Webshop

Cécila en Elsa | Biografie over twee strijdbare freules

€ 16.35 incl. btw

Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen.

In de benauwde context van de Brabantse adel werd Cecile geboren in 1866, Elsa in 1868. De grote wereld was hen onbekend. Ze waren aangewezen op elkaar en hun band was dan ook extreem hecht. Cecile had wel de leiding en zo constateerde Elsa dat ze ‘haar best wilde doen nooit blootgesteld te zijn aan de afwijzing mijner zoo veel betere zuster’, aan wie ze alles vertelde.

Beide zusters waren zeer muzikaal en intelligent, flirtten graag maar zagen het huwelijk toch (symptoom van de tijd) als het doel van het bestaan voor de vrouw. Dromen over een MO studie Frans (Cecile) of een opleiding aan het Conservatorium of als jurist (Elsa) liepen dan ook maar gedeeltelijk goed af of op niets uit, maar beide zussen huwden goed. Cecile verbond zich aan Adriaan Goekoop, de man die de grond van half Den Haag in zijn bezit had en zelf chique op de Laan van Meerdervoort woonde.

Elsa koos voor componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt.

Dit boek geeft een prachtig inzicht in de levens van vrouwen (en mannen) in dit tijdsbestek voor de wereldoorlogen toen emancipatie en feminisme, homoseksualiteit en erotiek nog niet besproken konden worden. Het boek is zo goed gedocumenteerd: dat het niet alleen een prachtige biografie is maar ook een indrukwekkend historisch document. Eentje om ademloos uit te lezen!

Bestel product

Gerelateerde producten

Kookschrift
€ 19.95 incl. btw
Hortense
€ 29.99 incl. btw
© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings