt
  • Je loopt vaker iets op dan andere

Oorzaken lage weerstand: Een lage weerstand kan vaak verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn de koude wintermaanden er een van. Uiteraard zijn er ook andere oorzaken hiervan:

  • Roken
  • Een ongezond eetpatroon
  • Mensen die weinig slaap krijgen
  • Te veel alcohol gebruik
  • Stress

Hoe kan je je weerstand vergroten?

Je weerstand vergroten kan op een aantal manieren. Hieronder geven wij een aantal tips hoe je dit het beste kan doen.

Was vaak je handen: Een tip waar we het afgelopen jaar veel over hebben gehoord is het vaak wassen van je handen. Wij gebruiken onze handen voor alles en komen daardoor vaak in contact met virussen en bacteriën. Door je handen vaak te wassen kan je deze virussen en bacteriën onschadelijk maken. We zitten vaak ongemerkt aan onze ogen, neus of mond en dit kan er voor zorgen dat deze virussen en bacteriën makkelijk je lichaam kunnen binnendringen.

Drink genoeg: Het drinken van genoeg water per dag. Water zorgt ervoor dat je lichaam gereinigd wordt. Onze lichamen bestaan voor 70% uit water en daarom is het belangrijk om dagelijks genoeg water binnen te krijgen. Dit geeft je lichaam genoeg energie om virussen en bacteriën te bestrijden. Ook als je veel vezels binnenkrijgt moet je genoeg erbij drinken, zodat je lichaam dit allemaal goed kan verwerken.

Lees ook:  Gezonde snacks om af te vallen in 2023

Vezels: Zoals eerder genoemd zijn ook vezels van essentieel belang. Mensen moeten dagelijks zo’n 30 tot 40 gram aan vezels binnen krijgen, maar de meeste komen hier lang niet aan. Door genoeg volkorenproducten te eten kan je dit aanvullen. Producten, zoals peulvruchten, groenten en fruiten kunnen hier ook bij helpen. Vezels zijn een essentiële voedingsbron voor je lichaam en verhogen je weerstand.

Neem genoeg rust: In onze drukke en snelle samenleving vergeten we vaak om genoeg rust te nemen. Om je weerstand te verhogen moet je genoeg rust en slaap krijgen. Dus ga wat vaker vroeg naar bed en neem af en toe wat tijd voor jezelf.

Vitamine D: Een van de belangrijkste vitamines is vitamine D. In de zomer maanden krijgen we hier door de zon vaak genoeg van binnen. In de wintermaanden is dit echter niet het geval. Door vitamine D tabletten te slikken kan je ervoor zorgen dat je weerstand ook in de winter hoog blijft. Naast de tabletten kan je ook genoeg verschillende voedingsbronnen vinden waar deze vitamine inzit.

 

kort geding corona

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings