Weerstand vergroten

2 VIEWS
Weerstand vergroten

Het laatste jaar hebben we geleerd hoe belangrijk het is om een goede weerstand te hebben. Door de crisis waarin we leven zijn mensen zich steeds bewuster aan het worden wat het belang is van om een goede weerstand te hebben. Als we een hoge weerstand hebben zorgen we ervoor dat we niet ziek worden en dat je lichaam volledig beschermd is. De sterkte van onze weerstand hangt af van ons afweersysteem, ook wel het immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. De witte bloedcellen en antistoffen bestrijden samen virussen en bacteriën die onze lichamen binnendringen en je gezondheid gaan bedreigen. Onze immuunsystemen bestaan uit twee soorten weerstanden. Deze weerstanden zijn algemene bescherming of non-specifieke weerstand en specifieke weerstand die specifieke ziektes bestrijden. Om je weerstand te vergroten moet je de juiste voeding eten en een gezonde leefstijl hanteren. Lees hieronder verder!

Waarom je weerstand belangrijk is

Hierboven las je het al snel, maar onze weerstand bestrijd allerlei bacteriën en virussen, zoals corona, hier was zelfs een kort geding over. Door je bewust te zijn wat je in je lichaam stopt, qua voeding kan je er voor zorgen dat je immuunsysteem vergroot wordt. Ook door dagelijks genoeg te bewegen kan je ervoor zorgen dat je immuunsysteem verhoogd zal worden. Door genoeg te sporten zal je de bloedsomloop in je lichaam bevorderen. Dit zorgt ervoor dat witte bloedcellen sneller door je lichaam zal worden verspreid. Deze witte bloedcellen zorgen er samen met de antistoffen voor virussen en bacteriën van buitenaf bestreden worden. Door te sporten kan je lichaam dus sneller deze virussen en bacteriën vinden en bestrijden. Als je niet aan sport doet zal het vinden hiervan dus langer duren.

Lage weerstand herkennen en de oorzaken ervan

Lage weerstand herkennen: Een lage weerstand is vaak makkelijk te herkennen. Als je een lage weerstand hebt ben je vaak

 • verkouden
 • Vaak en lang oververmoeid en moe.
 • Als je ziek bent geweest duurt het lang voor je je weer goed voelt.
 • Je loopt vaker iets op dan andere
Lees ook:  Handbal met Boliviaanse (over)grootmoeders

Oorzaken lage weerstand: Een lage weerstand kan vaak verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn de koude wintermaanden er een van. Uiteraard zijn er ook andere oorzaken hiervan:

 • Mensen die roken hebben vaak ook een lage weerstand
 • Een ongezond eetpatroon
 • Mensen die weinig slaap krijgen
 • Te veel alcohol gebruik
 • Stress

Hoe kan je je weerstand vergroten?

Je weerstand vergroten kan op een aantal manieren. Hieronder geven wij een aantal tips hoe je dit het beste kan doen.

 • Was vaak je handen: Een tip waar we het afgelopen jaar veel over hebben gehoord is het vaak wassen van je handen. Wij gebruiken onze handen voor alles en komen daardoor vaak in contact met virussen en bacteriën. Door je handen vaak te wassen kan je deze virussen en bacteriën onschadelijk maken. We zitten vaak ongemerkt aan onze ogen, neus of mond en dit kan er voor zorgen dat deze virussen en bacteriën makkelijk je lichaam kunnen binnendringen.
 • Drink genoeg: Het drinken van genoeg water per dag. Water zorgt ervoor dat je lichaam gereinigd wordt. Onze lichamen bestaan voor 70% uit water daarom is het belangrijk om dagelijks genoeg water binnen te krijgen. Dit geeft je lichaam genoeg energie om virussen en bacteriën te bestrijden. Ook als je veel vezels binnenkrijgt moet je genoeg erbij drinken, zodat je lichaam dit allemaal goed kan verwerken.
 • Vezels: Het is ook belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen. Mensen moeten dagelijks zo’n 30 tot 40 gram aan vezels binnen krijgen, maar de meeste mensen komen hier lang niet aan. Door genoeg volkorenproducten te eten kan je dit aanvullen. Producten, zoals peulvruchten, groenten en fruiten kunnen hier ook bij helpen. Vezels zijn een essentiële voedingsbron voor je lichaam en verhogen je weerstand.
 • Neem genoeg rust: In onze drukke en snelle samenleving vergeten we vaak om genoeg rust te nemen. Om je weerstand te verhogen moet je genoeg rust en slaap krijgen. Dus ga wat vaker vroeg naar bed en neem af en toe wat tijd voor jezelf.
 • Vitamine D: Een van de belangrijkste vitamines is vitamine D. In de zomer maanden krijgen we hier door de zon vaak genoeg van binnen. In de wintermaanden is dit echter niet het geval. Door vitamine D tabletten te slikken kan je ervoor zorgen dat je weerstand ook in de winter hoog blijft. Naast de tabletten kan je ook genoeg verschillende voedingsbronnen vinden waar deze vitamine inzit.
Lees ook:  Boost je lichaam: 5 beste voordelen van suppen

Kort geding corona

Corona heeft het laatste jaar voor veel problemen gezorgd. We zijn ons uiteraard bewuster geworden van onze gezondheid en dit zorgt ervoor dat we onze weerstanden willen verhogen. De problemen die Corona met zich mee heeft gebracht heeft er uiteraard ook voor gezorgd dat veel ondernemers in de problemen zijn gekomen. Daarom is er ook een kort geding voor de Corona maatregelen gedaan. Een kort geding voor Corona is een versnelde procedure om in vrij korte tijd een vonnis van een rechter te krijgen. De test samenleving waarin we nu zitten is voor veel mensen stressvol en een rare tijd om in te leven. Veel mensen kunnen concluderen dat er van alles niet klopt en dat we voor veel dingen verplicht worden. Een kort geding Corona kan ervoor zorgen dat ondernemers de steun krijgen die ze nodig hebben voor wanneer er weer een nieuwe lockdown zal komen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Keto dieet
Authentiek Mexicaans eten om mee te variëren in de keuken
Checklist: Ben jij een echte bourgondiër?
Stoney Street by 26 Grains in Londen