Het wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. En gelukkig worden steeds meer mensen zich er van bewust dat we een stuk zuiniger met ons milieu om moeten gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als we op deze manier doorgaan zoals we nu doen, onze planeet steeds minder leefbaar wordt. We zullen dus iets moeten doen. De overheid komt al regelmatig met nieuwe plannen, met als bekendste voorbeeld het reduceren van stikstof. Dit had tot gevolg dat we tot 19.00 uur niet meer dan 100 kilometer per uur mogen rijden. Kort daarvoor reden we zelfs 130 kilometer per uur op sommige trajecten. Een enorm verschil maar we zouden zo allemaal bijdragen aan een beter milieu. Maar zelf kan je ook veel doen. Vaak zijn het maar kleine dingen, maar als we met z’n allen deze kleine dingen aanpakken, is het niet langer meer een klein ding. We maken er een groot verschil mee en kunnen er voor zorgen dat onze planeet ook in de toekomst mooi blijft. Want ook onze kinderen en kleinkinderen gunnen we een mooie en gezonde toekomst zonder zorgen. Wat jij allemaal kunt doen om milieubewuster te leven, vind je terug in dit blog.
Alle beetjes helpen
Ook al zijn het maar kleine dingen, ze helpen mee aan een beter milieu. We sommen er een aantal voor je op, waarmee jij een bijdrage kan leveren. Ze kosten niet veel moeite maar helpen mee. We sommen ze voor je op zodat je een makkelijk overzicht hebt.
Afval scheiden
Misschien doe je het al en anders is het nooit te laat om te beginnen. Afval scheiden kan je het makkelijkste doen door verschillende prullenbakjes te kopen. Deze zijn zelfs al standaard te koop. Ze hoeven niet groot te zijn, want je zult zien dat als je je afval scheidt je ineens veel minder afval lijkt te hebben. Zet ook een doos neer voor het oud papier. Houd het plastic, papier, groente en restafval van elkaar gescheiden. In het begin misschien even wennen, maar naar verloop van tijd weet je niet anders meer. Probeer dit ook door te zetten op bijvoorbeeld je werk en stimuleer je collega’s om vanaf nu alles apart weg te gooien. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken
Plastic is erg slecht voor het milieu. Ook de overheid is nu bezig met het stimuleren van minder plastic gebruik. Dit zie je terug in het verbod op gratis plastic tassen en de afschaf van plastic rietjes en bestek. Het is dan ook een enorme aanslag op het milieu en veel van deze wegwerpproducten belanden achteloos in de natuur. Plastic helemaal uitbannen lijkt voorlopig onmogelijk. Maar je kunt wel al een bijdrage leveren door herbruikbare (boodschappen)tasjes te gebruiken. Je neemt ze overal makkelijk mee naar toe en kunt altijd je spullen kwijt. En nog leuker is het als je er zelf een maakt. Pak je (oude) naaimachine of leen er een van iemand en maak van een prachtig stofje (je kunt hier ook oude lakens of dekbedovertrekken voor gebruiken). Een tasje maken is erg eenvoudig en je hebt er niet veel kennis voor nodig. En wat is er nu mooier dan trots te vertellen dat je je eigen gemaakte tas bij je hebt?
Verbruik minder water
Deze lijkt misschien wat moeilijker, maar is goed te doen. Probeer minder lang te douchen, vaak is 5 minuten douchen lang genoeg. Laat ook het water niet lopen tijdens het tandenpoetsen. Dit is enorm zonde want al dat water stroomt weg zonder dat je er gebruik van maakt. Dus draai de kraan dicht en leer ook je gezin of huisgenoten dit aan. Als je een tuin hebt en de felle zon brandt al dagenlang op je planten, dan wil je ze natuurlijk redden door ze water te geven. Toch kun je dit proberen minder vaak te doen. Planten wennen aan zomerse en droge omstandigheden. Blijf je ze water geven, dan kunnen ze niet zonder. Maar de meeste planten hebben minder nodig dan jij ze geeft. Dus doe het niet te snel en laat je planten zelf leren dat ze met minder kunnen.
Zet de verwarming iets lager
Eén graad minder scheelt al enorm. En ook aan energiekosten, dus ook dat is mooi meegenomen. Zet ook altijd de verwarming lager als je de hele dag weg bent. We begrijpen dat het lekker is als je ’s avonds thuiskomt in een warm huis, maar de verwarming de hele dag laten draaien als niemand er is, is erg milieubelastend en onnodig. Heb je het te koud als je de verwarming iets lager zet? Trek dan een lekker warme en dikke trui aan. Je zult merken dat je snel went aan je nieuwe temperatuur. En je bent nog eens goed bezig ook.
Gebruik LED verlichting
Niet alleen de verwarming lager zetten als je niet thuis bent, maar doe ook zeker alle lampen uit in ruimtes waar je niet bent. Kies ook voor Led lampen, deze zijn een stuk zuiniger en beter voor het milieu.
Laat de auto vaker staan
Een bekende waarschijnlijk, maar toch hebben veel mensen hier moeite mee. Maar probeer het toch eens en neem voor korte stukken de fiets. Heerlijk met de wind in je haren en je conditie verbeteren. Wil je toch ergens naartoe waarbij fietsen toch echt te ver is? Ga dan met het openbaar vervoer. Ook is een auto delen een optie. Je beschikt dan niet over een eigen auto, maar deelt deze met bijvoorbeeld buurtgenoten.
Kies voor vintage
Oftewel tweedehands, maar vintage klinkt een stuk beter. Voor veel mensen klinkt tweedehands niet goed in de oren en dus gebruiken we het woord vintage. In plaats van nieuwe kleding of andere producten te kopen, kijk eens of ze niet ergens tweedehands verkrijgbaar zijn. Loop eens een kringloopwinkel binnen en ontdek allemaal verborgen pareltjes. Of kijk op Marktplaats. Ook deze site staat vol met schitterende objecten. Heb je echt nieuwe apparaten nodig? Kies dan voor een apparaat met een A+ label. Hoe meer plussen, hoe beter. Of probeer je apparaten te laten repareren. Al deze opties zijn goedkoper dan voor een geheel nieuw apparaat te gaan.
Wat doen bedrijven om te verduurzamen?
Een veel gestelde vraag is wat bedrijven eigenlijk (kunnen) doen om te verduurzamen. Want steeds vaker lijkt er gedacht te worden dat duurzaamheid en alle bijkomende kosten op het bordje van de gewone mens komt. Ook bedrijven worden gestimuleerd om duurzamer en milieubewuster te werken. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in. De verduurzaming van een bedrijf kost wat tijd, maar iedere stap is goed. Met een EED audit kunnen bedrijven een gedetailleerd overzicht zien van welke kosten ze maken. Zoals op energiegebied. Veel bedrijven maken hier gebruik van en dat is mooi. Een beter milieu doen we met zijn allen!