Wat moet je doen als je niet lekker in je vel zit?

18 maart 2024
38
Niet lekker in vel zitten

Herken je bij je zelf wel eens dat je niet lekker in je vel zit? Zelfs als je alles op orde hebt, is het niet gek dat je wel eens downmomentje hebt. Soms kun je er niet onderuit en heb je even geen zin om überhaupt er iets aan te doen. Je kunt er wel verschillende dingen tegen doen die jou helpen om je gedachten ergens anders te brengen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder.

verdrietig

De symptomen

Wanneer je niet lekker in je vel zit, kun je het bijvoorbeeld merken als je veel last hebt van stemmingswisselingen. De ene keer voel je hartstikke vrolijk en de andere keer voel je je somber en heb je geen zin om dingen te gaan ondernemen. Het kan met meerdere dingen te maken hebben, zoals: spanning, stress en neerslachtigheid. Misschien heb je wel het gevoel dat je niet goed kunt slapen of niet kunt genieten van de dingen in het leven die je eerst wel leuk vond. Het kan ook wel eens zo zijn dat je totaal geen eetlust hebt en daardoor weinige energie hebt. Als jij van een of meerdere symptomen last van hebt, is het heel belangrijk dat je je hier bewust van bent. Vanuit daar verder kun je verder gaan handelen. Maar wat kun je hier nu allemaal tegen doen?

Jezelf goed verzorgen

Om goed in je vel te zitten, is het onder andere belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Neem bijvoorbeeld regelmatig een douche en maak je zelf helemaal klaar. Een dagje in je joggingkleren rondlopen kan natuurlijk lekker zijn, maar doe dit niet te vaak. Als je dit te lang volhoudt kan het bijdragen aan je gemoedstoestand.

Lees ook:  De onontdekte Parel van Spanje: Asturië
niet lekker in je vel zitten

Voldoende slaap

Je nachtrust heeft extreem veel invloed op hoe je je de dag erna voelt. Op het wanneer je moe bent komen negatieve emoties meer tot uiting. Probeer ongeveer 7-9 uur slaap aan te houden, zodat je voldoende bent uitgerust. Dit heeft een positieve invloed op je psychische gezondheid.

Wees dankbaar

Neem eens een momentje voor je zelf om na te denken waar je dankbaar voor bent. Misschien is het iemand van je familie of is het je hond. Misschien ben je trots op bepaalde prestaties die hebt geleverd. Op het moment dat je veel negatieve gedachtes hebt, is het goed om aan de positieve dingen te denken

Doe een activiteit

Ook kan het wel eens goed zijn om een activiteit in te plannen. Alleen maar in je bed liggen of op de bank hangen, gaat je niet helpen om je beter te laten voelen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen met muziek in je oren. Misschien heb je nog hobby’s die je al heel lang niet gedaan hebt. Wil je niet alleen zijn, spreek dan met iemand af of plan samen een activiteit. Wil je een activiteit doen samen met je werknemers? Bekijk dan hier activiteiten voor een bedrijfsuitje in Limburg.

Omring jezelf met positieve mensen

De mensen om je heen hebben enorm veel invloed op je psychische gesteldheid. Als je nu kijkt naar de mensen waarmee je veel omgaat. Wie van hen geeft jou vaak een negatief gevoel? Op het moment dat je merkt dat dit niet verandert, kun je beter afstand nemen van deze mensen. Je kunt het beste omgaan met mensen met wie je veel kunt lachen.

Lees ook:  Inemuri, slapen terwijl je aanwezig bent

Blijf niet hangen in het verleden

Minder fijne dingen die zijn gebeurd, kun je helaas niet terugdraaien. Het heeft daarom ook geen enkele zin om daar over te piekeren. Toch is dat voor sommige nog wel eens lastig. Probeer dan eens 10 minuten van je dag vrij te maken om even flink te piekeren. Alles waarover je piekert, schrijf je op. Op het moment wanneer de 10 minuten voorbij zijn stop je met piekeren.

Praat met iemand

Kijk even in je vertrouwde kring naar personen met wie jij je gevoelens zou willen delen. Op het moment dat je alleen maar in je eigen negativiteit blijft zitten, kan ertoe leiden dat je negatieve gevoelens alleen maar erger worden. Als je dan er voor kiest om er met iemand over te praten, zul je merken dat je een gevoel van opluchting ervaart.

Ga even weg van social media

We zijn tegenwoordig gewend om uren op social media te zitten. Naast dat social media een leuke kant heeft, heeft het ook vaak een minder leuke kant. Social media kan er namelijk voor zorgen dat je een soort van ideaal beeld gaat creëren, doordat je allerlei posts ziet van mensen met een geweldig leven. Dat kan er toe leiden dat je jezelf als minderwaardig gaat zien en daardoor minder goed in je vel gaat zitten. Hou er rekening mee dat niet iedereen die perfecte posts plaats op social media ook een perfect leven heeft.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down