Webshop

1000 vergeetwoorden om te koesteren

€ 26.50 incl. btw

Wie zegt er nog ‘ben je belatafeld’ of ‘ben je besuikerd’, wie spreekt er nog over een ‘billentikker’? Of over ‘kortswijlen’ of ‘schertsen’ als men het heeft over grappen maken? Neem je een ‘valies’ mee als je op vakantie gaat of spreek je doorgaans toch over een koffer of zelfs weekendtas? De ‘rijksdaalder’ kennen de meesten van ons nog wel, maar kan sinds de komst van de euro in het dagelijks leven niet meer gebruikt worden.

Hetzelfde geldt voor de ‘diskette’, dat dunne flexibele magneetschijfje dat men vroeger gebruikte voor het opslaan en raadplegen van gegevens, en natuurlijk het nu nog alom bekende ’treinkaartje’, dat sinds kort niet meer van toepassing is door digitalisering bij de NS.

‘Gerei’ betekent zoveel als gereedschap en maakt een goede kans op een herintroductie als we daar flink ons best voor doen, en hetzelfde geldt voor de ‘flessenlikker’, die in tijden van zuinigheid en duurzaamheid best weer eens relevant zou kunnen worden. Kijk je wel eens omhoog naar een donkere wolkenpartij boven je hoofd, hopende dat dit ‘zwerk’ pas zal opengaan wanneer je thuis gearriveerd bent?

Allemaal prachtige woorden die langzaam verdwenen of dreigen te verdwijnen uit de dagelijkse conversaties. Maar er is hoop! Onlangs werden 1.000 woorden liefdevol opgevangen door taalminnende Nederlanders, en zijn ze opgetekend in dit prachtige boekje gemaakt door Nelleke Noordervliet. Frits Spits schreef de inleiding.

Bestel product

Gerelateerde producten

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings