Wat we van Franse vrouwen kunnen leren over ouder worden

2 oktober 2016
424

Franse vrouwen lijken een soort patent te hebben op stijlvol en gracieus ouder worden. Of dat nu slimme marketing is of dat Franse vrouwen op oudere leeftijd echt bovengemiddeld gezonder zijn, meer zelfvertrouwen hebben en volop de bloemetjes buiten zetten moet het eerste onderzoek nog uitwijzen, maar feit is dat hun levensfilosofie wel interessante inspiratie biedt. Zo schreef Rebeca Plantier het boek Lessons from France: Eating, Fitness, Family. 

Ze vertelt hoe Françaises op gezonde wijze voor zichzelf en hun familie zorgen en geeft tips hoe andere vrouwen deze Franse levensstijl ook toe kunnen passen. Volgens haar zijn Franse vrouwen zijn namelijk nog – of pas – in de bloei van hun leven wanneer zij ouder dan vijftig zijn. Kijk, daar kunnen we wat mee! Er is voor dit boek nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar, maar wij lichten hier alvast het tipje van de sluier op:

Een actieve levensstijl betekent actief zijn tot men hoogbejaard is

Het is een integraal onderdeel van de Franse cultuur om ook in vrije tijd actief bezig te zijn en dit stopt, in de praktijk, niet wanneer men ouder wordt. De Fransen gaan wandelen, bergbeklimmen, kajakken, tennissen, joggen, skiën etc. Dat is niet slechts een toewijding aan sport; het is hun levensstijl. Zelfs qua vakantiebestemmingen kiezen de Fransen liever een plaats waar iets te doen is, dan een plaats om alleen lekker te kunnen zonnen. Maar de dames zijn absoluut niet gek als het op sport aankomt. ‘Teveel sporten is schadelijk voor het welzijn van vrouwen’, zegt Rebeca. Alles met mate dus!

Een gevoel voor humor is een krachtige antioxidant

Het sarcasme dat vrijwel inherent is aan de Franse cultuur, zorgt ervoor dat de Françaises hun oudere leeftijd niet als een groot drama beschouwen. Geen enkele andere taal heeft zoveel grapjes en gezegdes over ouder worden, zoals ‘het leven begint bij 40’ en ‘de tweede passionele periode komt op je 50e. Vooral dat laatste is interessant.

Lees ook:  Vier je vrouwelijkheid met deze fantastische herfst-trends voor curvy vrouwen

Goed eten is een religie

Het is algemeen bekend dat de Fransen enorm veel van eten houden – maar ze eten enkel kleine porties van uitzonderlijk mooie en smaakvolle maaltijden. De Franse vrouwen houden totaal niet van grote porties. En wanneer zij ouder worden, en hun portemonnee het toestaat, neemt hun obsessie voor eten enkel toe: ze eten in restaurants en cafés en genieten meer dan ooit tevoren van miniatuur porties, wijn en goed gezelschap. Dit zorgt er ook voor dat ze in goede vorm blijven; 'er is nauwelijks een gewichtsverschil merkbaar op oudere leeftijd vergeleken met toen zij 20 of 40 waren', verzucht Rebeca.

Des te ouder Franse vrouwen worden, des te meer ze zichzelf gunnen

'Het lijkt wel alsof een goed gevoel voor eigenwaarde er bij de Franse dames met de paplepel wordt ingegoten', schrijft Rebeca. Zodra de kinderen wat ouder zijn en minder aandacht nodig hebben, voelen Franse vrouwen zich vrij om meer aandacht aan zichzelf te besteden. Ze besteden meer geld aan hun eigen genoegdoeningen, kunnen het zich veroorloven om zonder hun familie op stap te gaan en  kopen duurdere kleding voor zichzelf. Een veertigjarige Française zal geen overweldigend schuldgevoel hebben als ze een goed, nieuw paar schoenen koopt in plaats van een Xbox voor haar tienerzoon. Integendeel, ze zal vinden dat het de enige juiste beslissing is: als hij een Xbox wil, dan werkt hij er maar voor. Ook worden grootmoeders nooit ingezet als gratis babysitters in Frankrijk - hoewel het natuurlijk wel erg leuk is om op te passen, maar wellicht niet 2 dagen per week.

Lees ook:  Strijp-S Eindhoven

Het sociale leven wordt alleen maar actiever en interessanter

In tegenstelling tot vrouwen in sommige andere landen die liever thuis voor de televisie blijven zitten, worden Franse vrouwen, vooral in de grote steden, juist nog actiever dan toen ze nog jong waren. De kinderen groeien op een hebben geen constante aandacht meer nodig, het familieleven is stabiel en meestal aangenaam (dit lijkt ons wel iets te kort door de bocht, deze levensfase staat ook bekend om een roerige familietijd met moeilijke puberkinderen, en veel relaties die toch de tand des tijds niet overleven..) dus is het tijd om uit te gaan: naar feestjes, cafés, de bioscoop of een spannende biënnale. Volgend Rebecca brengt een dergelijk sociaal leven een paar vereisten met zich mee: een goed kapsel hebben en indrukwekkende stijl, goed verzorgde handen, mooie uitgaanskleding en absoluut een comfortabel paar hoge hakken.

Ouderdom is geen ziekte en heeft dus geen genezing nodig

Françaises dragen hun rimpels met trots en voelen zich comfortabel op iedere leeftijd. Een facelift zal in Frankrijk eerder minachting dan jaloezie oproepen (hier hebben wij een lichte twijfel over, maar soit). In tegenstelling tot vele andere vrouwen die zelfs op hun tachtigste nog geobsedeerd zijn door een jeugdig uiterlijk, geloven Françaises dat de afwezigheid van rimpels op zekere leeftijd een teken is van mentale gezondheidsproblemen, en het is dus zeker geen grond voor jaloezie. In Frankrijk zijn echte schoonheidsbehandelingen daarnaast veel populairder en verder ontwikkeld dan plastische chirurgie en botox.

Een vrouw kan alles dragen op elke leeftijd zolang het maar staat

Françaises voelen zich op elke leeftijd comfortabel genoeg om rokken boven de knie en strakke leggings te dragen. In Frankrijk is men nooit te oud om iets te doen; moeder en dochter kunnen dezelfde merkkleding dragen. Smaak en financiële mogelijkheden kunnen natuurlijk veranderen als men ouder wordt en oudere dames dragen vaak graag duurdere, klassiekere kleding. Maar nergens ter wereld zul je zoveel 40 tot 60-jarige vrouwen vinden die korte jurkjes en strakke broeken dragen als in Frankrijk.

Lees ook:  Fenna | Als je haar maar goed zit

Er zijn geen leeftijdsgrenzen verbonden aan seksualiteit of seksleven

Integendeel, een vrouw die in Frankrijk woont, weet dat haar tweede jeugd na haar 40e begint: ze heeft successen behaald, dingen geleerd en nu is het tijd om te genieten van de nog steeds geweldige fysieke eigenschappen en al die levenservaring. Dit heeft goede en slechte kanten, schrijft Rebeca. Goed, omdat het het gevoel eigenwaarde van een vrouw op positieve wijze kan beïnvloeden; slecht, omdat het op deze leeftijd veel meer echtscheidingen veroorzaakt.

Alles is mogelijk, maar met mate

Dit geldt ook voor wijn, late maaltijden en sigaretten. Rebeca beschrijft hoe haar Franse vriendin op 52-jarige leeftijd elke ochtend na het ontbijt een sigaret rookt. Ze rookt al vele jaren en vindt dat het plezier van een kop koffie en een sigaret beter voor haar is dan de stress die het veroorzaakt als ze zichzelf moet dwingen om nooit te roken.

Voila, hoera voor de tweede helft!

 

Bron: woman-delice

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings