
Januari is niet bepaald de maand waarin ik enorm warmloop om te gaan wildplukken en te speuren naar lekker onkruid voor in de keuken. Op de bank met een goed boek en een kopje kruidenthee klinkt mij een stuk beter in de oren… Toevallig kreeg ik van de Sint het zojuist verschenen boek: "Wat onkruid ons kan vertellen". Op de bank dus, mét mijn onkruid: twee vliegen in één klap!
[hr]
Wij geven een aantal exemplaren van het boek 'Wat onkruid ons kan vertellen' weg! Schrijf u in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine (tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox) en maak kans op dit leuke boek:
[mc4wp_form id="25648"]
Heeft u zich al eerder ingeschreven voor de inspiratiemail? Dan maakt u automatisch kans.
[hr]
Onkruidkennis uit 1950
Interessant is dat het boek in Engeland al in 1950 (!) verscheen. Vorig jaar vertaald in het Nederlands, want het blijkt nog super-actueel. Dus terwijl de regen op de ramen klettert en de wind met het blad van de bomen speelt, lees ik over mijn geliefde onkruid. Eerlijk gezegd had ik een soort filosofisch boek verwacht, waarin wordt uitgelegd wat een bepaald onkruid in de tuin zegt over jou als mens en hoe het met je gaat. Dat is het niet. Het boek is eigenlijk vrij technisch en gericht op biologisch dynamische landbouw. Maar tussen de regels door leer ik de wonderbaarlijke wereld van onkruid op een andere manier kennen dan ik al wist. Veel van deze kennis is ook toepasbaar op een kleine (moes)tuin en voor mensen die zich aangesproken voelen door permacultuur. Doorlezen dus maar!
Onkruid vertelt iets over de grond waar zij op groeit
Gekweekte groenten bijvoorbeeld, hebben optimale omstandigheden nodig om goed te groeien. Is de grond te zuur, dan zult u de onkruiden als veldzuring, ganzerik, perzikkruid, havikskruid, knoopkruid en paardenstaart tegenkomen. Wanneer er sprake is van korstvorming of een harde grondlaag, dan vindt u bijvoorbeeld herik, nachtschade, winde, kweek, en kamille. Een derde groep planten bestaat uit kruiden die meegaan naar plekken waar de mens de grond bewerkt. Vaak zaaien ze zich uit via compost en mest. Bijvoorbeeld melganzenvoet, weegbree, muur, boterbloem, paardenbloem, brandnetel, speenkruid en kaasjeskruid. Op zilte plekken vindt u herderstasje. Zit er teveel kalium in de grond, dan ziet u heemst, knoopkruid en slaapbol. Ook een goede indicator is rode klaver. Deze verdwijnt bij gebrek aan kalium en bij toenemende zuurgraad.
De schrijver, Ehrenfried Pfeiffer (1899-1961) heeft lang samengewerkt met Rudolf Steiner, de grondlegger van de Antroposofie. In Nederland, Oostenrijk en America zet hij grootschalige projecten op en geeft les op het gebied van biologisch dynamische landbouw. De boerderij Loverendale in Zeeland, waar hij directeur was en onderzoek deed, bestaat nog steeds. In al die jaren ontdekt Pfeiffer: "Onkruid wil ons een verhaal vertellen. Ze representeren ons menselijke falen om de grond de beheersen en groeien uitbundig overal waar mensen fouten hebben gemaakt. Als we naar onkruid luisteren, leren we hoe ze ons helpt, geneest en uitbalanceert." Hierbij gaat Pfeiffer er wel gemakshalve vanuit dat onkruid altijd ongewenste planten zijn en gekweekte planten gewenst. Vanuit mijn liefde voor onkruid ben ik het op dat punt hartgrondig met hem oneens, maar het is wel heel interessant om onkruid 'te lezen' en het als indicator te gebruiken voor de kwaliteit van uw grond.
Onkruid als geneesmiddel voor de composthoop en tuin
Verderop in het boek leest u hoe u onkruid als geneesmiddel kunt gebruiken voor de composthoop of tuin. Brandnetel bijvoorbeeld, bevordert de fermentatie van de compost en levert als gier stikstof en mineralen. Gier maakt u met water, schepje suiker en brandnetel in een emmer en na een week dagelijks omroeren is de gier klaar. Brandnetelgier bevordert het bodemleven, stimuleert de groei van planten en helpt ook tegen bladluizen. Interessante kost voor wie het complexe systeem van de natuur beter wil leren kennen. Wanneer u de kennis uit het boek toepast, is het mogelijk met de natuur samen te werken, en zo op natuurlijke wijze het onkruid (lees: ongewenste, vaak woekerende planten in de tuin) te beperken. Al blijven er natuurlijk onkruiden, die alleen met hand en schoffel uit de tuin te verwijderen zijn. Maar daar maakt u dan gewoon een lekkere salade (muur, paardenbloem en kaasjeskruid) of een kopje thee (brandnetel, kamille) van.
Ik krijg spontaan weer zin om in deze wintermaanden naar onkruid te gaan speuren...
Ook lezen? Bestel hier 'Wat onkruid ons kan vertellen'
[hr]
Wij geven een aantal exemplaren van het boek 'Wat onkruid ons kan vertellen' weg! Schrijf u in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine (tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox) en maak kans op dit leuke boek:
[mc4wp_form id="25648"]
Heeft u zich al eerder ingeschreven voor de inspiratiemail? Dan maakt u automatisch kans.
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!