Webshop

Magdalena

€ 12.50 incl. btw

‘Na mijn dood,’ zei de moeder van Maarten ‘t Hart vaak, ‘kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef.’ Daarom heeft ‘t Hart in zijn werk zijn moeder zo veel mogelijk uit het zicht gehouden, waardoor een enigszins vertekend beeld van zijn jeugd ontstond.

Na de dood van zijn moeder zet Maarten ‘t Hart een definitieve streep onder zijn gereformeerde jeugd en de christelijke kerk. ‘Mijn moeder was dood, morsdood en ze leek oneindig ver weg, voorgoed en definitief onbereikbaar’. Als kind al zocht hij naar antwoorden op zijn geloofstwijfels, als volwassene deelt hij een laatste sneer uit door een persoonlijke toelichting te geven op de apostolische geloofsbelijdenis en het onze vader.

Tot in eeuwigheid, amen? Nee, voor ’t Hart geen eeuwig leven na de dood, maar wel een mooie visie op de zin van het leven vóór de dood: ‘af en toe een enkele minuut je graf uit om naar Bach te luisteren, dat zou mij desondanks bevallen. De Mattheus-Passion lijkt me veel gevraagd, het Air uit de Derde Suite volstaat’.

En zo vertolkt Maarten ’t Hart de gevoelens van velen die ooit in een ver verleden ook afstand namen van hun geloof. Wellicht hebben zij net als Maarten inmiddels iets van de schoonheid en de troost voor het bestaan gevonden hebben in de beleving van kunst, de natuur of ….?

Bestel product

Gerelateerde producten

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings